Ismertető

Az országút kényelmes utazói az autósok. A mai világban viszont nem szokatlan, hogyha versenykerékpárokat csodálnak az emberek inkább. Ujjonganak, szurkolnak, és szívükbe zárják a pillanatot, mikor elhaladnak a fáradhatatlan harcosok, az országúti kerekesek. Hálát kell adni az égnek, hogy rengeteg versenyen keresztül követhetjük a pályafutásukat, és a média is segít ebben nekünk. Én, nem olyan régen kezdtem el a televízión keresztül figyelni őket, rögtön megszerettem a sportot, és a túlbuzgóságommal szeretnék egy értékes helyet adni azoknak, kiknek nem fér bele, hogy kövessék a mindennapi versenyeket. Remélem, hogy meg fogja érni, nektek, kedves látogatóimnak a munkálkodásom.

A Facebookon

2011.09.07. 21:51 velonso

Vuelta Espana 2011 - 17. szakasz összefoglaló

Az idei Vuelta utolsó hegyi befutós szakaszát rendezték ma, így talán az utolsó igazi lehetőég volt arra, hogy ha csak valaki nagyon fejre nem áll a hátralévő szakaszokon, hogy komolyabb változások legyenek az összetettben. A szakasz előtt az összetettben vezető Cobo és a második Froome között 22 másodperc vot a különbség, így elsősorban a brittől lehetett várni egy támadást az összetettért, persze nem megfeledkezve Mollemáékról sem, valamint nagy kérdés volt, hogy Joaquin Rodriguez, aki ha nem bukik olyan hatalmasat tegnap simán a szakasz favoritjának számított volna, mennyire tudta összeszedni magát.

A szakasz elején persze nem ők játszották a főszerepet, hanem a szökevények, akik meglehetősen nehezen álltak össze ma, több mint 100 kilométer kellett ahhoz, hogy elengedjenek egy 20 fős csoportot többek között Chavanellel, van Avermaettel és Le Mevellel. Olyan nagyon azért nem engedték el őket, 3 perc körül volt a legnagyobb előnyük kb. 80 kilométerrel a vége előtt, amely aztán folyamatosan olvadt. Még az utolsó előtti 2. kategóriás hegy előtt, kb. 55 kilométerrel a vége előtt Moncoutie a mezőnyből megindulva felért a szökevényekre, hogy tudjon pontokat szerezni a hegyi összetettben (csak azért, mert az első hegyet Montaguti nyerte), ettől függetlenül nem ők játszották ma a főszerepet, mire a Pena Cabarga lábhoz ért a mezőny, mindenkit utolértek.

Maga a hegy 6 kilométerrel a vége előtt kezdődött, és ami azt illeti nem sokat nézegették egymást a versenyzők, ugyanis már a kezdettől nagy tempót diktáltak felfelé. Az első akcióra sem kellett sokat várni Daniel Martin indult meg a nyomában Txurrukával, akit nem sokkal később ott is hagyott, majd egy kicsivel később Chris Anker Sörensen és Bruseghin vették őket üldözőbe. Martin nagyjából a 4 km-es kapuig haladt egyedül elöl, ekkor előbb Bruseghin, majd Sörensen is felért rá, az előnyük pedig 14 másodperc volt a pelotonnal szemben, amelynek élén Menchov diktálta a tempót. Van den Broeck viszont nem várta meg, hogy utolérjék az élbolyt , megindult és hamar megelőzte az élen lévőket, igaz az tuolsó két kilométeren a bőven 10% feletti meredekségű út megfogta egy kicst, még az 1 kilométeres kapu előtt utolérte őt a főmezőny, amelyet ekkor már Nieve vezetett és Froome valamint Cobo is elöl helyezkedtek, viszont Rodriguez ekkorra már leszakadt. Amint belgát utolérték Cobo azonnal támadott, amelyre reagált Froome is, és ahogy kell visszakínálta az összetett éllovas spanyolt, aki amennyire tudta tartotta magát, de talán alig 500 méterrel a vége előtt megrogyott egy kicsit és leszakadt a brit mögül. Froome természetesen ment elöl, ahogy tudott érezte, hogy van esélye a piros trikóra, közben azért talán az őrjöngő spanyol szurkolóknak is köszönhetően Cobo is összeszedte magát, sőt kb. 200-300 méterrel a vége előtt mégegyszer megindult és vissza tudott érni Froome mögé. Az utolsó száz méteren még egyszer oda-vissza támadták egymást végül a befutónál Froome volt elöl, ő nyerte a szakaszt 1 másodperccel Cobo előtt. Hihetetlenül látványos, izgalmas befutó volt, amelyben mindketten kiadták magukból amit csak tudtak, azt gondolom nem túlzás, hogy erre még évek múlva is emlékezni fog mindenki, aki látta. A 3. helyre végül Mollema értkezett meg 21 másodperc hátránnyal, a 4. Dani Martin, az 5. Igor Anton lett.

A mai szakasz után az összetettben Cobo megőrizte a piros trikót, viszont a jóváírással együtt Froome hátránya már csak 13 másodperc vele szemben, és azért hiába nincs már hegyi befutó ez azért még nem teljesen lefutott, bár azért már meglepetésnek számítana, ha változna a sorrend. Wigginsnek ugyan ma nem volt könnyű napja, de megőrizte a 3. helyét, ahogy Mollema is a 4-et, Menchov viszont egyet javítva a helyzetén, feljött az 5. helyre. A pontversenyben a mai 3. helyével Mollema vette át a vezetést, a többi összesítésben nincs változás az élen, a hegyi trikót Moncoutie viselheti, a kombinációs trikó Coboé, a csapatversenyben pedig a Geox vezet.

 Szakasz eredménye:

1 Christopher Froome (GBr) Sky Procycling 4:52:38  
2 Juan Jose Cobo Acebo (Spa) Geox-TMC 0:00:01  
3 Bauke Mollema (Ned) Rabobank Cycling Team 0:00:21  
4 Daniel Martin (Irl) Team Garmin-Cervelo 0:00:24  
5 Igor Anton Hernandez (Spa) Euskaltel-Euskadi 0:00:27  
6 Mikel Nieve Ituralde (Spa) Euskaltel-Euskadi    
7 Marzio Bruseghin (Ita) Movistar Team 0:00:29  
8 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto 0:00:31  
9 Denis Menchov (Rus) Geox-TMC    
10 Beñat Intxausti Elorriaga (Spa) Movistar Team

 

Összetett:

1 Juan Jose Cobo Acebo (Spa) Geox-TMC 69:31:41  
2 Christopher Froome (GBr) Sky Procycling 0:00:13  
3 Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling 0:01:41  
4 Bauke Mollema (Ned) Rabobank Cycling Team 0:02:05  
5 Denis Menchov (Rus) Geox-TMC 0:03:48  
6 Maxime Monfort (Bel) Leopard Trek 0:04:13  
7 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale 0:04:31  
8 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto 0:04:45  
9 Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha Team 0:05:20  
10 Mikel Nieve Ituralde (Spa) Euskaltel-Euskadi 0:05:33  

 

 

Holnap Solaresből Nojaba megy a mezőny, és ugyan nem lesz hegyi befutó, de így is meg kell majd mászni a versenyzőknek három 3., egy 2. és egy 1. kategóriás hegyet. Legnagyobb eséllyel hazaérhet majd egy sor, miközben az összetettben élen állók igyekeznek majd kivédeni ezt a napot.

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://velomania.blog.hu/api/trackback/id/tr973210089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása