Ismertető

Az országút kényelmes utazói az autósok. A mai világban viszont nem szokatlan, hogyha versenykerékpárokat csodálnak az emberek inkább. Ujjonganak, szurkolnak, és szívükbe zárják a pillanatot, mikor elhaladnak a fáradhatatlan harcosok, az országúti kerekesek. Hálát kell adni az égnek, hogy rengeteg versenyen keresztül követhetjük a pályafutásukat, és a média is segít ebben nekünk. Én, nem olyan régen kezdtem el a televízión keresztül figyelni őket, rögtön megszerettem a sportot, és a túlbuzgóságommal szeretnék egy értékes helyet adni azoknak, kiknek nem fér bele, hogy kövessék a mindennapi versenyeket. Remélem, hogy meg fogja érni, nektek, kedves látogatóimnak a munkálkodásom.

A Facebookon

2012.03.04. 20:33 Bondi

Paris - Nice 2012, az 1. szakasz összefoglalója

Elérkeztünk az idei év első komoly több napos versenyéhez. A legendás francia verseny az egyik felvezetője a Tour de France-nak.

Idén 8 szakaszból áll a körverseny. 2 időfutam mellett egy hegyi befutós és egy hegyi szakasz lesz, csupán egy igazi sík szakasz lesz.

Gyorsan nézzük át kik lehetnek a verseny esélyesei. Itt van a címvédő, az aktuális időfutam világbajnok, Tony Martin. A német talán nincs is olyan formában, mint tavaly ilyenkor és még a szakaszok is keményebbek, mint tavaly és tekintve, hogy nem lesz klasszikus időfutam, ezért igen csak kevés az esélye, hogy megvédje a címét.

A verseny 2 fő esélyese az idén visszatérő Valverde, aki remek formában tért vissza és meg sem látszik rajta a versenyek hiánya, bizonyításként meg is nyerte a 4 napos andalúz körversenyt. A másik esélyes Wiggins, aki szintén jó formában érkezik, 3. lett a Portugál Algarve körversenyen.

Érdemes még odafigyelni a többnapos versenyek specialistájára, az Omega Pharma- Quick Step nagy öregjére Levi Leipheimerre, valamint az ifjú titánok közül Taaramee, Mollema és Van Garderen is komoly tényező lehet Franciaországban.

Az első szakasz profilja

A rövid táv alatt, található egy 1,1 kilométeres viszonylag keményebb emelkedő, ami nem feltétlenül kedvez a klasszikus időfutam menőknek.

A versenyt Gustav Larsson, a Vacansoleil frissen igazolt időfutam menője nyerte. Ideje 11:19 lett. A második helyre Wiggins ért be, annak ellenére, hogy a végén már koránt sem voltak olyan ideálisak a körülmények, mint a verseny első feléig. Tony Martin 25 másodperces hátrányt összeszedve csak a 28. lett, hogy ez az esőnek tudható be nála, vagy csupán a formának az majd kiderül.

A szakasz eredménye

1 Gustav Larsson (Swe) Vacansoleil-DCM 0:11:19  
2 Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling 0:00:01  
3 Levi Leipheimer (USA) Omega Pharma-Quick Step 0:00:04  
4 Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team 0:00:09  
5 Thomas De Gendt (Bel) Vacansoleil-DCM 0:00:12  
6 Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-Quick Step    
7 Rein Taaramae (Est) Cofidis Le Credit En Ligne 0:00:13  
8 Markel Irizar Aranburu (Spa) RadioShack-Nissan    
9 Rémi Pauriol (Fra) FDJ-Bigmat 0:00:15  
10 Jerome Coppel (Fra) Saur-Sojasun    

Holnap egy 185 kilométeres szakasz vezet, majd Orleans-ba. A szakaszon gyakorlatilag csak egy apró 3. kategóriás emelkedő lesz az etap közepén.

 

 

 

 

Szólj hozzá!


2012.02.11. 19:53 bendzsi98

Katari körverseny 2012-összefoglaló

 Az idei évben immár tizenegyedik alkalommal rendezték meg a katari kerékpáros körversenyt. Idén is a sprintereknek kedvezett az útvonal, azonban a versenyt egy csapatidőfutam is tarkította. Lássuk egy kicsit részletesebben, mi is történt! 

Idén 6 szakasz volt, közülük 5 sík. Azonban a mezőnynek nem csak egymással, hanem az oldalszéllel is meg kellett küzdenie, ami nem volt egyszerű feladat. Sok World Tour csapat is elutazott a versenyre, és neves versenyzők is voltak. De erről árulkodjon a szakaszonkénti beszámoló!:

1. szakasz(Barzan Towers-Doha Golf Club):

A katari kör első szakaszán nem sok minden történt. Természetesen volt néhány szökevény, de őket hamar megfogták, így jöhetett a mezőnyhajrá. Rengeteg csapat építgette a vonatát, nagy volt a harc a minél jobb helyekért, de igazából egy csapat sem tűnt olyan erősnek. Az Omega Pharma-Quick Step két versenyzője, Chicchi és Steegmans azonban remek fölvezetést csinált Boonennek, melyek után a belga versenyző meg is nyerte a szakaszt. A fura mezőnyhajrában(Boonenen kívül nem is volt igazi sprint) Blythe lett a 2., míg a szlovák Sagan a 3. A világbajnok Cavendish ekkor még hátul volt, betegséggel küszködött. Ekkor... 

2. szakasz(Lusail TTT):

A csapatidőfutamról regényeket nem lehet írni, hisz semmi komolyabb dolog nem történt. A sok esélyes csapat közül Farrar együttese, a Garmin-Barracuda mente a legjobb időt, megelőzve Boonen csapatát, az Omega Pharmát. A 3. a Sky lett. Összetettben jelenleg Boonen, Farrar, Van Summeren hármas volt a képzeletbeli dobogón.

3.szakasz(Dukhan-Al Gharafa Stadium):

Az etap nem sok izgalmat tartogatott(az a fránya év eleji forma mindenkinél...). A Sky dolgozott a legtöbbet a végén, és a felgyógyuló Cavendish Eisel és Flecha segítségével megnyerte az etapot. Őt Boonen valamint a litván Kruopis követte. Cav ekkor fölugrott az összetett 3. helyére, Boonen és Farrar mögé.

4. szakasz(Al Thakhira-Madinat Al Shamal):

Az idei katari körverseny messze legizgalmasabb és legérdekesebb etapja volt ez. A nagyon erős oldalszél rengeteg csoportra zilálta szét a mezőnyt, amelyből igazából 5 ember tudott elől maradni: Boonen és csapattársa Steegmans; Cancellara; Veelers és Flecha. Ez a csoport többek között Cancellara támadása miatt tudott ellépni, és köztük is dőlt el az etap sorsa, melyet az összetettben vezető Boonen nyerte, megelőzve a holland Veelerst és Cancellarat. Farrar 9., Cavendish csak 31. lett, így át kellett adnia dobogós helyét csapattársának, Flechanak.

5. szakasz(Camel Race Track-Al Khor Corniche):

Egy újabb izgalommentes szakasz, amely egyben a leghosszabb is volt az idei versenyen. Na jó, volt egy izgalmas jelenet, ami sajnos nem volt szórakoztató: többek között Pozzato is elesett, aki kulcscsontját törte az esés következtében. A szakaszt egyébként ismét a világbajnok Cavendish nyerte, megelőzve a Liquigas duóját, Osst és Sagant. Az összetettben az ég egy adta világon semmi sem változott.

6. szakasz(Sealine Beach Resort-Doha Corniche):

Az idei katari körverseny utolsó szakasza is izgalmakat tartogatott. A rövid, 120 km-es szakaszon 11-szer kerülték meg a Dohában kijelölt 6 km-es körpályát. Megint volt szökevénysor, de utolérték őket, és megint úgy látszott, hogy Cavendish nyeri a szakaszt, hisz remekül helyezkedett Kluge kereke mögött. Ekkor úgy 500 méter lehetett hátra a szakaszból. Azonban egy pillanat alatt megtörtént a baj: Cavendish ráment Kluge kerekére, és elesett. Szerencsére más nem keveredett bele a bukásba, és Cav is megúszta sérülés nélkül. A szakaszt egyébként nagy meglepetésre az U23-as világbajnok Demare nyerte. Az FDJ-s, 20 éves srác remekül sprintelt, és meglepte a nagyokat. Meglepetésre az addig gyöngélkedő Galimzyanov lett a 2., míg Renshaw, a címvédő a 3. 

Az összetettet így Tom Boonen(Omega Pharma-Quick Step) nyerte, megelőzve Tyler Farrart(Garmin-Barracuda) és Juan Antonio Flechat(Sky). A ponttrikó is a belgáé lett. A legjobb fiatal Navardauskas(Garmin) lett, míg a csapatversenyben Boonen csapata lett az első. 

A 2012-es katari körverseny végeredménye:


1Tom Boonen (Bel) Omega Pharma-QuickStep15:42:14 
2Tyler Farrar (USA) Garmin-Barracuda0:00:28 
3Juan Antonio Flecha (Spa) Sky Procycling0:00:33 
4Gert Steegmans (Bel) Omega Pharma-Quick Step0:00:34 
5Tom Veelers (Ned) Project 1t4i0:01:00 
6Mark Cavendish (GBr) Sky Procycling0:01:05 
7Fabian Cancellara (Swi) RadioShack-Nissan0:01:06 
8Ramunas Navardauskas (Ltu) Garmin-Barracuda0:01:09 
9Aidis Kruopis (Ltu) GreenEdge Cycling Team0:01:10 
10

Adam Blythe (GBr) BMC Racing Team

0:01:14
 

Szólj hozzá!


2012.02.06. 23:09 Ullerde

Erre vártunk ennyit...(?)

 A mai napon pont került a másfél éves eposz végére, Alberto Contadort eltiltotta a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) doppingolás miatt.

A kerékpársport az elmúlt jó pár évben okozott kellemes és kellemetlen meglepetést is. A mai ítélet viszont mindenképp megosztja a rajongókat, hiszen nem minden napi, hogy egy doppingvétséget elkövető sportolót ennyi ideig hagynak parlagon, illetve halasztják el a döntéshozatalát. 

 

A Contador-saga 2010. szeptember 30-án kezdődött, ekkor robbant bombaként a hír, hogy az az évi Tour de France július 21-i szakaszán leadott mintájában klenbuterol nyomait találták meg. Mind az A, mind a B próba pozitiv eredményt hozott. A megengedettnél nem sokkal több, mindössze 50 picogrammnyi mennyiséget találtak az ellenőrök. Ilyen mennyiségben ez a szer tiltott, persze, mint oly sok más gyógyszer, kenőcs, körömvirágkrém, ha van engedélye a versenyzőnek használhatja. Contador nem tagadta, ám nem túl okos ötletre alapozva, egy szennyezett húsra fogta a történetet, mint a tettesre, ami miatt - ékes magyarsággal élve -, meg lett fertőzve szeretett Bercink. Eddig minden világos, ám ezzel elkezdődött napjaink legjobbjának gordiuszi csomóhoz fogható bonyolultságú pere, főszerepben a hússal, az idővel és a szurkolók idegeivel.

 

Mint minden kerékpáros barátot, engem is meg fogott a hír, elkezdtem kutakodni a klenbuterol után. Élelmiszer szakértő nem lettem, viszont többek közt megtudtam, hogy mi alapján válnak az egyszerű bocikból génkezelt klenbuterol gyárossá avanzsáló ivarérett szarvasmarhák, vagy éppen, hogy az EU milyen szabvány szerint engedi forgalmazni, illetve importálni a hatalmas adókon keresztül, a szállítási nehézségeken át, egészen addig amíg a táplálék lánc csúcsáig lévők emésztőrendszerébe el nem jut. Elkezdődtek a bizonyítékok kontra bizonyítások végelláthatatlan harca, aminek is az első konklúziója a Spanyol Kerékpáros Szövetség fegyelmi eljárása volt Alberto esetében. A döntés itt még a maga megszokott medrében zajlott, 2011. januárjában egy évre eltiltotta hazája szövetsége. Contador természetesen fellebbezett, aminek meg is lett az eredménye, februárban az ügyvédeinek (na meg a spanyol sportdiplomáciának) hála felmentették, így neki is vághatott a tavalyi esztendőnek. Ezt azonban sem az UCI sem a WADA nem hagyta, ők is benyújtották saját kis fellebbezési kérelmüket a CAS-nak. 

 

Fűt-fát beharangoztak, (azért a CAS PR menedzsmentje megéri a bolognai képzésben szerzett BSc-s diplomáját) közben mindenidők egyik legnehezebb Giro d'Italia győzelmével a zsebében a francia versenyre készülő és nyíltan a duplát megcélzó spanyol matador barátunknak a Tour előttre volt hivatalosan az ítélete várható. Ezt azonban eltolták előszőr, másodszor, harmadszor, negyedszer, megnemtudommondani hanyadszor. Persze a Nemzetközi Sportdöntőbíróság nem egy olyan hatalmi ág, mint a Legfelsőbb Bíróság, itt az ítélet is másként, más szemszögből működik. Míg az igazságszolgáltatásban a hatóságnak kell be bizonyítania a vádlott vétségét, addig a spoetban az ellenkezője működik, a vádlott köteles az igazát bemutatni, jogilag bebizonyítani ártatlanságát. A majd egy éves huzavona végére, a mai napon került írásjel. 

 

2012. február 6-án a CAS elmeszelte két évre, ami azt jelenti, hogy majdnem két évvel a 2010-es TdF-et követően megvan a hivatalos győztese a versenynek, Andy Schleck személyében. Mert bizony a felfüggesztése előtti időből, a vétséget elkövető versenyen való eredményét természetszerűleg elvették tőle, ám emelett minden tavalyi eredményétől is megfosztották, így a 2011-es Giro d'Italia győzelmétől is, amit jelen pillanatban Michele Scarponi mondhat magáénak. A szurkolók, szimpatizánsok, versenyzők nagy része hangot adott véleményének. Schleck kifejtette a kötelező közhelyeket, ez nem az a helyzet, amikor örülni tudna, nem így szeretett volna Tour de France győztes lenni, a pályán is szeretne nyerni idén, és nagyon szomorú Contadort illetően, ő bízott az ártatlanságában. Zomegnan a 2011-es Giro eredményét nonszensznek nevezte ezek után. Nem kerülhetjük el a piszkos anyagiakat sem, Albertonak a per teljes költségét ki kell fizetnie, ami a két és fél millió euró határát súrolja. 

 

Az 565 napos mézesmadzag után, joggal tehetjük fel a kérdéseket, erre vártunk annyit? Megérte? Minek is nézzük tovább? Az ilyenkor elkerülhetetlen sztereotípiák is el fogják lepni a sportsajtó hasábjait. "Minden kerékpáros doppingol" és az ehhez hasonlók..Kétségtelenül egy olimpia évében egy olimpiai sportág főzászlóshajójának lehorgonyozása nem vet túl jó fényt, de mi rajongók, akik imádjuk, szeretjük ezt a sportot, ezek után is azonosulni fogunk vele, még ha jelenleg néhányan csalódottságukban éppen nem is ezt gondolják. The show must go on.

1 komment


2012.01.22. 14:05 Bondi

Tour down Under 2012, ami a versenyen történt

1. Szakasz

Január 17-én hivatalosan is megkezdődött az idei kerékpáros szezon. Igazán neves mezőny gyűlt össze Ausztráliában, akik között az eltiltásból visszatérő Valverde-t is megtalálhattuk. A mezőny Prospect-ből indult majd 149 kilométer megtétele után Clare volt a végállomás.

A nap szökését a Rohan Dennis (UniSA), Marcello Pavarin (Vacansoleil-DCM), Martin Kohler (BMC) és Eduard Vorganov (Katusha) csoport alkotta. A szökevények csakhamar 11 perces előnyre tettek szert, mire a peloton reagált volna az akciójukra. A hazaiak új csapata a Greenedge állt a főmezőny élére, O'Grady és Bobridge vezetésével, hogy faragjanak az elől lévők előnyén.

A főmezőny már egyre közelebb került a szökevényekhez, akiknek az előnye már csak másfél percre csökkent, ekkor Rohan Dennis unta meg a tétlenkedést és próbált meg egyedül elszakadni.

Az utolsó kilométert egy bukás zavarta meg, amit Petacchi próbált kihasználni, de nem volt elég erős hozzá, hogy legyőzze a Lotto német sprinterét Greipel-t.

A szakasz eredménye

1 André Greipel (Ger) Lotto-Belisol 4:33:40  
2 Alessandro Petacchi (Ita) Lampre - ISD    
3 Yauheni Hutarovich (Blr) FDJ - BigMat    
4 Fabio Sabatini (Ita) Liquigas - Cannondale    
5 Daniele Bennati (Ita) RadioShack-Nissan    

2. Szakasz

A második szakaszon Lobethalból Stirlingbe tartott a mezőny. Már 1 kilométer elteltével Will Clarke a helyi UniSa bringása a svájci Martin Kohlerrel szökött meg. A mezőny ma is tetemes előnyt engedett a szökésnek, 11 perces előnyre tettek szert.

A szakasz közben Lenswood-ban volt egy 2. kategóriás emelkedő amit Clarke nyert meg, ezzel a szakasz végén a hegyi pontversenyért járó trikót is magáénak tudhatta.

Később az ausztrál leszakította magáról Kohler-t. A Greenedge és a Sky vezetésével a főmezőny próbálta utolérni Clarke-t, de nem tudták lefaragni a hátrányukat és több, mint egy perces előnnyel sikerült is megnyernie a szakaszt.

A szakasz eredménye

1 William Clarke (Aus) UNI SA - Australia 3:58:35  
2 Michael Matthews (Aus) Rabobank 0:01:02  
3 Simon Gerrans (Aus) GreenEDGE    
4 Alejandro Valverde (Spa) Movistar    
5 Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling    

Az összetett állása

1 Martin Kohler (Swi) BMC 8:33:05  
2 André Greipel (Ger) Lotto-Belisol 0:00:02  
3 Michael Matthews (Aus) Rabobank 0:00:04  
4 Simon Gerrans (Aus) GreenEDGE 0:00:08  
5 Rohan Dennis (Aus) UNI SA - Australia 0:00:09  

3. Szakasz

Ezen a napon Victor Harbour-ba tartott a mezőny. A nap szökevény csoportját Eduard Vorganov (Katusha), Jan Bakelants (RadioShack-Nissan) Thomas de Gendt (Vacansoleil) és Matt Brammeier (Omega Pharma-QuickStep) alkotta.

5 perces előnyre tettek szert, ami elég volt ahhoz, hogy a napi hegyi hajrát behúzzák. Elsőként De Gendt ért át a csúcson. Az előnyük azonban nem tartott ki a végéig. Ez a nap ismét mezőnyhajrát hozott, ahol a remek formában lévő Greipel ismét diadalmaskodott.

A szakasz eredménye

1 André Greipel (Ger) Lotto-Belisol 3:21:55  
2 Yauheni Hutarovich (Blr) FDJ - BigMat    
3 Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling    
4 Mark Renshaw (Aus) Rabobank    
5 Robbie Mcewen (Aus) GreenEDGE    

4. Szakasz

Ezen a szakaszon Norwood-ból Tanunda-ba tartott a mezőny. A szökést Jay McCarthy (UniSA), Gatis Smukulis (Kathusa) és Ruben Perez (Euskaltel-Euskadi) hármas fémjelezte akikhez csatlakozott Blel Kadri (AG2R-La Mondiale).

31 kilométer után jöhetett a nap első emelkedője a 2. kategóriás Smith Hill, ahol elsőként McCarthy ért át Perez és Kadri előtt.

A GreenEdge csapata vette át a vezetést a pelotonban, sikerült is beérniük a szökést az első kategóriás Mengler Hill emelkedő előtt. A mezőnyből Rohan Dennis indult meg és zsebelte be az ezért járó 16 pontot. Az emelkedő után szétszakadt a mezőny, egy 49 fős csoport ért együtt a célhoz, ahol az öreg róka Oscar Freire régi szép napjait idézve nyerte meg a szakaszt, immáron a Katusha mezében.

A szakasz eredménye

1 Oscar Freire (Spa) Katusha 3:08:34  
2 Gerald Ciolek (Ger) Omega Pharma-QuickStep    
3 Daniele Bennati (Ita) RadioShack-Nissan    
4 Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling    
5 Michael Matthews (Aus) Rabobank    

5. Szakasz

Jöhetett az ausztrál körverseny legjobb és mindent eldöntő szakasza. A mezőnynek  Willunga Hill-re vezetett a befutó, ez még soha nem történt meg az ausztrál körverseny történetében és tekintve, hogy az összetettben versenyben 45 bringás volt 12 másodpercen belül igazán komoly izgalmakat tartogatott.

Hamar kialakult a nap szökése, Stuart O'Grady (GreenEdge Cycling Team), Takashi Miyazawa (Team Saxo Bank), Nathan Haas (Garmin-Barracuda), Thomas De Gendt (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team), Andrew Fenn (Omega Pharma - QuickStep) és Kristof Goddaert (AG2R La Mondiale), előnyük pillanatok alatt 3 percre duzzadt, de ez tovább nőtt 8 percig.

A mezőnyt a BMC mellett a RadioShack és a Lotto vezette. A Willungahoz minden esélyes együtt érkezett. A végén a pár hete ausztrál bajnok Gerrans és a nagy visszatérő Valverde között dőlt a el. Végül a spanyolnak sikerült lehajráznia az ausztrált ám az összetettben azonos idővel, de Gerrans vette át a vezetést.

A szakasz eredménye

1 Alejandro Valverde (Spa) Movistar 3:45:48  
2 Simon Gerrans (Aus) GreenEDGE    
3 Tiago Machado (Por) RadioShack-Nissan 0:00:02  
4 Michael Rogers (Aus) Sky Procycling 0:00:04  
5 Rohan Dennis (Aus) UNI SA - Australia 0:00:07  

6. Szakasz

Az utolsó szakasz egy könnyed 90 kilométeres körözés volt Adeleide utcáin. A szakasz végét ismét egy sprintvefutó döntötte el, ahol a német Greipel ismételten megállíthatatlan volt.

A szakasz eredménye

1 André Greipel (Ger) Lotto-Belisol 1:56:48  
2 Mark Renshaw (Aus) Rabobank    
3 Alessandro Petacchi (Ita) Lampre - ISD    
4 Yauheni Hutarovich (Blr) FDJ - BigMat    
5 Jose Joaquin Rojas (Spa) Movistar    

 

Az összetett végeredménye

1 Simon Gerrans (Aus) GreenEDGE 20:46:12  
2 Alejandro Valverde (Spa) Movistar    
3 Tiago Machado (Por) RadioShack-Nissan 0:00:08  
4 Michael Rogers (Aus) Sky Procycling 0:00:14  
5 Rohan Dennis (Aus) UNI SA - Australia    
6 Jan Bakelants (Bel) RadioShack-Nissan 0:00:16  
7 Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling 0:00:18  
8 Javier Moreno (Spa) Movistar 0:00:23  
9 Michael Matthews (Aus) Rabobank 0:00:29  
10 Eduard Vorganov (Rus) Katusha 0:00:32

Hegyi verseny végeredménye

1 Rohan Dennis (Aus) UNI SA - Australia 29  pts
2 Thomas De Gendt (Bel) Vacansoleil -DCM 24  
3 Simon Gerrans (Aus) GreenEDGE 24  
4 Tiago Machado (Por) RadioShack-Nissan 18  
5 Alejandro Valverde (Spa) Movistar 16  

Pontverseny végeredménye

1 Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling 56  pts
2 André Greipel (Ger) Lotto-Belisol 50  
3 Yauheni Hutarovich (Blr) FDJ - BigMat 39  
4 Mark Renshaw (Aus) Rabobank 33  
5 Michael Matthews (Aus) Rabobank 32  

Legjobb fiatalok végeredménye

1 Rohan Dennis (Aus) UNI SA - Australia 20:46:26  
2 Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling 0:00:04  
3 Michael Matthews (Aus) Rabobank 0:00:15  
4 Angel Madrazo (Spa) Movistar 0:01:01  
5 Wilco Kelderman (Ned) Rabobank 0:02:19  

Csapatverseny végeredménye

1 RadioShack-Nissan 62:19:53  
2 Sky Procycling 0:00:24  
3 Movistar 0:00:31  
4 Rabobank 0:04:40  
5 Omega Pharma-QuickStep 0:04:45  

Szólj hozzá!


2012.01.16. 21:29 bendzsi98

Tour Down Under 2012-előzetes

 Ma éjjel kezdődik az idei első ProTour verseny, a Santos Tour Down Under. Az elmúlt évekhez hasonlóan most is elég jó mezőny gyűlt össze, és elég jó verseny elé nézhetünk. Lássuk csak, hogy kik és mik játszhatnak főszerepet!

Először a szakaszok elemzésével kezdeném. Az idei verseny eléggé dombos lesz, így várhatóan a dombon jól menők vihetik el a sikereket. A verseny egy nagyon jó helyszínt is érint: az 5. szakaszon például a befutó az "Old Willunga Hill"-en lesz, ami hagyománynak örvendhet. Az idén két dombos befutó játszhat főszerepet: a 2. és a már említett 5. szakasz lehet sorsdöntő. A többi szakaszon sprinthajrá várható, de akár egy-egy szökés is hazaérhet talán. Itt vannak a szakaszprofilok:

1. szakasz(Prospect-Clare, 149 km):

2. szakasz(Lobethal-Stirling, 148 km, dombos/hegyi befutó):

3. szakasz(Unley-Victor Harbour, 134.5 km, dombos szakasz):

4. szakasz(Norwood-Tanunda, 130 km):

5. szakasz(McLaren Vale-Old Willunga Hill, 151.5 km, hegyi befutó):

6. szakasz(Adelaide City Council Street Circuit, 90 km=20x4.5 km):

Mint ahogy láthatjuk, a szakaszok nem hosszúak.

Most pedig térjünk át a szerintem mindenki számára legjobban várt témára: az esélyesekre. A dombos befutók miatt nem hiszem, hogy egy sprinter odaérhet a győzelemre, bár aki jól bírja az emelkedőket, akár nyerhet. A verseny fő esélyese természetesen a nagy visszatérő, akit mindenki várt: Alejandro Valverde. A Movistar kerekese mondjuk nem lehet olyan kirobbanó formában, de mindenképpen nagy esélyes. Aztán meg kell mindenképpen említeni a GreenEdge újdonsült ausztrál bajnokát, Simon Gerranst, akár ő is nyerhet. Ott lehet a végelszámolásnál Luis Leon Sanchez, a Rabobank kerekese; Alessandro Ballan, a 2008-as világbajnok; Ryder Hesjedal, a mindig jól menő kanadai; valamint meg kell említeni a címvédő Cameron Meyert a Garminból. A sprinterek közül Boasson Hagen, Goss, Bole, Haussler, vagy akár Rojas is esélyes lehet akár a dobogóra.

Az idei verseny is tehát elég jónak néz ki, reméljük jó versenyzés lesz, és egy igazán szoros küzdelem! Kövessétek a Velomania-t, hiszen minden nap információkkal és összefoglalóval jövünk! 

 

Szólj hozzá!


2012.01.14. 21:19 velominator

Tour Down Under 2012

 
1   MEYER Cameron Australia  
2   MCEWEN Robbie Australia  
3   DURBRIDGE Luke Australia  
4   GERRANS Simon Australia  
5   GOSS Matthew Harley Australia  
6   O'GRADY Stuart Australia  
7   HOWARD Leigh Australia  
 
11   GREIPEL André Germany  
12   REYNES MIMO Vicente Spain  
13   SIEBERG Marcel Germany  
14   HANSEN Adam Australia  
15   HENDERSON Gregory New Zealand  
16   ROELANDTS Jurgen Belgium  
17   KAISEN Olivier Belgium  
 
21   FREIRE GOMEZ Oscar Spain  
22   BELKOV Maxim Russia  
23   CARUSO Giampaolo Italy  
24   PAOLINI Luca Italy  
25   FLORENCIO CABRE Xavier Spain  
26   VORGANOV Eduard Russia  
27   SMUKULIS Gatis Latvia  
 
31   HESJEDAL Ryder Canada  
32   BAUER Jack New Zealand  
33   HUNTER Robert South Africa  
34   HAAS Nathan Australia  
35   HAUSSLER Heinrich Australia  
36   KLIER Andreas Germany  
37   MAASKANT Martyn Netherlands  
 
41   BOASSON HAGEN Edvald Norway  
42   THOMAS Geraint United Kingdom  
43   SUTTON Christopher Australia  
44   DOWSETT Alex United Kingdom  
45   ROGERS Michael Australia  
46   PATE Danny United States  
47   HAYMAN Mathew Australia  
 
51   BALLAN Alessandro Italy  
52   FRANK Mathias Switzerland  
53   BLYTHE Adam United Kingdom  
54   BURGHARDT Marcus Germany  
55   KOHLER Martin Switzerland  
56   QUINZIATO Manuel Italy  
57   VAN AVERMAET Greg Belgium  
 
61   PETACCHI Alessandro Italy  
62   BOLE Grega Slovenia  
63   CIMOLAI Davide Italy  
64   GRAZIATO Massimo Italy  
65   HONDO Danilo Germany  
66   LLOYD Matthew Australia  
67   VIGANO Davide Italy  
 
71   BENNATI Daniele Italy  
72   GERDEMANN Linus Germany  
73   BAKELANTS Jan Belgium  
74   MACHADO Tiago Portugal  
75   ROULSTON Hayden New Zealand  
76   SERGENT Jesse New Zealand  
77   VOIGT Jens Germany  
 
81   SANCHEZ GIL Luis Leon Spain  
82   MATTHEWS Michael Australia  
83   LEEZER Tom Netherlands  
84   RENSHAW Mark Australia  
85   VAN EMDEN Jos Netherlands  
86   BROWN Graeme Australia  
87   KELDERMAN Wilco Netherlands  
 
91   VALVERDE BELMONTE Alejandro Spain  
92   GUTIERREZ PALACIOS José Ivan Spain  
93   LOPEZ GARCIA David Spain  
94   MADRAZO Ángel Spain  
95   ERVITI Imanol Spain  
96   MORENO BAZAN Javier Spain  
97   ROJAS GIL Jose Joaquin Spain  
 
101   CASAR Sandy France  
102   BONNET William France  
103   COURTEILLE Arnaud France  
104   GUESDON Frédéric France  
105   HUTAROVICH Yauheni Belarus  
106   ROY Jérémy France  
107   VEIKKANEN Jussi Finland  
 
111   SICARD Romain France  
112   IZAGUIRRE INSAUSTI Gorka Spain  
113   CABEDO CARDA Victor Spain  
114   URTASUN PEREZ Pablo Spain  
115   PEREZ MORENO Ruben Spain  
116   SAEZ Adrian Spain  
117   GARCIA AMBROA Ricardo Spain  
 
121   PAULINHO Sergio Miguel Moreira Portugal  
122   LUND Anders Denmark  
123   ROBERTS Luke Australia  
124   MARYCZ Jaroslaw Poland  
125   AAEN JORGENSEN Jonas Denmark  
126   CANTWELL Jonathan Australia  
127   MIYAZAWA Takashi Japan  
 
131   ELMIGER Martin Switzerland  
132   BELLETTI Manuel Italy  
133   GODDAERT Kristof Belgium  
134   KADRI Biel France  
135   LEMARCHAND Romain France  
136   MONTAGUTI Matteo Italy  
137   SHPILEVSKY Boris Russia  
 
141   MURAVYEV Dmitriy Kazahkstan  
142   BOZIC Borut Slovenia  
143   GUARNIERI Jacopo Italy  
144   MASCIARELLI Francesco Italy  
145   BAZAYEV Assan Kazahkstan  
146   IGLINSKIY Valentin Kazahkstan  
147   GRUZDEV Dmitriy Kazahkstan  
 
151   FEILLU Romain France  
152   DE GENDT Thomas Belgium  
153   LAGUTIN Sergey Uzbekistan  
154   PAVARIN Marcello Italy  
155   VAN HUMMEL Kenny Robert Netherlands  
156   SELVAGGI Mirko Italy  
157   MOL Wouter Netherlands  
 
161   CIOLEK Gerald Germany  
162   BRAMMEIER Matthew Ireland  
163   PAUWELS Serge Belgium  
164   FENN Andrew United Kingdom  
165   STEEGMANS Gert Belgium  
166   TRENTIN Matteo Italy  
167   VERMOTE Julien Belgium  
 
171   AGOSTINI Stefano Italy  
172   RATTO Daniele Italy  
173   CANUTI Federico Italy  
174   KOREN Kristjan Slovenia  
175   MARANGONI Alan Italy  
176   DA DALTO Mauro Italy  
177   SABATINI Fabio Italy  
 
181   VON HOFF Steele Australia  
182   MCCARTHY Jay Australia  
183   DENNIS Rohan Australia  
184   NORRIS Lachlan Australia  
185   PALMER Thomas Australia  
186   SULZBERGER Bernard Australia  
187   CLARKE William Australia

Szólj hozzá!


2011.12.31. 19:17 Ullerde

Szezonáttekintés ahogy mi láttuk...

 Elérkeztünk idén is az év végéhez, ilyenkor újév tájékán minden a visszatekintésé, értékelésé. Ezúttal mi is ezt tesszük, a tovább után két részes sorozatunk második részeként, saját kis csapatunk által kitalált Velomania díjak győzteseit vesszük górcső alá, azaz, hogy miként is alakult idén az országúti kerékpáros mezőny apraja-nagyjának sikerei.

 

Kezdjük a legfőbb díjunkkal, ami a nem túl frappáns Év kerékpárosa nevet kapta. Jelöltek egyik kategóriánkban sem voltak, minden szerkesztő a saját legjobbját dobta be úgymond a közösbe, a legtöbb szavazatot pedig döntő fölénnyel Philippe Gilbert kapta. Az idei évben ahogy azt már előzőleg is olvashattátok, a legtöbb szakaszt/versenyt nyerte meg, az egy naposokon ritkán látott nagy dominanciát aratott 2011-ben. Emellé jött a Tour sárgatrikója, belga bajnoki címei, de ami például Velonsonál is a leginkább számított a 3 tavaszi ardenneki klasszikus begyűjtése. A világbajnoki cím nem jött össze, de kétség sem fér hozzá, hogy pályafutása legjobb évét produkálta, és gyakorlatilag már csak az a fránya vb cím hiányzik a kollekciójából.

Szavazatot kapott még: Cadel Evans és Mark Cavendish

 

A következő díjat az Év csapata kategóriában osztottuk ki. Itt már eltérő volt szerkesztőtársaim véleménye, döntő fölény sem alakult ki, csupán egyetlen csapat kapott egynél több szavazatot, így ez a brigád meg is kapta a neki járó érdemet tőlünk. Ez pedig a BMC lett. Természetesen nálam és Bendzsi kollégánál is a Touron nyújtott teljesítményük adatta velünk a voksot rájuk. Andy Rhis a csapat tulajdonosa, a botrányos Phonak kaland után, egy új, amerikai alapokon épülő csapatot hozott létre, ami három év kemény munkája után, idén elérte a belefektetett idő, pénzmennyiséget. Cadel Evans maga is olyat tapasztalhatott, amit hosszú karrierje alatt talán soha, volt csapata, csapattársai akik segíteni tudták három egész héten át. Márpedig a soraikban egy George Hincapievel, akinél jobban jelenleg senki nem tudja hogyan kell TdF-et nyerni, ez a csapat szó szerint a nagybetűs csapat lehet, és lett is. Enélkül gyaníthatóan Tour de France győzelmet sem ünnepelhetett volna Cadel. Jövőre tovább erősödnek Gilbertel, Hushovddal, és még megannyi nagy nevű versenyzővel, akik az immáron Velomania Év Kerékpárosa Csapat díjazottjaihoz csatlakozhatnak.

Szavazatot kapott még: Omega-Pharma Lotto, Team Sky és HTC.

 

Harmadik díjazottunkat az Év fiatalja kategóriában avattuk. Itt két név lett bedobva a mi szavazatink alapján, végül 3-2 arányban Peter Sagan nyerte. A fiatal szlovák fiú második profi szezonja, a remekül sikerült elsőt is túl szárnyalta, elég csak a Lengyel körverseny győzelemre, vagy élete első GT-jén aratott szakaszgyőzelmeire a Vueltán gondolni. Az egyetlen kisebb csalódást keltő eredménye a világbajnokság volt, ahol a verseny egyik esélyeseként indult, de nem hozta azt az eredményt, amit ezalatt a röpke pályafutása alatt elvártak volna tőle. Már ha egy 21 éves fiatalembernél lehet elvárásokról beszélni. Jövőre már talán a Touron is láthatjuk, de addig is minden sprintben és dimbes-dombos szakaszon ahol indul komoly esélyesként kell vele számolnunk. A másik fiú, a mindössze két évvel idősebb, mégis igazából idén berobbanó Marcel Kittel volt. Az egykori U23 vb bronzérmes német srác, a ProKontis Skil-Shimano versenyzője a Lengyel körversenyen és a Vueltán is látott, sprintertehetség ragyogó szezont tudhat maga mögött, nem kevesebb mint 16 sikert aratott, persze többnyire kisebb versenyeken, de a szám maga önmagáért beszél. Jövőre a várva várt Cavendishel való csatáknak is reméljük szemtanúi lehetünk.

 

Az év legtöbbet fejlődött egyénisége díja, külön jó magam ötlete volt, ne csak egy fiatalt vagy akár nem fiatalt díjazzunk. Nos a többi író palánta kollégám egyetértésben bólintott, és jó szokásunkhoz híven ismét négy név lett megemlítve. Végülis az egyedüliként ét szavazatot kapó Christopher Froome lett a győztes. Egy évvel ezelőtt ha egy ilyen aktuális év legjobbjai választáson bárhol is bedobjuk a nevét, vélhetően körberöhögnek. Ez is volt a főszempont amikor kitaláltam ezt a díjat, hogy a nevéből adódóan ki az aki a leginkább tett egy olyan benyomást, amire nem számítottál volna, ami alapján azt mondod, hol volt ő eddig, és ehhez hasonlókat. Nos, szerintem ez Froomenál méltó helyre került. A Vuelta erre a legjobb példa, ahol olyan formában tekert, az eddig csak állampolgárváltásaival kitűnő brit srác, amit nemhogy Wiggins, de nagy valószínűséggel csapaton belül sem gondolt senki. Időfutamon, hegyeken egyaránt lerázhatatlan volt, megtudtuk, hogy szívóssága már-már Voecklerével vetekszik, ami egy ilyen kicsit lyukas GT-n mint az idei spanyol körverseny volt, bőven elég lehet egy hatalmas sikerre.

Szavazatot kapott még: Peter Sagan, Bauke Mollema és Taylor Phinney

 

Az év legnagyobb csalódása kategóriában nem kapott senki sem két szavazatot, ami pedig azt jelenti, hogy felsorolnám mindegyiküket akik kaptak. Filippo Pozzato, Vincenzo Nibali, Stijn Devolder, Denis Menchov és Ivan Basso. Többnyire olaszok, ahogy látható, ki-ki saját mércéje alapján döntse el mennyire van igazunk, vagy nincs. Három egykori GT győztes illetve két korábbi egy napos klasszikus győztest találunk közöttük, és valljuk be egyikük sem aratott valóban semmi maradandót az idei esztendőben…

 

A hét kategóriánk hatodikjaként az év legjobb versenye cím „birtokosát” kerestük. Ez a díj végülis nem összhangban született, ugyanis Bondi kollega választani sem tudott annyi jó versenyt látott, Bendzsi és Velominator kollega egy adott versenyt (Giro és Vuelta), Velonso szerkesztőtársammal viszont mi, konkrétan egy szakaszt emeltünk ki. Egyébként természetesen ez, mint a legszubjektívabb kategória, de mégis egy magára valamit is adó kerékpárral foglalkozó oldalnak szerepelnie kell, egy ilyen évértékelő cikkben. Nos, a több emlékezetes közül, hamár a két kollega a két GT-t választotta (semmi összebeszélés nem volt) mi is ezen két GT egy-egy legemlékezetesebb szakaszát választottuk. Ez pedig egyszer a Giro d’Italia Val di Fassa-i befutója Nieve sikerével a Crostis kihagyásával, a Mortiroloval, és egy máig emlékezetes befutóval a szakadó eső és majdnem fagypont körüli befutóval. Illetve a Vuelta 17. szakasza Froome és a későbbi győztes Cobo párharcával, ami szintén azt hiszem örökre emlékezetes marad, halszálkázás közepette egy támadás Cobo részéről, egy Froome részéről, azt hisszük a spanyol leszakad, de mégsem, majd pedig visszaérkezik a britre. Igazi, ki-ki csata volt a végső győzelemért. Reméljük 2012-ben hasonló izgalmakban lehet részünk!

 

Végül pedig az utolsó kategóriánk, az év embere lenne. Itt célszerű volt mást választani, mint az év versenyzője díjra, hiszen ezt akár egy életmű megkoronázásaként, vagy egy nem várt teljesítménnyel is el lehetett hódítani. Meggyőző fölénnyel ezt a díjat Cadel Evans nyerte. Egy szavazatot Gilbert és egyet Voeckler kapott. Kétség sem fér, még a két másik név ellenére sem, hogy ez a díj a lehető legjobb helyre került, hiszen egy eddigi is kiváló pályafutás megkoronázásaként a mindenkori naptári esztendő legfontosabb versenyét megnyerve, végre hibátlanul és csapattal a háta mögött arathatott óriási sikert Evans. A világbajnoki cím, rózsaszín és sárga trikó viselése, Fléche Wallone győzelem, csak az utóbbi 2 esztendő termése. Idén pedig a várva várt Tour de France győzelem, amit az egész három hét alatt mutatott formája alapján teljesen megérdemelten aratott.

 

Ezek lettünk volna 2011-ben, köszönünk minden olvasónknak, hogy egyszer legalább ide kattintott. Jövőre a megszokott színvonallal várunk minden kedves régi és új olvasónkat is. A Velomania.teljes szerkesztősége sikerekben, élményekben gazdag Boldog Új Évet Kíván!

Szólj hozzá!


2011.12.24. 02:37 Ullerde

Szezonáttekintés ahogy az országúton történt

Elérkeztünk idén is az év végéhez, ilyenkor karácsonykor minden a visszatekintésé, értékelésé. Ezúttal mi is ezt tesszük, a tovább után két részes sorozatunk első részeként a Pro Tour csapatok és versenyzőik 2011-es esztendőbeli eredményeit vesszük górcső alá, miként is alakult idén az országúti kerékpáros mezőny apraja-nagyjának sikerei.

 

Kezdjük először a számokkal. A következő lista az idei győzelmek száma szerinti sorrendet mutatja.

 1. HTC-Highroad 56
 2. RadioShack 33
 3. Sky 32
 4. Liquigas-Cannondale 31
 5. Omega Pharma-Lotto 29
 6. Garmin-Cervélo 29
 7. Lampre-ISD 26
 8. Rabobank 26
 9. Leopard-Trek 25
 10. Vacansoleil-DCM 24
 11. Katusha 22
 12. Movistar Team 21
 13. Saxo Bank-SunGard 18
 14. BMC 13
 15. Astana 11
 16. Euskaltel-Euskadi 10
 17. Quick Step 9
 18. AG2R-La Mondiale 6

A legtöbb győzelmet, mondhatni szokás szerint a Highroadosok szerezték idén is, ennek ellenére jövőre nem találkozhatunk már velük így együtt, mivel Bob Stapleton csapatával nem hosszabbított szerződést a telekommunikációs cég, hiába a halomra nyert verseny, szakasz, zöld trikó a Touron, év végén Cavendish világbajnoki címe, ez kevés volt. A csapat legtöbb sikerét a világbajnokok; Tony Martin és Mark Cavendish szerezték.

Egyaránt 12 sikert arattak ebben az évben, ami Cave-nél az utóbbi évekhez képest kevésnek mondható, ám a legfontosabb versenyein azaz a Touron és koppenhágai világbajnokságon nem lehetett legyőzni. Martin azonban sikeres évet tudhat magáénak, legyőzte Cancellarát az időfutamban Koppenhágában, és a TdF hosszú időfutamán is. Párizs-Nizzát és Pekingi körverseny nyert összetettben, illetve a Vueltán és még megannyi más versenyen nyerte az egyenkénti indításos versenyeket. Kiemelendő még a két fiatal sprinter John Degenkolb és Matthew Goss teljesítménye 6-5 arányban a német fiú nyert többet idén. Goss a Milánó-San Remo győzelmével illetve a világbajnoki ezüsttel tette 2011-et felejthetetlenné. Ha ezekhez a sikerekhez hozzávesszük még Brammeier, Howard vagy éppen Renshaw győzelmeit, kijelenthetjük, hogy ebben az évben is a sprinterkirály csapat ők voltak. Rajtuk kívül Van Garderen, Albasini, Rasmussen, Gretsch, Roulston, Smukulis, Siutsou és Grabsch szerzett győzelmet a csapatnak, illetve a Giron a csapatidőfutamban is az első helyet a HTC szerezte meg.

 

A RadioShack 33 győzelme ellenére, mégis felemásnak tudható be a szezon. Az összképet lerontja a Touron összeszedett pechmizéria, ahol a bombaerős keret ellenére, sorra dőltek ki az embereik, - emlékezhetünk a végére a jó öreg Zubeldia lett a vezérember - minden várakozásukat és terveiket a francia versennyel kapcsolatban dobhatták a kukába. Győzelmeik nagy részét főleg kisebb versenyen aratták, persze Klöden és Horner remek tavasza a nagyobb versenyeken is látszódott (Baszk kör, Kaliforniai kör, Párizs-Nizza). Az ő általános értékelésükre mégis úgy gondolom, a Touron való gyengébb teljesítmény rányomja a bélyegét, hiába szereztek rengeteg első helyet a szezon folyamán ráadásul a keret nagy része, jól fog jönni Bruyneeléknek a Leoparddal való egyesülés. Az új szupercsapatról majd a Leopardnál bővebben.

A Team Sky és a Liquigas 1-1 győzelemmel maradt el Rádiósoktól, ami egyáltalán nem sok, sőt előbbi csapattól ragyogó teljesítmény. A főleg britekre, és sprinterekre épülő csapat komoly kihívója volt idén a Highroadnak, ami a nagy körversenyeken egyelőre még nem látszott, de a kisebb versenyeken bizony sokszor törtek borsot a HTC orra alá. Boasson Hagen 7 köztük 2 Tour szakaszsiker, Ben Swift 5, Dowsett és Sutton 3 közte 1 Vuelta etap győzelem, Henderson és Appollonio 2, Stannard 1 sikert aratott a sprinterek közül, ami pont ugyanannyi név ahány HTC-s sprinteré. Persze ne feledkezzünk meg az év egyik meglepetés emberéről Christopher Froomeról sem, akit a Vueltán nyújtott teljesítménye kiemel a Sky sprintercsapat besorolása alól. Wiggins-szel, akinek a Touron történő bukása miatt a spanyol körverseny lett a főversenye, és Geraint Thomas-szal rengeteget tettek le az asztalra. Froome Vueltás szereplése maga a csoda is, hiszen előtte csak-csak tudtuk, hogy ki ő - főleg sűrű „állampolgársági cseréi” miatt - de azt egyáltalán nem gondoltuk volna, hogy valaha is GT dobogóra érhet. Ez sokkal inkább az idei formák alapján Wigginsben volt benne, a Dauphine megnyerésével, ám a szerencsétlenség nála is bejött, a Touron bukott és fel kellett adnia a versenyt. A harmadik brit srác Thomas pedig az egynaposokon és a kisebb emelkedővel tarkított versenyeken gyűjtött be elismerésre méltó helyezéseket.

Az olaszoknál már nem nagy meglepetés ez a jó teljesítmény, évről-évre az egyik legtöbb szakaszsikert produkáló csapat. Franco Pellizotti doppingvétsége, és Kreuziger csapattól való távozása ellenére sikerült idén is gyarapítani a csapat hírnevét, persze főleg egynapos sikerekkel és főleg Vincenzo Nibalinak és Peter Sagannak köszönhetően. Sagannál többet csak Gilbert nyert idén, ez a 15 siker önmagáért beszél. A világbajnokságon kicsit csalódást okozott, végülis az egyetlen verseny volt ahol nem hozta amit vártunk tőle. Lengyel kör siker, Szardíniai kör siker, Vuelta szakaszgyőzelem többek között. Nibali ugyan idén győzelem nélkül maradt, de a Giro di Contador versenyen mint legjobban teljesítő olasz, ígyis például a Zoncolanon emlékezetes teljesítményt nyújtott. Említést tennék még Vivianiról, aki 8 sikerével hozzájárult a csapat győzelmeinek ily mértékben magas számához.

 

Az Omega Lotto 29 sikerén mindössze öt ember osztozik, azaz hárman nyertek hármat, a maradék 26-ot pedig Philippe Gilbert és Andre Greipel, amit 18-8 arányban a belga srác nyerte.

Ha az év kerekese díjazottját keressük jó eséllyel indul az idei belga időfutam-és mezőnyverseny bajnoka, ám pont ez az év, ami ilyen sikeresen alakult a számra, egy gyenge világbajnoki szerepléssel ért véget. Persze a pálya nem az ő stílusának kedvezett, márpedig ha idén valamelyik verseny feküdt neki, azt meg is nyerte. Tirreno-Adriatico szakasz, Amstel Gold Race, Fléche Wallone, Liége-Bastogne-Liége, Belga körverseny, Touron 2 szakasz, San Sebastian és a kanadai versenyek, de ezek mellett is aratott természetesen győzelmeket. Sőt a Touron a sárga trikót is felhúzhatta, illetve sokáig a top10-ben állt, még egy hegyi szakaszt követően is. A világbajnoki cím nélkül még sem teljes ez az éve, és nyílván ő is szeretné már azt a szivárványszínű trikót, ám szerintem ha megkérdeznénk Gilbert-et ezt az évét nem tudná nem pozitívan értékelni. Ahogy Greipel sem, aki szintén szép számmal nyerte idén a szakaszokat. Cavendish árnyékából kihúzódva még nagy álma a Tour szakszgyőzelem is összejött neki. A két szponzorból az egyik kiszállt a csapat támogatói közül és a másik belga óriás csapatot fogja ezentúl támogatni, ami egyúttal Gilbert búcsúját is jelenti a csapattól, ám a Lotto megmarad és jövőre is World Tour státusszal fog a versenyeken indulni, nem kockázatos kijelenteni jóval szerényebb reményekkel.

 

A Garmin hasonlóan az Omegához 29 sikert aratott idén. Rendkívül erős kerettel rendelkeztek, soraikban az idei évnek regnáló világbajnokként neki induló Thor Hushovddal, vagy éppen a szemüvegére mindig odafigyelő Tyler Farrarral. 12 különböző versenyző aratott győzelmet idén, ami figyelemreméltó főleg, ha köztük olyan siker is szerepel, mint Johan Vansummeren Paris-Roubaix sikere vagy Hushovd Touron alkotott két szakaszgyőzelme, és napokon át való sárga trikó viselése. Farrar révén még egy sikert szereztek a francia körversenyen, ám nála inkább barátja Wouter Weylandt elvesztését említeném meg, ezt figyelembe véve süvegelendő meg az idei sikerei. Talán nem véletlen, hogy a Giro 3. szakaszán életét vesztő Weylandt emlékére a Touron pont a 3. szakaszt nyerte meg… Zabriskie és a fiatal Jack Bobridge révén az időfutamokon is szép számmal sikerült első helyen végezniük, illetve a fiatal ír Daniel Martint emelhetjük még ki, aki a Lengyel körön és a Vueltán is nyert hegyi befutót.

 

Ha választani kéne csapatot, amelyik a szezonban csalódást okozott, - már amennyire 25 győzelem annak számít - az mindenképpen a Leopard csapat. Az idén újonnan alakult és nagyjából a Saxoból felépített új csapat. A két Schleck tesóra és Cancellarára épülő együttes 2011-es ellentmondásos szereplése egy külön cikket is megérne. Bár az év egyik legnagyszerűbb teljesítményét Andytól láthattuk a Tour de France 18. szakaszán, végülis sem Tour sikert, sőt Cancellara esetében még világbajnoki címet sem hozott az idei esztendő. Ha ehhez még hozzáadjuk a Liége-Bastogne-Liége versenyen való bénázásukat Gilbertel szemben vagy éppen a Tour 18. szakaszáig való támadok, nem támadok vigyázunk egymásra taktikát máris kiderül miért mondom ezt. Természetesen Weylandt halála mint a csapattagja rányomta a bélyegét a szezon közepére, ez kétségtelen, minden csapatot megvisel egy ilyen tragédia. Ám sem előtte sem utána nem látszott az a teljesítmény, amit ettől a csapattól várni lehetett volna, esetleg elvárni. Zaugg az év végét kicsit boldogabbá tette a Lombard verseny megnyerésével, illetve azért Bennati sikerei is említést érdemelnek. Jövőre egyesülnek a Rádiósokkal, mondhatnánk gúnyosan, hogy Schleckék nem bírták egy nagyfőnök nélkül, persze ezzel a 2012-es év nagy kérdése egyben meg is született, az újdonsült dream team mit fog tudni kezdeni, ahol ennyi vezér, elsőszámú ember, kakas a szemétdomb tetején szerepel, ott sok jóra, de legfőképp egységre nehéz számítani. Nem is kell nagyon visszamenni az időben 2009-ben pont ilyet láthattunk az Astanánál..

Apropó Astana. Az utóbbi években nagy változásokon átesett csapat, szokatlanul kevés sikert aratott idén. A legemlékezetesebb Tiralongo Giron alkotott etap sikere, ahol Contadort tudta legyőzni egy kisebb emelkedő végén. Contador távozása rányomhatta a bélyegét a szezonjukra, de ha ez sem lett volna elég, akkor Vinokourov csúnya combcsonttörése már mindenképpen. A sokat megélt Vino a Tour egyik esélyeseként, egész jó tavasszal a háta mögött jött Franciaországba, ahol azonban első blikkre azt gondoltuk a pályafutása, ám mivel ő maga megerősített, hogy jövőre is látni fogjuk, így csak az idei francia körversenye ért véget az árokban. Ennek örülhetünk, a kazahok gyengébb szezonjának már nem annyira, de jövőre reméljük a régi napocska fog rásütni a mezükre.  

 

Nem maradhat ki az elemzésből az idei Tour de France győztesének csapata sem, az Andy Rhis által alapított és rengeteg pénzből összeállított BMC sem.

 

 

Cadel Evans révén a mindenkori naptári év legfontosabb versenye az ő sikerükkel ért véget,így szerezhettek akármennyi győzelmet, ezt a szezont nem nevezhetik egynek a sok közül. A rutinos és sokat megélt versenyzők mellett, kitűnő egynaposokkal és mezőny perememberekkel kiegészült csapat, és főleg Cadel Evans megérdemelt sikert aratott a nyáron, így joggal pályázik ő is, (sőt!) az idei év legjobb versenyzője címre, ám ez csak a következő cikkben fog kiderülni kié is. Ami kiemeli és megemeli Evans sikerét azaz egyetlen holtpont nélküli szakasz mellett, hogy először mióta igazi esélyese a versenynek volt csapata, voltak emberei akik segíteni és támogatni tudták őt. Ezek nélkül pedig elképzelhetetlen egy ilyen siker, hiszen mindannyian tudjuk, hiába egyéni sportág a kerékpársport csapat nélkül nem megy.

Végül pedig még két csapat teljesítményéről tennék említést; az egyik az idei Giro győztesének csapata a másik pedig a legnagyobb aduját immár második éve nélkülözni kényszerülő és egyben egy szomorú tragédiát illetve egy súlyos balesetet is átélő csapat lenne.

A Saxo Bank tulajdonképpen ebben az évben két számottevő sikert aratott, legfőképp a többieket demoralizáló, vagy csúnyább szóval élve detronizáló Contador sikerrel véget érő olasz körverseny sikere, illetve még áprilisban Nick Nuyens meglepetés Flandriai győzelme. Előbbi a látottak alapján teljesen természetes volt, olyan formában ment végig mindenidők egyik legnehezebb három hetes körversenyén amilyet ritkán látni, és amilyen formában őt megverni nem is lehet. Bjarne Riis csettinthetett, és egyben készülhetett is az esetleges duplázásra. Ez azonban jelenhelyzetben még napjaink legjobb versenyzőjének is nagy falat. Máig vitatkozunk, hogy ez a gyengébb szereplés az első héten bekövetkezett pechsorozatnak, vagy a nagyon nehéz Girot követő újabb három hetes versenynek köszönhető. Eldönteni nem tudjuk, állást foglalni lehet, én az utóbbi mellett teszek. Egész egyszerűen az ideihez hasonló brutális Giro után nem lehet még egy Tourt is nyerni. Elismerésre méltó, és a benne levő versenyszellem, sőt talán reflexek amit az Alpe d’Huez-i szakaszon nyújtott megmutatták - illetve már egy nappal előtte a leszakadás - ő is emberből van klenbuterol ide, klenbuterol oda.

A Movistar idei szereplését nehéz két tragikus esemény árnyékában értékelni. Valverde nélkül eleve a csapat egy vezérét vesztő sakkjátékos, de ha ehhez olyan tragédiák is párosulnak egy adott szezonban két-három hét leforgása alatt, mint Xavi Tondo tragikus halála, vagy Mauricio Soler bukása és hosszan tartó kómája, akkor ez a gyengébb szezon, már érthetőbb. Előbbi eset a szezont remekül kezdő Intxaustira volt nagy hatással, hiszen szegény Benat ott volt, akkor amikor Tondora lezuhant a garázsajtó.. Soler esete pedig megmutatta - ha előtte Weylandté nem lett volna intő példa - milyen veszélynek is vannak kitéve ezek a fiúk egy-egy nap során, életüket teszik kockára minden egyes hegyről lefelé jövet. Szerencsére a kolumbiai fiú azóta túl van az életveszélyen, de azt a mai napig nem tudjuk, hogy versenyezhet-e valaha, illetve szenvedett-e olyan maradandó károsodást, ami az életét is megnehezítheti a későbbiekben. De ne csak a negatívumokról beszéljünk megemlítenék négy versenyző összesen 14 sikerét. Ventoso és Rojas a sprintekben jeleskedtek az idei Giron és Touron, Kiryienka hegyi szakaszt nyert immár mondhatjuk, hogy jó szokásához híven az olasz körversenyen, illetve a fiatal portugál Rui Costa aki Montrealban és a TdF-en aratott győzelmet.

 

Ez lett volna a csapatok szempontjából zanzásítva a 2011-es esztendő, még szilveszter előtt jelentkezünk a második résszel, ahol a különböző díjakról, és még más érdekességről ejtünk néhány keresetlen szót. 

 

 

Szólj hozzá!


2011.11.05. 13:55 bendzsi98

Eddigi átigazolások a 2012-13-as szezonra- áttekintő

 Egy hosszabb szünet után újabb cikkel jelentkezünk. A kerékpáros szezon befejeződött, az átigazolásokon kívül jóformán semmi sem történt(kivéve azt, hogy Gilbert lett az év kerékpárosa). Nos,a világbajnokság férfi mezőnyversenyéről nem írtunk összefoglalót, ez elmaradt, de bizonyára mindenki tudja, hogy Mark Cavendish lett a győztes. 

Most egy nagy átigazolási körképpel jelentkezünk. Az áttekintő a legnagyobb csapatok jövés-menéseit mutatja be, 2011. november elejéig. Ne is legyen több "beszéd" itt, nézzük a nagy-nagy körforgást!

 

AG2R-La Mondiale: a francia csapat egyértelműen erősített, több jó sprintert is sikerült igazolniuk. 

Érkezik:


• Romain Bardet (Chambery CF) 
• Manuel Belletti (Colnago-CSF-Inox)
• Jimmy Casper (Saur-Sojasun)
• Gregor Gazvoda (Perutina Ptuj)
• Sylvain Georges (Big Mat Auber93)
• Boris Shpilevsky (Tabriz Petrochemical)
• Amir Zargari (Azad University) 

Távozik:
• David Delay (Saur-Sojasun) 
• Dimitri Champion(még nem tudni, hova igazol)
• Cyril Dessel (befejezi pályafutását)
• Yuriy Krivstov(még nem tudni, hova igazol)
• Julien Loubet(még nem tudni, hova igazol)

Pro Team Astana:  a kazah csapat is alaposan beleerősített, ráadásul Vinokourov még folytatja állítólag a pályafutását, szóval jövőre nagyon ott lehetnek az élmezőnybe.

Érkezik:
• Borut Božič (Vacansoleil-DMC)
• Janez Brajkovič (Radio Shack)
• Francesco Gavazzi (Lampre-ISD)
• Jacopo Guarnieri (Liquigas-Cannondale)
• Dimitri Muravyev (Radio Shack)
• Simone Ponzi (Liquigas-Cannondale)
• Kevin Seeldrayers (Quick Step)
• Egor Silin (Katusha) 


Távozik:
• Simon Clarke (GreenEdge)
• Allan Davis (GreenEdge)
• Rémy Di Gregorio (Cofidis)
• Maxim Gourov(még nem tudni, hova igazol)
• Gorazd Stangelj (befejezte pályafutását)
• Tomas Vaitkus (GreenEdge)
 
BMC Racing Team: no comment, nagyszerű igazolások. Gilbert-rel és Hushovddal együtt Evans jövőre újra megnyerheti a Tourt.
 
Érkezik:
• Adam Blythe (Omega Pharma-Lotto)
• Steven Cummings (Sky)
• Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto)
• Thor Hushovd (Garmin-Cervélo)
• Klaas Lodewyck (Omega Pharma-Lotto)
• Marco Pinotti (HTC-High Road)
• Tejay Van Garderen (HTC-High Road)
 
Távozik:
• Chris Barton (Bissell)
• Chad Beyer (Competitive Cyclist)
• Alexander Kristoff (Katusha)
• Karsten Kroon (Saxo Bank-SunGard)
• Jeff Louder (UnitedHealthcare)
• John Murphy (Kenda/5-hour Energy)
• Simon Zahner (még nem tudni, hova igazol) 
 
Euskaltel-Euskadi: ez így nem lesz az igazi... a legjobb sprinterük távozott, így a csapatnak gyakorlatilag nincs sprintere! Sanchez, Anton, és a doppingeltiltásából visszatérő Astarloza azonban hozhatják az eredményeket.
 
Érkezik:
• Mikel Bizkarra (Orbea)
• Victor Cabedo (Orbea)
• Ricardo Garcia (Orbea) 
• Mikel Astarloza (doppingeltiltásból tért vissza)
• Pello Bilbao (Orbea)

Távozik:
• Javier Aramendia (Caja Rural)
• Jónathan Castroviejo (Movistar)
• Koldo Fernández (Garmin)
• Daniel Sesma (még nem tudni, hova igazol)
 
Garmin-Cervelo: nem nagyon tudom őket hova helyezni, több jó emberük távozott(lásd Hushovd), de jó néhány jó név érkezett is.
 
Érkezik:
• Koldo Fernández (Euskaltel-Euskadi)
• Nathan Haas (Genesys Wealth Advisers)
• Alex Howes (Chipotle Development Team)
• Robert Hunter (RadioShack)
• Raymond Kreder (Chipotle Development Team)
• Jakob Rathe (Chipotle Development Team)
• Sébastien Rosseler (Radio Shack) 
• Fabian Wegmann (Leopard-Trek)
 
Távozik:
• Jack Bobridge (GreenEdge)
• Julien Dean (GreenEdge)
• Thor Hushovd (BMC)
• Brett Lanchester (GreenEdge)
• Daniel Lloyd (még nem tudni, hova igazol)
• Cameron Meyer (GreenEdge)
• Travis Meyer (GreenEdge)
• Matthew Wilson (GreenEdge)
 
Team Katusha: nagyon jól igazoltak, de van néhány nagy nevű távozó, pl. Di Luca és Pozzato. Megszerezték azonban Freirét. 
 
Érkezik:
• Maxim Belkov (Vacansoleil-DMC)
• Nikita Eskov (Itera-Katusha) 
• Xavier Florencio (Geox-TMC Transformers)
• Óscar Freire (Rabobank)
• Marco Haller (Adria Mobil)
• Alexander Kristoff (BMC)
• Thimothy Kritsky (Itera-Katusha)
• Rüdiger Selig (Jenatec Cycling)
• Gatis Smukulis (HTC-High Road)
• Simon Spilak (Lampre-ISD)
• Alexei Tsatevich (Itera-Katusha)
• Angel Vicioso (Androni Giocatolli-C.I.P.I)
 
Távozik:
• Danilo Di Luca (Acqua e Sapone)
• Leif Hoste (Lotto-Ridley)
• Serguei Ivanov (még nem tudni, hova igazol)
• Vladimir Karpets (Movistar)
• Artem Ovechkin (még nem tudni, hova igazol)
• Luca Paolini (Lampre-ISD/Farnese Vini-Neri Sottoli)
• Alexandre Pliuschin (még nem tudni, hova igazol)
• Filippo Pozzato (Farnese Vini-Neri Sottoli)
• Egor Silin (Astana)
• Nikolai Trussov (még nem tudni, hova igazol)
• Stijn Vandenbergh (Omega Pharma-Quick Step)
 
Lampre-ISD: nincs olyan nagy igazolás, de a távozók közül sem fognak senkiért valószínűleg könnyet hullatni. 
 
Érkezik:
• Winner Anacona (Le Village Caparrini Vibert Italia)
• Davide Cimolai (Liquigas-Cannondale)
• Massimo Graziato (Trevigiani Dynamon Bottoli)
• Alberto Ongarato (Vacansoleil-DMC)
• Matteo Rabottini (Farnese Vini-Neri Sottoli)
• Simone Stortoni (Colnago-CSF Inox)
• Davide Viganò (Leopard-Trek)
 
Távozik:
• Alfredo Balloni (Farnese Vini-Neri Sottoli)
• Francesco Gavazzi (Astana)
• Simon Spilak (Katusha
• David Loosli (befejezi profi pályafutását)
 
A következőket nem szeretném taglalni, hisz a csapatok összetétele még koránt sem biztos. De ez úgyis csak egy részösszefoglaló, majd jelentkezünk a teljes átigazolásokkal. Még sok minden megtörténhet a holtszezonban, sok átigazolás lesz még! Olvassátok továbbra is az összefoglalót, és elsősorban az oldalt! Au revoir! :)
 
Team Leopard - Trek (Lux)

Egyesül a RadioShackkel.

Távozik:
• William Clarke (Champion System)
• Stefan Denifl (Vacansoleil-DMC)
• Brice Feillu (Saur-Sojasun)
• Dominic Klemme (Project 1t4i-Shimano)
• Anders Lund (Saxo Bank-SunGard)
• Martin Mortensen (Vacansoleil-DMC)
• Stuart O´Grady (GreenEdge)
• Martin Pedersen (Christina Waches)
• Bruno Pires (Saxo Bank-SunGard) 
• Tom Stamsnijder (Project 1t4i-Shimano)
• Davide Viganò (Lampre-ISD)
• Fabian Wegmann (Garmin)


Liquigas - Cannondale(ITA)

 

Érkezik:
• Stefano Agostini (G.S. Zalf Désirée Fior).
• Federico Canuti (Colnago CSF-Inox)
• Moreno Moser (Lucchini-Maniva Sky-Ecovalsabbia)
• Cayetano Sarmiento (Acqua e Sapone) 

Távozik:
• Davide Cimolai (Lampre-ISD)
• Tiziano Dall´Antonia (Farnese Vini-Neri Sottoli)
• Mauro Finetto (Colnago CSF-Inox)
• Jacopo Guarnieri (Astana)
• Simone Ponzi (Astana)

Movistar Team (Esp)

Érkezik:
• Jónathan Castroviejo (Euskaltel-Euskadi)
• José Herrada (Caja Rural)
• Vladimir Karpets (Katusha)
• Javier Moreno (Caja Rural)
• Nairo Quintana (Colombia es Pasion-Cafe de Colombia) 
• Alejandro Valverde (doppingeltiltásból tér vissza)
• Giovanni Visconti (Farnese Vini-Neri Sottoli)

Távozik:
• José Vicente García Acosta (befejezi a pályafutását)
• Carlos Oyarzun
• Luis Pasamontes
• Francisco Pérez
• Mauricio Soler (súlyos bukás következtében bizonytalan a sportjövője)

Omega Pharma - Quick Step (Bel)

A volt Omega Pharma Lotto és a Quick Step egybeolvad, ám a távozók a két csapattól külön-külön szerepelnek.

 


Érkezik:
• Matthew Brammeier (HTC-High Road)
• Andrew Fenn (An Post-Sean Kelly)
• Michał Gołaś (Vacansoleil-DMC)
• Bert Grabsch (HTC-High Road)
• Michał Kwiatkowski (Radio Shack)
• Levi Leipheimer (Radio Shack)
• Tony Martin (HTC-High Road)
• Serge Pauwels (Sky)
• František Raboň (HTC-High Road)
• Stijn Vandenbergh (Katusha)
• Martin Velits (HTC-High Road)
• Peter Velits (HTC-High Road)


Távozik:
(Omega Pharma - Lotto):
• Jan Bakelandts (Lotto-Ridley)
• Adam Blythe (BMC)
• David Boucher
• Bart De Clercq (Lotto-Ridley)
• Francis De Greef (Lotto-Ridley)
• Kenny De Haes (Lotto-Ridley)
• Jens Debuschere (Lotto-Ridley)
• Gert Dockx (Lotto-Ridley)
• Philippe Gilbert (BMC)
• André Greipel (Lotto-Ridley)
• Adam Hansen (Lotto-Ridley)
• Olivier Kaisen (Lotto-Ridley)
• Klaas Lodewyck (BMC)
• Maarten Neyens (Lotto-Ridley)
• Óscar Pujol (Andalucía-Caja Granada)
• Vincente Reynés (Lotto-Ridley)
• Jurgen Roelandts (Lotto-Ridley)
• Marcel Sieberg (Lotto-Ridley)
• Jurgen van de Walle (Lotto-Ridley)
• Jurgen Van den Broeck (Lotto-Ridley)
• Jelle Vanendert (Lotto-Ridley)
• Sven Vandousselaere (Lotto-Ridley)
• Jussi Veikkanen (FDJ) - még nem biztos, hogy ehhez a csapathoz
• Frederik Willems (Lotto-Ridley)

Távozik:
(Quick Step):
• Marco Bandiera
• Marc De Maar (UnitedHealthcare)
• Iljo Keisse
• Davide Malacarne (Europcar)
• Francesco Reda (Acqua e Sapone)
• Frédérique Robert (Lotto-Ridley)
• Kevin Seeldrayers (Astana)
• Andreas Stauff
• Ján Tratnik (Lotto-Ridley)
• Kevin Van Impe (Vacansoleil-DMC)

Rabobank Cycling Team (Ned)

Érkezik:
• Jetse Bol (Rabobank Continental)
• Wilco Kelderman (Rabobank Continental)
• Mark Renshaw (HTC-High Road)

Távozik:
• Óscar Freire (Katusha) 
• Sebastian Langeveld (GreenEdge) 
• Pieter Weening (GreenEdge)

Team Radio Shack (USA)

Egyesül a Leopard-Trekkel. A közös csapatba érkezik:

• George Bennett (Trek-Livestrong)
• Laurent Didier (Saxo Bank-SunGard)
• Tony Gallopin (Cofidis)
• Hayden Roulsten (HTC-High Road)

Távozik:
• Fumiyuki Beppu (GreenEdge)
• Sam Bewley
• Janez Brajkovič (Astana)
• Manuel Cardoso (Caja Rural)
• Philip Deignan (UnitedHealthcare)
• Robert Hunter (Garmin)
• Michał Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step)
• Levi Leipheimer (Omega Pharma-Quick Step)
• Geoffroy Lequatre (Bretagne-Schuller)
• Jason McCartney (UnitedHealthcare)
• Robbie McEwen (GreenEdge)
• Dimitri Muravyev (Astana)
• Sergio Paulinho (Saxo Bank-SunGard)
• Sébastien Rosseler (Garmin)
• Ivan Rovny
• Björn Selander

Saxo Bank - SunGard ( Den)

Érkezik:
• Christopher Juul-Jensen (Glud & Marstrand-LRØ)
• Karsten Kroon (BMC)
• Anders Lund (Leopard-Trek)
• Ran Margaliot
• Takashi Miyazawa (Farnese Vini-Neri Sottoli)
• Sergio Paulinho (Radio Shack)
• Bruno Pires (Leopard-Trek)
• Troels Ronning Vinther (Glud & Marstrand-LRØ)

Távozik:
• Jonathan Bellis
• Baden Cooke (GreenEdge)
• Laurent Didier (Radio Shack-Nissan-Trek)
• Gustav Erik Larsson (Vacansoleil-DMC)
• Volodymyr Gustov 
• Richie Porte (Sky)
• Luke Roberts (GreenEdge) - hogy ehhez a csapathoz, még nem biztos
• André Steensen 
• Brian Vandborg

 Sky ProCycling ( GBr)

Érkezik:
• Mark Cavendish (HTC-High Road)
• Bernhard Eisel (HTC-High Road)
• Sergio Henao (Gobernación de Antioquia-Indeportes Antioquia)
• Danny Pate (HTC-High Road)
• Richie Porte (Saxo Bank-SunGard)
• Salvatore Puccio (Hopplà)
• Luke Rowe (100% me)
• Kanstantsin Sivtsov (HTC-High Road)
 
Távozik:
• John-Lee Augustyn (Utensilnord Named)
• Kjell Carlström
• Steven Cummings (BMC)
• Russell Downing
• Simon Gerrans (GreenEdge)
• Greg Henderson (Lotto-Ridley)
• Serge Pauwels (Omega Pharma-Quick Step)
• Morris Possoni (Astana) - még nem biztos, hogy ehhez a csapathoz
• Kurt-Asle Arvesen (befejezi pályafutását)

 HTC - High Road(USA)

A csapat a 2011-es szezon  végén megszűnik. 

Távozik:
• Michael Albasini (GreenEdge)
• Lars Ytting Bak (Lotto-Ridley)
• Matthew Brammeier (Omega Pharma-Quick Step)
• Mark Cavendish (Sky)
• John Degenkolb (Projekt 1t4i-Shimano)
• Bernhard Eisel (Sky)
• Calib Fairly
• Jan Ghyselinck (Cofidis)
• Matthew Goss (GreenEdge)
• Bert Grabsch (Omega Pharma-Quick Step)
• Patrick Gretsch (Projekt 1t4i-Shimano)
• Leigh Howard (GreenEdge)
• Craig Lewis (NetApp)
• Tony Martin (Omega Pharma-Quick Step)
• Danny Pate (Sky)
• Marco Pinotti (BMC)
• František Raboň (Omega Pharma-Quick Step)
• Mark Renshaw (Rabobank)
• Hayden Roulsten (Radio Shack-Nissan-Trek)
• Kanstantsin Sivtsov (Sky)
• Gatis Smukulis (Katusha)
• Tejay Van Garderen (BMC)
• Martin Velits (Omega Pharma-Quick Step)
• Peter Velits (Omega Pharma-Quick Step) 

Vacansoleil - DCM Pro Cycling Team (Ned)


Érkezik:


• Markus Barry (Rabobank Continental)
• Kris Boeckmans (Topsport Vlaanderen-Mercator)
• Stefan Denifl (Leopard-Trek)
• Gustav Erik Larsson (Saxo Bank-SunGard)
• Bert-Jan Lindemann (Jo Piels)
• Tomasz Marczyński (CCC Polsat Polkowice)
• Jacek Morajko (CCC Polsat Polkowice)
• Martin Mortensen (Leopard-Trek)
• Nikita Novikov (Itera-Katusha) 
• Kenny Van Hummel (Skil-Shimano)
• Kevin Van Impe (Quick Step)


Távozik:


• Santo Anzà
• Maxim Belkov (Katusha)
• Borut Božič (Astana)
• Gorik Gardeyn 
• Michał Gołaś (Omega Pharma-Quick Step)
• Jens Mouris (GreenEdge)
• Alberto Ongarato (Lampre-ISD)
• Joost van Leijen (Lotto-Ridley)
 

GreenEdge (Aus)

A csapat új formáció (így távozók még nincsenek), amely feltehetőleg megkapja a ProTour licencet. 

 

Érkezik:
• Michael Albasini (HTC-High Road)
• Fumiyuki Beppu (Radio Shack)
• Jack Bobridge (Garmin-Cervélo)
• Simon Clarke (Astana)
• Baden Cooke (Saxo Bank-SunGard)
• Allan Davis (Astana)
• Julien Dean (Garmin-Cervélo)
• Mitchell Docker (Skil-Shimano)
• Luke Durbridge (Jayco-AIS)
• Matthew Goss (HTC-High Road)
• Simon Gerrans (Sky)
• Michael Hepburn (Jaco-AIS)
• Leigh Howard (HTC-High Road)
• Daryl Impey (NetApp)
• Jens Keukeleire (Cofidis)
• Aidis Kruopis (Landbouwkredit-JustFit)
• Brett Lanchester (Garmin-Cervélo)
• Sebastian Langeveld (Rabobank)
• Robbie McEwen (Radio Shack)
• Christian Meier (UnitedHealthcare)
• Cameron Meyer (Garmin-Cervélo)
• Travis Meyer (Garmin-Cervélo)
• Jens Mouris (Vacansoleil-DMC)
• Stuart O´Grady (Leopard-Trek)
• Wesley Sulzberger (FDJ)
• Daniel Teklehaymanot
• Svein Tuft (SpiderTech)
• Tomas Vaitkus (Astana)
• Pieter Weening (Rabobank)
• Matthew Wilson (Garmin-Cervélo)

 

Lotto-Ridley (Bel)

A  volt  OmegaPharma - Lotto egyik fele  (értelemszerűen a Lotto) ez a csapat, amely ha nem is biztos, hogy  ProTour csapat  lesz (döntés november elején), minden bizonnyal aktívan részt vesz majd a következő szezon eseményeiben.

Érkezik:
• Lars Ytting Bak (HTC-High Road)
• Jan Bakelandts (Omega Pharma-Lotto)
• Gaëtan Bille (Wallonie Bruxelles-Crédit Agricole)
• Sander Cordeel (Colba Mercury Dourphonie)
• Bart De Clercq (Omega Pharma-Lotto)
• Francis De Greef (Omega Pharma-Lotto)
• Kenny De Haes (Omega Pharma-Lotto)
• Jens Debuschere (Omega Pharma-Lotto)
• Gert Dockx (Omega Pharma-Lotto)
• André Greipel (Omega Pharma-Lotto)
• Adam Hansen (Omega Pharma-Lotto)
• Greg Henderson (Sky)
• Leif Hoste (Katusha)
• Olivier Kaisen (Omega Pharma-Lotto)
• Gianni Meersman (FDJ)
• Maarten Neyens (Omega Pharma-Lotto)
• Vincente Reynés (Omega Pharma-Lotto)
• Frédérique Robert (Quick Step)
• Jurgen Roelandts (Omega Pharma-Lotto)
• Marcel Sieberg (Omega Pharma-Lotto)
• Mahdi Sohrabi (Tabriz Petrochemical)
• Ján Tratnik (Quick Step)
• Jurgen van de Walle (Omega Pharma-Lotto)
• Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma-Lotto)
• Tosh Van der Sande (Omega Pharma Lotto-Davo)
• Dennis Vanendert (Pistoiese 1930)
• Jelle Vanendert (Omega Pharma-Lotto)
• Sven Vandousselaere (Omega Pharma-Lotto)
• Jonas Van Genechten (Wallonie Bruxelles-Crédit Agricole)
• Joost van Leijen (Vacansoleil-DMC)
• Frederik Willems (Omega Pharma-Lotto)

 

 Forrás az átigazolások szempontjából: tourazzunkegyutt2009.blogspot.com, cyclingfever.com, cyclingnews.com

 

Szólj hozzá!


2011.09.26. 11:27 Bondi

Országúti VB 2011 - férfi mezőnyverseny

A férfiak mezőnyversenye 266 kilométeres volt, a koppenhágai körpályán.

Hamar kialakult a nap szökése, egy hét fős boly szakadt el a pelotontól. A szökevényeket Pablo Lastras (Spain) Anthony Roux (France), Christian Poos (Luxembourg), Maxim Iglinskiy (Kazakhstan), Oleg Chuzhda (Ukraine), Robert Kiserlovski (Croatia) és Tanel Kangert (Estonia) alkotta.

Az első fél órában majdnem 50 km/h-s átlagot hajtottak az elől lévők, a pelotont a Brit-ek csapata vezette, végig kontrollálva a mezőnyt és a versenyt.

A verseny elején a Peloton-t a Vuelta friss 2. helyezettje Chris Froome vezette, a szökést egyelőre még hagyták, így a 7 fő 8 perces előnyt is ki tudott harcolni magának.

Majd Steve Cummings és David Millar állt a főmezőny élére és megkezdték a felzárkózást. 150 kilométer elteltével már csak 4 perc volt a hátrányuk. Ekkor jöhetett egy újabb támadás a mezőnyből, a belgák kezdtek el mocorogni, Johann Van Summeren és Oliver Kaisen mellett a francia Yohann Offredo az olasz Luca Paolini és az ausztrál Simon Clarke eredt a szökés után.

A főmezőnyben a briteknek a németek és az amerikaiak segítettek be a vezetésbe. Majd letekertek egy újabb kört, a célegyenesben egy nagyobb bukás történt, korábban már volt egy két pity puty, de ekkor a mezőny kettészakadt. A második sorban találta magát a címvédő Hushovd vagy a pár nappal ezelőtti újdonsült időfutam világbajnok Tony Martin.

Ez a sor sejthető volt, hogy már nem tud felérni, hiszen hamar 1 perc lett a hátrányuk.

Szólj hozzá!


2011.09.24. 23:21 Ullerde

Országúti VB 2011 - Női elit kategória mezőnyversenye

A tegnapi nap után amikor is a junior hölgyek illetve az U23as fiúk megkezdték az idei világbajnokság mezőnyversenyeinek sorát, a mai napon a junior fiúk és a női elit kategória versenye volt soron. Lássuk mi történt a hölgyek versenyén, ami szokás szerint, rendkívúl izgalmas és látványos befutót hozott.

 

 

A lányokra 140 km várt a koppenhágai körpályán. Az útvonalat megismerhettük már az időfutamon illetve a tegnapi és a mai napon is, nagy meglepetésekkel nem szolgált a verseny, szökés szökés hátán, majd mezőnyhajrá a végén. (Ez volt tegnap az U23asok versenyén és ez várható holnap is a férfiakén is) Kisebb nagyobb próbálkozások voltak a verseny elején, az oroszok vagy éppen venezuelaiak és brazilok próbálkoztak, ám a mezőnyben a britek és főleg a hollandok mindig szerelték a próbálkozásokat. Az előzetesen legerősebb kerettel rendelkező olaszok (Guderzo, Bronzini, Cantele, Scandolara, Longo Borghini) megbújtak az utolsó 3 körig. Az új-zélandi Villumsen próbálkozásánál sem zavartatták magukat, az időfutam ezüstérmese kicsit talán vakmerően próbált az elöl lévő Clara Hugheshoz csatlakozni, de ha az olaszok nem is a német-holland együttműködés komolyan vette és hamar szerelte a támadást. Két körrel a vége előtt a kanadai Hughes, Atlanta kétszeres olimpiai bronzérmese vezetett - aki egyébként emelett olimpiai és világbajnok gyorskorcsolyázó, a jégpályán 2010-ben fejezte be az aktív sportot, miután hazai olimpiáján Vancouverben kedvenc verenyszámában bronzérmes lett - 45 mp-cel mögötte a mezőny "andalgott".

 

Az utolsó két körben az olaszok is összeálltak, kezdődhetett a csata. Hughest végül a Nicole Cooknak dolgozó brit csapat az utolsó kör végén 3 km-rel a vége előtt befogta, így kezdődhetett a hajrá. A holland-német-brit csapat vezette mezőnyben sajnos ezúttal is egy bukás kicsit kettétörte a lendületet, Villumsen keveredett bele az esélyesek közül, a többiek ki tudták kerülni, de spanyol és francia versenyző is belekerült. A tempó fokozódott, a célegyensbe érve a holland és brit csapat volt elöl. Cookék elvesztették a kontaktot egymással, Vos utolsó embere pedig meglepően hamar félreborított. Ezt kihasználva indult meg Teutenberg akinek a támadására a bezárt Cooke nem tudott reagálni, csak Vos és Bronzini akik végül meg is előzték, és végül a fej-fej melletti csatából Geelonghoz hasonlóan ismét Giorgia Bronzini került ki győztesen. Mögötte tehát Marianne Vos végzett, aki Gilberthez hasonlóan gyakorlatilag végig uralta a szezont a lányoknál, alig volt olyan egy napos vereny és klasszikus amit nem ő nyert volna, de ezúttal sem tudott világbajnok lenni, zsinórban 5. alkalommal szerzett ezüstérmet. (2006-ban Salzburgban már egyszer azért összejött neki, de nem véletlenül volt csalódott a díjátadón). A bronzérmet Ina Teutenberg szerezte meg, Nicole Cooke előtt aki talán a leggyorsabb lábú az élmezőnyben, dehát aki nem figyel és bezárják az gyakran így jár. A többi esélyes közül Hosking jött még a top10-ben, Johansson, Arndt, Neben, Guderzo, Villumsen és a többiek a bukás következtében itt-ott leszakadva érkeztek meg.

 

Végeredmény

1 Giorgia Bronzini (Italy) 3:21:28  
2 Marianne Vos (Netherlands)    
3 Ina Teutenberg (Germany)    
4 Nicole Cooke (Great Britain)    
5 Julia Martisova (Russian Federation)    
6 Chloe Hosking (Australia)    
7 Elizabeth Armitstead (Great Britain)    
8 Ludivine Henrion (Belgium)    
9 Rasa Leleivyte (Lithuania)    
10 Aude Biannic (France)
 

 

A versenyen indult egy magyar lány is Kenyó Anita, aki 6 kör után sajnos feladta a versenyt. Holnap a férif elit kategória versenye következik, rengeteg esélyessel, ahány szurkoló annyi tipp, a lehetésges kimenetelek száma is sokféle, tartsatok az Eurosporttal 11:30-tól egészen a befutóig.

Szólj hozzá!


2011.09.21. 22:04 velonso

Országúti VB 2011 - Férfi egyenkénti időfutam - összefoglaló

 

Egy szürke, kifejezetten őszies délutánon került sor Koppenhágában a férfiak időfutamára az idei országúti világbajnokságon, amelyet egy kimondottan technikás pályán rendeztek meg bent a városban, amelyen összesen két kört és így összesen 46,5 kilométert kellett teljesíteni.

Komolyabb meglepetést nem hozott a verseny, legalábbis a győztes személyét illetően, Tony Martin győzelme igencsak benne volt már a levegőben, idén a Touron és a Vueltán is bombaformában volt, és mindkét versenyen nyerte a hosszú időfutamot, amellyel méltán lépett elő a címvédő négyszeres világbajnok svájci klasszis, Cancellara elsőszámú kihívójává, illetve a verseny elsőszámú esélyesévé. ITTony pedig nagyjából ennek megfelelően is ment ma, nagyon jó erőben volt és az összes időmérő pontnál a legjobb idővel, egészen simán, 1:15 előnnyel nyerte meg a versenyt, és azok után, hogy tavaly és tavalyelőtt bronzérmes volt, most életében először a felhúzhatta szivárványos trikót is.

A második helyért jóval szorosabb volt a küzdelem Cancellara és Wiggins között, és bár szinte végig úgy tűnt, hogy a svájci lesz a jobb kettejük közül, a végén Cancellara hibázott az egyik kanyarban, meg is kellett állnia, hogy elkerülje a bukást, amellyel viszont értékes másodperceket veszített, és így végül 5 másodperccel alulmaradt Wiginsszel szemben és végül csak 3. lett. Cancellaranak idén egyébként is valamivel visszafogottabb szezonja volt, sem a tavaszi egynaposok, sem a nagy körversenyeken az időfutamok nem úgy sikerültek neki, ahogy tervezte, nem feltétlenül voltak számára kedvezőek az előjelek, és ennél a hibánál talán már az is dolgozott benne, hogy tudhatta, hogy az első hely elment, minden esetre ő még a mezőnyversenyen javíthat, és ki tudja, lehet, hogy ezek után már csak azért is odateszi magát.

Wiggins az ezüstéremmel ismét igazolta, hogy remek formában van, a remek vueltás teljesítménye után ismét egy komoly sikert tudott elérni, így összességében jó őszt zárhat, ha valamit nagyon sajnálhatunk, akkor az az, hogy azt nem fogjuk tudni kideríteni, hogy mire ment volna, ha a Touron nem töri el a kulccsontját.

Ami a többieket illeti a 4. helyen a szám 2008-as világbajnoka Bert Grabsch érkezett meg, utána két ausztrál, a hatalmas tehetség volt U23-as időfutam világbajnok, illetve pályán 4000 méteren világcsúcstartó Jack Bobridge, illetve Richie Porte végeztek az 5. és 6. helyen. Millar ezúttal csak „2. számú” brit volt, a 7. helynél őt talán egy-két hellyel előbbre lehetett várni, a 8. a holland Westra a 9. a kazah Dyachanko lettek, a 10. helyen pedig Jakob Fuglsangnak köszönhetően a hazaiak is képviseltették magukat a top10-ben.

Akiről még feltétlenül szólnunk kell, az Bodrogi László, aki pályafutása során először a francia színeket képviselve indult a világbajnokságon, és a jobbik franciaként 4:41-es hátránnyal a 22. helyen végzett a korábbi kétszeres világbajnoki dobogós versenyzőnk, aki egy érdekes incidens szemtanúja is lehetett (bár nem tudom ő végül is mennyit érzékelt belőle), ugyanis éppen előtte akart berohanni valaki a pályára a közönség soraiból, de a rendőrök szerencsére ezt megakadályozták. (Az illető kilétéről nincs információnk…)


 

Végeredmény:

1. MARTIN Tony GER 00:53:43


2. WIGGINS Bradley GBR 00:01:15


3. CANCELLARA Fabian SUI 00:01:20


4. GRABSCH Bert GER 00:01:31


5. BOBRIDGE Jack AUS 00:02:13


6. PORTE Richie AUS 00:02:29


7. MILLAR David GBR 00:02:45


8. WESTRA Lieuwe NED 00:03:18


9. DYACHENKO Alexsandr KAZ 00:03:19


10. FUGLSANG Jakob DEN 00:03:30

Szólj hozzá!


2011.09.20. 21:02 bendzsi98

VB 2011 Koppenhága-női elit időfutam

 Immár kezdetét vette az idei kerékpáros világbajnokság Dánia fővárosában. Néhány számot már rendeztek a fiatalabb korosztályoknál(köztük a férfi U23-as versenyt is, amit Luke Durbridge nyert fölényesen, az idei egyetlen magyar induló Fejes Gábor a 46. helyen zárt), azonban a felnőttek számára csak most kezdődött a VB. Nos, ma a nőkön volt a sor, ők kezdték az igazi "tűzijátékot". Egy szoros időfutamot láthatott a közönség. Lássuk a fontosabb eseményeket!

Szinte az összes esélyes ott volt a mezőnyben, kivéve a doppingvétséggel vádolt kiválóság, a rangidős Jeannie Longo hiányzott. Az ő hiánya sem sokat könnyített a dolgon, így akár Emma Pooley, akár Judith Arndt, sőt, még talán Noemi Cantele is odaérhetett volna az első helyre. Tehát jó verseny vehette kezdetét. A nap első igazi jó idejét a nagy meglepetés, a kanadai Clara Hughes mente, a 28 km-es pályát 37 perc 44 másodperc alatt teljesítette. Azonban nyilvánvaló volt, hogy nem nyerhet. Ahogy telt-múlt az idő, jöttek az esélyesek. Akik közül azonban csak néhányan mentek igazán jó időt. Közéjük tartozott a holland Vos, valamint Van Dijk, előbbi végül 10., míg utóbbi 6. lett. De egyikük se vette át a vezetést Hughes-tól. Noemi Cantele is magához képest gyöngén ment. Azonban ekkor elkezdődött a tűzijáték! Előbb Tara Whitten vette át a vezetést, de nem sokáig örülhetett, Linda Villumsen nála is jobb időt ment. Ekkor 37:28 volt a legjobb idő. Ezek után már csak 3 ember ment elfogadható időt, a 3 utolsó induló. Először az amerikai Neben ment egy nem rossz időt, a pillanatnyi 6. időt mente. És már csak két ember volt kint a pályán. Judith Arndt és Emma Pooley is benne volt tavaly az első 3-ban. Az időmérő pontokból azonban kiderült, hogy nem lesz itt címvédés, ugyanis Pooley elmaradt a többiektől egy kicsit. Nem úgy, mint Arndt, aki csodálatos időt repesztve megnyerte a világbajnokságot! Villumsen lett végül a 2., míg a tavalyi győztes Pooley a 3. A nagy csalódás, Cantele csupán 18. lett.

Eredmények:

1. Judith Arndt(Németország), 37:07

2. Linda Villumsen(Új-Zéland), +22 mp

3. Emma Pooley(Nagy-Britannia), +24 mp

4. Tara Whitten(Kanada), +26 mp

5. Clara Hughes(Kanada), +37 mp

6. Eleonora Van Dijk(Hollandia), +38 mp

7. Rhae-Christie Shaw(Kanada), +39 mp

8. Amber Neben(Amerikai Egyesült Államok), +41 mp

9. Emilia Fahlin(Svédország), +55 mp

10. Marianne Vos(Hollandia), +56 mp

Tehát így végződött az első igazi felnőtt szám. Holnap jönnek a férfiak az időfutammal, Bodrogi Laci indul, lesz kinek szurkolni!

Végül a boldog világbajnok, Judith Arndt:

 

 

Szólj hozzá!


2011.09.17. 00:03 Ullerde

Vuelta Espana 2011 - Összefoglaló

"Megfogyva bár, de törve nem, Él nemzet e hazán. S népek hazája, nagy világ!"

 

Kezdhetnénk Vörösmarty Mihály dícsőítő szavaival, az elmúlt másfél hétben mutatott passzivitásunk okán, ám a világbajnokság közeledtével, visszatérünk a régi kerékvágásba (úgy bizony kerékvágásba). Ám mielőtt Koppenhágára helyeznénk a hangsúlyt egy kis összefoglaló az idei év utolsó nagy körversenyéről a Vueltáról, benne főként a versenyzők teljesítményének értékeléséről fókuszban az újonnan feltűnt fiatalokra ún. első GT-s szamarakra - elnézését kérjük Marzio Bruseghinnek a hasonlatért -. Vágjunk is bele!

 

A 2011-es Vuelta az év utolsó nagy háromhetes versenye, idén az új naptárnak köszönhetően egy héttel hamarabb kezdődött, ami bizony rá is nymta a bélyegét úgy összeségében mondhatjuk az egész versenyre. Az első hét tikkasztó hőségben leszívta a mezőny erejét, három hegyi befutó közül kettőn sem láttunk az esélyesektől semmit, a harmadik pedig csak egy kisebb meredeken ért véget egy amolyan Gilbertes emelkedőn - idén kiváltképp szeretjük ezt a kifejezést használni, a Vuelta közben Quebecben ezen a héten pedig a Vallon versenyt nyerte és tartmár idén 19 győzelemnél - a királyi palotánál az Escorialnál. Így az első lényeges etap végül is az időfutam lett, ahol már nem az első héten két szakszt nyerő Joaquin Rodriguez hanem Bauke Mollema viselhette a piros trikót. Az időfutam azonban átalakította az összetettet, Wiggins 3. helyen érkezett meg, Fuglsang, Menchov és Cobo is jó időt ment, ellentétben a Nibali-Scarponi-Rodriguez-Anton négyessel, akik közül a Lamprés és az Euskalteles az egész edigi szakaszokon gyengébb formát mutattak. Az etapot csak úgy by the way amolyan vib főpróbaként Tony Martin nyerte és ezzel egymás után másodszor tört borsot Cancellara orra alá.

Az első pihenőnapot követte a Manzenada-i befutó és Moncoutie győzelme, ahol ismét nem eröltötte meg magát a mezőny Froomeról Wigginshez került a piros trikó, illetve tovább sűrüsödött a mezőny eleje. A hétvégén azonban következett a verseny két legfontosabb szakasza a Lagos de Somiedo illetve vasárnap az Angiru. A Somiedon győzelmi zászlóként szállt el a hat lövetű Katusha, sem Dani Moreno, sem pedig "Purito" Rodriguez nem bírta Wigginsék tempóját, Van den Broeck is megúszott, Zubeldia szegény defektet kapott az utolsó előtti emelkedőn amiből már nem tudott felzárkózni, és Nibali is lemaradt a végén. Taaramae (na igen az észt barátomról majd kólön az egyéni értékelésben) nyerte a szakaszt, a Geox erődemonstrációt tartott Sastre, De la Fuente, Menchov és Cobo révén a csapatversenyt gyakorlatilag el is döntötték. Következhetett az Angliru. Ahogy a szakaszt felvezető cikkemben írtam; emlékezetes szakasz várható, azt hiszem nem tévedek, ha azt állítom az lett. Juanjo Cobo nagy napjává vált. A Sky csapat véleményem szerint pedig elbukta aznap a versenyt. Cobo kétségtelenül a legerősebb volt, ám ha a britek hamarabb reagálnak és engedik Froome-ot, akkor most nem biztos hogy spanyol győzelmet ünneplünk... Dehát nincs ha, meg volna, Cobo nyert az Anglirura Wouter Poels előtt (természetesen az egyáni értékelésben bővebben) valamint a hétvégére ihletett formába kerülő Menchov is tette a dolgát, bezsebelte a jóváírást a kenyai elöl.

 

A második pihenőnapot követően viszonylag lazább út várt a maradék mezőnyre. Az első szaksz a szünnap után, az utoló km-en belüli körforgalomról lesz emlékezetes, ám ami ennél jóval inkább látváynsoabb és érdekesebb volt, az a 17. szakasz a Pena Cabarga-i befutó. Ritkán látott óriási fej-fej melletti küzdelem, szenvedés, támadás, elengedés, leszakadás volt látható Juan Jose Cobo és Christopher Froome között. Az utolsó két kilométert érdemes mindenkinek még egyszer megnéznie, maradandó meccset vívtak egymással a srácok. Végül Cobo jött ki győztesen belőle, Froomenak maradt a szakaszsiker. A hét hátralévő részénben dombosabb szakaszok maradtak, amin azonban már nem történt változás. Baszkföldre is megérkezett a mezőny, ahol Igor Anton minden baszk és Euskalteles álmát valósította meg azzal, hogy megnyerte a bilbaoi befutót. Végül Madridban a sprintet Sagan nyerte. Most pedig következzenek az egyéni értékelések.

 

Juan Jose Cobo

Sokan verseny közben is felkaphatták a fejüket, ki ez a srác? Egyszer csak jön a semmiből és Vueltát nyerhet. Cobo nem a semmiből jött, hiszen két éve top10es eredménye volt a spanyol GT-n, és Tour szakszoni s bizonyított; 2008-ban Piepoli mögött második lett az hautacami hegyi befutón. (Ki tudja ha nincs a Ricco affér akkor Cobo és a Saunier Duval mit alkot azon a versenyen...) A tavalyi éve a Caisse-nál kétségtelenül katasztrófálisra sikeredett, aminek több válasza is lehet. Egyik és talán a legfontosabb, hogy Cobo Mauro Gianetti nélkül nem tud boldogulni. Valóban lehet benne valami, hiszen a svájci tehetősnek nem mondható csapatvezető mindenhova vitte magával Juanjot. A másik, szintén hasonló; jó barátja David De la Fuente nélkül sem igazi a Cobo forma. De most ez a cikk nem a múltról és ami mögötte van címet kapta, hanem a jelenről, az pedig a Vuelta siker. A versenyen végig koncentráltan, az időfutam kivételével hátrányt sem szenvedő spanyol, megérdemelten nyerte meg a versenyt, és az Anglirun szerzett győzelme mellett duplán beírta magát a kerékpársport történelmébe.

 

Christopher Froome

Véleményem szerint a verseny legnagyobb meglepetése. Ha valaki tényleg a semmiből lett dobogós, akkor az a kenyai-brit srác. Anno a Barloworld csapatánál ismerhettük meg, na nem azért mert a hegyeken akárcsak a csapatbl Solerrel tudta volna tartani a temőót, sokkal inkább a kerékpárban ritkán látott kenyai nemzeti lobogónak. Majd egy kis dél-afrikai kitérő után, brité avanzsált Chris elkerült a Team Skyhoz, a többit pedig tudjátok. Reméljük nemcsak egy fecskés GT menő lesz.

 

Bradley Wiggins

Miután a Touron kulcscsontját törte kiváló eredménynek mondható a 3.helyezése. Hamár a csapat nem állt Froome mögé, a "legkisebb rosszat látván" maga engedte el a kenyai-britet az Anglirun. Napokig viselhette a piros trikót, a dobogója így sem forgott veszélyben. Meggyőzőnek nem volt mondható, ám a Covatillán pl sokat köszönhettek neki és Froomenak a többiek.

 

Bauke Mollema

Az új generáció egyik feltörekvő tehetsége a holland Mollema. Idén több egy hetes versenyen is bizonyított, aminek a jutalma a Tour csapatba kerülés volt. Ám a legrangosabb versenyen idén még nem alkotott maradandót. Tavaly a Giron sokszor a nagyokkal is bírta a tempót, és a fejlődése is töretlen. Egy-két éven belül a GT-k legnagyobb esélyese lehet, a Vueltán való szereplése számomra nem meglepetés, de azért ha összeségében nézzük a mezőnyt illetően, nem volt várható sem a piros trikó viselése, sem egy negyedik hely.

 

Denis Menchov

A kétszeres Vuelta győztes az első héten még jó párszor megfőt, de azt követő két hétre egy szavunk nem lehet. Előzetesen úgy gondoltuk, hogy ezt a Vueltát a sok hegyi befutó miatt nem neki rajzolták, de erre szépen rácáfolt. A két legfontosabb etapon csapatkapitányhoz méltóan segítette Cobot, ő maga is erős volt, és lett végül összetettben az 5. Végülis egész éven alig láttuk a Giron és a Vueltán is, mégis összeszedett egy 8. és egy 5. helyezést.

 

Joaquin Rodriguez

A sok pozitiv szereplés után jöjjön három csalódást keltő versenyző, közülük is előszőr Rodriguez. A verseny előtt kimondva kimondatlanul a legnagyobb esélyesnek tartották/tartottuk. A formája rendben volt, meggyőzően nyerte meg a felkészülési versenyt Burgosban, és az első héten is csapata a Katusha dominálta a versenyt. A Covatilláig minden a terveknek megfelelően haladt, ám onnantól Rodriguez és a Katusha is elszállt. Sem a Manzenadan sem a Somiegon sem pedig az Anglirun nem tudott támadni, sőt még a legjobbakkal sem megérkezni. Az utolsó héten volt egy szerencsétlen bukása is, ahol megütötte magát és kapott 10 percet, de ezt az utolsó szaksazok egyikén való szökésével visszahozta. Ettől függetlenül minden tekintetben csalódás a teljesítménye, a 2 szakaszgyőzelem és piros trikó viselése ellenére.

 

Vincenzo Nibali

A címvédő és az idei Giro harmadik helyezettje végig sótlannak tűnt. Az első héten szépen jött a többiekkel, de am ásodik hét végére ő is elszállt. Csapata sem volt kimondottan erős, bár Capecchi és Agnoli révén volt két segítője, de a legnagyobb hegyeken ők sem tudtak már vele maradni. A tízből nem csúszott ki, de egy GT győztestől többet vár az ember.

 

Igor Anton

A Vuelta előtt úgy gondoltam a legnagyobb kérdése a versenynek vajon Igor Anton tud-e még egyszer olyan formában lenni mint egy éve. Utólag természetesen megkaptuk a választ, ami egy határozott nem volt. Teljesítményének érétékét növeli a hazai szakaszgyőzelem Bilbaoban, illetve az akarás, hogy a gyengébb forma ellenére megpróbálta a királyszakaszon a sikert. Ami benne és a fentebb említett két versenyzőben közös, hogy mindhárman végig mentek (sőt a versenyt feladó Scarponit is idevehetjük) az utóbbi évek legkeményebb három hetes versenynén tavasszal, amire mondhanti ráment a Vueltájuk is. (Menchov üdítő kivétel)

 

Rein Taaramae

Végül öt embert hagytam a végére, akik szintén a jövő emberei, de ezen a Vueltán, vagy éppen már korábban felhívták magukra a figyelmet. Elsőként az észt fiúval kezdeném. A Tour fehér trikójáét nagy csatában alulmaradó egykori észt bajnok nem a legjobb formájával érkezett ide, ami mivel júliusra időzítette a csúcsformáját érthető. Ennek ellenére többször is aktív volt, aminek a gyümölcse végül a Somiedon aratott győzelme volt.

 

Daniel Martin

A Garmin fiatal ír tehetsége első nagy körversenye volt az idei verseny, és jól is sikerült neki. A lengyel körverseny tavalyi győztese és az idén sem sokkal lemaradó Martin egy szaksz kivételével végig az élmezőny tagja volt, az pedig, hogy egy szakaszon betlizett az az élete első GT-jét teljesítő versenyzőtől állíthatjuk, hogy belefért.

 

Wouter Poels

A Vacansoleil az egész évhez hasonlóan a Vueltán is aktív szerepet töltött be. A hegyeken erre "hivatott" a holland Poels volt. A tavaszi több napos versenyeken figylhettünk fel rá, többször is a mezőny elejével érkezett meg, de azt hogy ilyen jól bírja a hegyeket, azt nem tudtuk róla. Most már tudjuk. A harmadik hétre picit eflráadt, így csapaton belül végül Lagutin jobb helyen végzett, ám az első két heti teljesítménye megérdemli a kiváló jelzőt.

 

Peter Sagan

A Liquigas szlovák bajnoka tavalyi berobbanása után előszőr az idei Vueltán indulhatott három hetes körversenyen. És hamár itt volt, akkor szakaszgyőzelmekkel jelezte a késöbbiekben is odafigyelhetünk rá. A nagy hegyeket nem neki találták ki, de a hajrákban és azon belül is az emelkedős hajrákban remek teljesítményt nyújtott. Amit eddig is tudtunk róla azt ezen a versenyn nyomatékosan alátámasztotta, az elkövetkező évtized szakaszgyőzelmeinek királya lehet a nagy versenyeken.

 

Marcel Kittel

Végül de nem utolsósorban a lengyel körverseny sprintkirálya, az egykori U23-as vb bronzérmes fiatal német fiú, Kittel jön. A klasszikus mezőnyhajráktól mentes idei versenyen, jó versenyzőhöz méltóan kihasználta az alkalmat, élt vele. Egy szakaszgyőzelem első nagy versenyén egynem sprintereknek létrehozott versenyen elismerésre méltó. Cavendish nagy kihívója is lehet, ehhez persze előszőr vagy a Skil Shimanonak kell jobban szerepelnie, vagy Kittel kell nagyobb csapathoz szerződtetni.

 

Zanzásítva ez lett volna az idei Vuelta reméljük a kisebb csúszásoktól eltekintve elégedettek voltatok velünk. Hamarosan világbajnokság amiről természetesen a blogon is beszámolunk!

1 komment


2011.09.13. 19:41 Bondi

Vuelta Espana 2011 - Összefoglaló a 18-21. szakaszról

18. Szakasz

Ezen az etapon Solares-ből Noja-ba tartott a mezőny. Több hegy is nehezítette a versenyzők dolgát, a nap utolsó hegye egy 3. kategóriás emelkedő volt, ez 30 kilométerrel a vége előtt volt, de Froome-nak ezt a lehetőséget is meg kellett ragadnia ha le akarta faragni a hátrányát az összetettben Cobo-val szemben.

A nap során egy 16 fős szökevény sor alakult ki, melyben többek között Joaquim Rodriguez is benne volt, a kis spanyol célja, hogy a pont trikót megnyerje Mollema elől. A sok kemény hegyi szakasz után a peloton ezen a napon elengedte a szökést, akiknek 10 perc fölé is nőtt az előnyük.

A sorban szerepelt még Montaguti is, az ő célja a hegyi trikó volt, bár neki jelentősebb hátrányt kellett volna ledolgoznia Moncoutie-vel szemben.

Az utolsó hegyre Paulinho érkezett fel elsőként és indított további támadást, sikerült elszakadnia a többiektől kialakítva egy 50 másodperces előnyt, ami sokáig ki is tartott, azonban egyedül nem bírta végig vinni ezt a támadást és végül az üldözők befogták. Az utolsó kilométerre Vandevalle és Gavazzi találta elől magát, előnyük már behozhatatlanná vált és kettejük közül az olasz bírta jobban a hajrát.

A szakasz eredménye

1 Francesco Gavazzi (Ita) Lampre - ISD 4:24:42  
2 Kristof Vandewalle (Bel) Quickstep Cycling Team    
3 Alexandre Geniez (Fra) Skil - Shimano 0:00:10  
4 Nico Sijmens (Bel) Cofidis, Le Credit En Ligne    
5 Matteo Montaguti (Ita) AG2R La Mondiale    

 

19. Szakasz

Ennek a szakasznak a vége nagyon hasonlított az előző napira, itt azonban egy 2. kategóriás hegy volt az utolsó és itt csupán 15 kilométer volt a csúcstól a cél.

Nojaból Bilbao-ba, tehát a célállomás baszkföld volt.

A nap elején Rodriguez tovább csatázott Mollemával a pont trikó megszerzéséért.

A Sky minden lehetséges erőt mozgósított erre a szakaszra. Lövkvist vezérletével nagy tempót diktáltat.

A szökésben olyan nevek voltak mint, Brushegin, Sörensen, illetve a baszkoknak is volt egy külön alakulata Anton vezérletével.

Az utolsó hegyihajrát meg is nyerte Anton majd innentől kezdve megállíthatatlan volt és sikerült hazai földön szakaszt nyernie.

A szakasz eredménye

1 Igor Anton Hernandez (Spa) Euskaltel-Euskadi 3:53:34  
2 Marzio Bruseghin (Ita) Movistar Team 0:00:41  
3 Dominik Nerz (Ger) Liquigas-Cannondale 0:01:30  
4 Haimar Zubeldia Agirre (Spa) Team RadioShack    
5 Chris Anker Sörensen (Den) Saxo Bank Sungard 0:01:31  

 

20. Szakasz

A 19. szakaszt követően végképp eldőlni látszott az összetett sorsa, a tegnapi szakaszon volt meg az igazi lehetősége Froome-nak, hogy átvegye a piros trikót, ám a 13 másodperc miatt, nem jelenthettünk ki biztosra semmit, hiszen ez az előny annyira kevés volt, hogy egy rossz mozdulat vagy nem odafigyelés és máris bajban lehetne Cobo.

Ezen a szakaszon egy 1. kategóriás emelkedőt is megmászott a mezőny, ám ezután még 50 kilomét sík rész következett. Ennek megfelelően nem is tudtak elszakadni egymástól az esélyesek és egy nagyobb, majd 80 fős peloton ért be a Vitoria-i célállomásra, melyet a Leopard bringása Bennati nyert meg.

A szakasz eredménye

1 Daniele Bennati (Ita) Leopard Trek 4:39:20  
2 Enrico Gasparotto (Ita) Pro Team Astana    
3 Damiano Caruso (Ita) Liquigas-Cannondale    
4 Sep Vanmarcke (Bel) Team Garmin-Cervelo    
5 Koen De Kort (Ned) Skil - Shimano    

 

21. Szakasz

A madridi utolsó szakasz. Ez a szakasz már nem tartalmazott semmiféle emelkedőt, így biztosak lehettünk egy szokásos sprintbefutóban. A mezőnyhajrát a Liquigas ifjú titánja Sagan nyerte meg.

A szakasz eredménye

1 Peter Sagan (Svk) Liquigas-Cannondale 2:20:59  
2 Daniele Bennati (Ita) Leopard Trek    
3 Alessandro Petacchi (Ita) Lampre - ISD    
4 John Degenkolb (Ger) HTC-Highroad    
5 Nikolas Maes (Bel) Quickstep Cycling Team    

 

És végül a végső győztesek.

 

Az összetett végeredménye

1 Juan Jose Cobo Acebo (Spa) Geox-TMC 84:59:31  
2 Christopher Froome (GBr) Sky Procycling 0:13:00  
3 Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling 0:01:39  
4 Bauke Mollema (Ned) Rabobank Cycling Team 0:02:03  
5 Denis Menchov (Rus) Geox-TMC 0:03:48  
6 Maxime Monfort (Bel) Leopard Trek 0:04:13  
7 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale 0:04:31  
8 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto 0:04:45  
9 Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha Team 0:05:20  
10 Mikel Nieve Ituralde (Spa) Euskaltel-Euskadi 0:05:33  

 

A pontverseny végeredménye

1 Bauke Mollema (Ned) Rabobank Cycling Team 122  pts
2 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha Team 115  
3 Daniele Bennati (Ita) Leopard Trek 101  
4 Peter Sagan (Svk) Liquigas-Cannondale 100  
5 Juan Jose Cobo Acebo (Spa) Geox-TMC 92  

A hegyi verseny végeredménye

1 David Moncoutie (Fra) Cofidis, Le Credit En Ligne 63  pts
2 Matteo Montaguti (Ita) AG2R La Mondiale 56  
3 Juan Jose Cobo Acebo (Spa) Geox-TMC 42  
4 Daniel Martin (Irl) Team Garmin-Cervelo 33  
5 Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha Team 32  

 

Kombinációs verseny végeredménye

1 Juan Jose Cobo Acebo (Spa) Geox-TMC 9  pts
2 Christopher Froome (GBr) Sky Procycling 16  
3 Bauke Mollema (Ned) Rabobank Cycling Team 17  
4 Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha Team 21  
5 Daniel Martin (Irl) Team Garmin-Cervelo 26  

 

Csapatverseny végeredménye

1 Geox-TMC 254:32:28  
2 Leopard Trek 0:10:19  
3 Euskaltel-Euskadi 0:16:44  
4 Katusha Team 0:43:18  
5 AG2R La Mondiale 0:43:27  

Szólj hozzá!


2011.09.07. 21:51 velonso

Vuelta Espana 2011 - 17. szakasz összefoglaló

Az idei Vuelta utolsó hegyi befutós szakaszát rendezték ma, így talán az utolsó igazi lehetőég volt arra, hogy ha csak valaki nagyon fejre nem áll a hátralévő szakaszokon, hogy komolyabb változások legyenek az összetettben. A szakasz előtt az összetettben vezető Cobo és a második Froome között 22 másodperc vot a különbség, így elsősorban a brittől lehetett várni egy támadást az összetettért, persze nem megfeledkezve Mollemáékról sem, valamint nagy kérdés volt, hogy Joaquin Rodriguez, aki ha nem bukik olyan hatalmasat tegnap simán a szakasz favoritjának számított volna, mennyire tudta összeszedni magát.

A szakasz elején persze nem ők játszották a főszerepet, hanem a szökevények, akik meglehetősen nehezen álltak össze ma, több mint 100 kilométer kellett ahhoz, hogy elengedjenek egy 20 fős csoportot többek között Chavanellel, van Avermaettel és Le Mevellel. Olyan nagyon azért nem engedték el őket, 3 perc körül volt a legnagyobb előnyük kb. 80 kilométerrel a vége előtt, amely aztán folyamatosan olvadt. Még az utolsó előtti 2. kategóriás hegy előtt, kb. 55 kilométerrel a vége előtt Moncoutie a mezőnyből megindulva felért a szökevényekre, hogy tudjon pontokat szerezni a hegyi összetettben (csak azért, mert az első hegyet Montaguti nyerte), ettől függetlenül nem ők játszották ma a főszerepet, mire a Pena Cabarga lábhoz ért a mezőny, mindenkit utolértek.

Maga a hegy 6 kilométerrel a vége előtt kezdődött, és ami azt illeti nem sokat nézegették egymást a versenyzők, ugyanis már a kezdettől nagy tempót diktáltak felfelé. Az első akcióra sem kellett sokat várni Daniel Martin indult meg a nyomában Txurrukával, akit nem sokkal később ott is hagyott, majd egy kicsivel később Chris Anker Sörensen és Bruseghin vették őket üldözőbe. Martin nagyjából a 4 km-es kapuig haladt egyedül elöl, ekkor előbb Bruseghin, majd Sörensen is felért rá, az előnyük pedig 14 másodperc volt a pelotonnal szemben, amelynek élén Menchov diktálta a tempót. Van den Broeck viszont nem várta meg, hogy utolérjék az élbolyt , megindult és hamar megelőzte az élen lévőket, igaz az tuolsó két kilométeren a bőven 10% feletti meredekségű út megfogta egy kicst, még az 1 kilométeres kapu előtt utolérte őt a főmezőny, amelyet ekkor már Nieve vezetett és Froome valamint Cobo is elöl helyezkedtek, viszont Rodriguez ekkorra már leszakadt. Amint belgát utolérték Cobo azonnal támadott, amelyre reagált Froome is, és ahogy kell visszakínálta az összetett éllovas spanyolt, aki amennyire tudta tartotta magát, de talán alig 500 méterrel a vége előtt megrogyott egy kicsit és leszakadt a brit mögül. Froome természetesen ment elöl, ahogy tudott érezte, hogy van esélye a piros trikóra, közben azért talán az őrjöngő spanyol szurkolóknak is köszönhetően Cobo is összeszedte magát, sőt kb. 200-300 méterrel a vége előtt mégegyszer megindult és vissza tudott érni Froome mögé. Az utolsó száz méteren még egyszer oda-vissza támadták egymást végül a befutónál Froome volt elöl, ő nyerte a szakaszt 1 másodperccel Cobo előtt. Hihetetlenül látványos, izgalmas befutó volt, amelyben mindketten kiadták magukból amit csak tudtak, azt gondolom nem túlzás, hogy erre még évek múlva is emlékezni fog mindenki, aki látta. A 3. helyre végül Mollema értkezett meg 21 másodperc hátránnyal, a 4. Dani Martin, az 5. Igor Anton lett.

A mai szakasz után az összetettben Cobo megőrizte a piros trikót, viszont a jóváírással együtt Froome hátránya már csak 13 másodperc vele szemben, és azért hiába nincs már hegyi befutó ez azért még nem teljesen lefutott, bár azért már meglepetésnek számítana, ha változna a sorrend. Wigginsnek ugyan ma nem volt könnyű napja, de megőrizte a 3. helyét, ahogy Mollema is a 4-et, Menchov viszont egyet javítva a helyzetén, feljött az 5. helyre. A pontversenyben a mai 3. helyével Mollema vette át a vezetést, a többi összesítésben nincs változás az élen, a hegyi trikót Moncoutie viselheti, a kombinációs trikó Coboé, a csapatversenyben pedig a Geox vezet.

 Szakasz eredménye:

1 Christopher Froome (GBr) Sky Procycling 4:52:38  
2 Juan Jose Cobo Acebo (Spa) Geox-TMC 0:00:01  
3 Bauke Mollema (Ned) Rabobank Cycling Team 0:00:21  
4 Daniel Martin (Irl) Team Garmin-Cervelo 0:00:24  
5 Igor Anton Hernandez (Spa) Euskaltel-Euskadi 0:00:27  
6 Mikel Nieve Ituralde (Spa) Euskaltel-Euskadi    
7 Marzio Bruseghin (Ita) Movistar Team 0:00:29  
8 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto 0:00:31  
9 Denis Menchov (Rus) Geox-TMC    
10 Beñat Intxausti Elorriaga (Spa) Movistar Team

 

Összetett:

1 Juan Jose Cobo Acebo (Spa) Geox-TMC 69:31:41  
2 Christopher Froome (GBr) Sky Procycling 0:00:13  
3 Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling 0:01:41  
4 Bauke Mollema (Ned) Rabobank Cycling Team 0:02:05  
5 Denis Menchov (Rus) Geox-TMC 0:03:48  
6 Maxime Monfort (Bel) Leopard Trek 0:04:13  
7 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale 0:04:31  
8 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto 0:04:45  
9 Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha Team 0:05:20  
10 Mikel Nieve Ituralde (Spa) Euskaltel-Euskadi 0:05:33  

 

 

Holnap Solaresből Nojaba megy a mezőny, és ugyan nem lesz hegyi befutó, de így is meg kell majd mászni a versenyzőknek három 3., egy 2. és egy 1. kategóriás hegyet. Legnagyobb eséllyel hazaérhet majd egy sor, miközben az összetettben élen állók igyekeznek majd kivédeni ezt a napot.

 

 

Szólj hozzá!


2011.09.06. 20:52 velonso

Vuelta Espana 2011 - 16. szakasz összefoglaló

Nem tudom van-e olyan statisztika, ami az egy nagy körversenyen lévő legkevesebb mezőnyhajráról szól, minden esetre az idei Vuelta jó eséllyel igencsak elöl lenne ezen a listán. Én ugyanis a maival együtt 4-et számoltam össze, és a szakasz profilokat elnézve legközelebb jó eséllyel Madridban lehet majd a sprintereké a szakasz. Ha még ehhez hozzáteszem, hogy a szervezők rendszerint még egy kis emelkedővel is megnehezítették az utolsó néhány száz métert, igazán ráfért már a gyorslábúakra egy „sima” szakasz, az más kérdés, hogy mint kiderült, nem feltétlenül kell emelkedő a hajrá megbolondításához.

Kategorizált emelkedő tehát nem volt a mai napon, így a szakasz is az ilyenkor jól megszokott forgatókönyv szerint alakult, az elején hárman szöktek meg a mezőnytől a cofidises Julien Fouchard és az Andalucia-Caja Granada párosa Jesus Rosendo és Antonio Cabello, és ugyan 8 és fél perc előnyük is volt, de ahogy hátul a sprinterek csapatai előre álltak el rohamosan elkezdett csökkenni, egyértelmű volt, hogy utolérik őket, főleg, hogy kb. 30-35 km-től kezdve a  pelotonnak Cancellara diktálta a tempót. A nagy rohanásban aztán bukás is volt a mezőnyben, amelybe belekeveredett Joaquin Rodriguez is, aki bár a versenyt folytatni tudta, de a Katushás csapattársakkal csak 11 perc hátránnyal érkezett meg, ezzel pedig a maradék esélye is elszállt egy jó összetett helyezésre.

A mezőny 10 kilpméterrel a vége előtt utolérte Rosendot is, aki még korábban meglépett a másik két szökevénytől, viszont ekkor még hátra volt az utolsó gyorsasági hajrá, amelyben Froome megpróbált néhány másodperc jóváírást begyűjteni, igaz Cobonak is figyeltek az emberei, így aztán a 6 másodpercet jelentő első helyet de La Fuente szerezte meg és még Haussler is befért elé, így csak 2 bónusz másodperc jutott a kenyaiból lett britnek.

A mezőny tehát készülődött a hajrához, a mezőnyt előbb a Highroad majd a Leopard vezette az utolsó kilométereken. Az 1 km-es kapuhoz érkezve az esélyesnek tartott sprinterek: Sagan, Bennati és Petacchi is jó helyen voltak. A befutó előtt azonban még volt 2 körforgalom is, az elsőn viszonylag simán átjöttek, viszont a másodiknál, alig 300 méterre a céltól többen elnavigálták magukat, ugyanis eredetileg a térképen úgy jelölték, hogy a körforgalomban csak balra lehet majd menni, a szervezők viszont nem zárták le a másik oldalt sem, ez pedig többeknél zavart okozott, Bennati is hezitált egy kicsit, hogy merre kerüljön, de a legrosszabbul Sagan járt, aki középen maradt, ha nem fékez egyenesen kersztülszáguldott volna a középen lévő füvön, meg a nézőkön…

Így végül az járt jól, aki határozott volt és jófelé ment, azaz Juan Jose Haedo, akinek a körforgalom után éppen annyi előnye volt Petacchival és Bennatival szemben, hogy kényelmesen megnyerhesse a szakaszt, a 2-3. helyre a két olasz ért be ebben a sorrendben, a 4. Reynes, az 5. Howard lett, és csak azért hogy ezután is legyen még egy csattanó a történetben a 10. helyen az összetettben vezető Cobo érkezett meg 2 másodperc időkülönbséggel a 13. Froome előtt, amivel gyorsan vissza is vette amit a brit a jóváírással hozott rajta. Egyébként a kissé szétszakadt sor miatt Mollema is Wiggins is vesztettek Coboval szemben 5-5 másodpercet, meglátjuk, hogy végül lesz-e ennek jenentősége. A pontversenyben és a hegyi összetettben nincs változás, előbbit Joaquin Rodriguez, utóbbit Moncoutie vezeti, a kombinációs trikót Cobo vehette fel az eredményhirdetésnél (viselni majd Mollema fogja), a csapatversenyben pedig a Geox vezet.

Szakasz eredménye:

1 Juan José Haedo (Arg) Saxo Bank Sungard 4:41:56  
2 Alessandro Petacchi (Ita) Lampre - ISD    
3 Daniele Bennati (Ita) Leopard Trek    
4 Vicente Reynes Mimo (Spa) Omega Pharma-Lotto    
5 Leigh Howard (Aus) HTC-Highroad 0:00:02  
6 Koen De Kort (Ned) Skil - Shimano    
7 Lloyd Mondory (Fra) AG2R La Mondiale    
8 Nikolas Maes (Bel) Quickstep Cycling Team    
9 Christopher Sutton (Aus) Sky Procycling    
10 Juan Jose Cobo Acebo (Spa) Geox-TMC

Összetett:

1 Juan Jose Cobo Acebo (Spa) Geox-TMC 64:39:14  
2 Christopher Froome (GBr) Sky Procycling 0:00:22  
3 Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling 0:00:51  
4 Bauke Mollema (Ned) Rabobank Cycling Team 0:01:41  
5 Maxime Monfort (Bel) Leopard Trek 0:02:40  
6 Denis Menchov (Rus) Geox-TMC 0:03:06  
7 Jakob Fuglsang (Den) Leopard Trek 0:03:08  
8 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale 0:03:49  
9 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto 0:04:03  
10 Wout Poels (Ned) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 0:04:18  

 

A holnapi szakasz:

 

Holnap ismét egy hegyi szakasz következik, méghozzá hegyi befutóval a végén a Pena Cabargára. Ne tévesszen meg senkit, hogy csak 565 méter magasan van a befutó, mindez 6 kilométerre besűrítve igencsak húzós hegyet jelent, az elején 9 majd egy laposabb rész után ismét 9 majd 12, az utolsó kilométeren 19 százalékos meredekségével nem lesz semmi az biztos.

Szólj hozzá!


2011.09.05. 15:59 bendzsi98

Vuelta a Espana 2011- 15.szakasz- A napi mérleg

 A nap győztese: Juan José Cobo

Pro-pontszám: 5

Kontra-pontszám: 0

Pro/kontra: 5/5

Teljesítmény: 10/10

 

Érvek: 

- óriási teljesítményt nyújtott

- könnyedén indult meg, és hagyta ott a többieket

- innen már nem nagyon lehet, és nem nagyon szabad elveszítenie ezt a versenyt

- a csapata is nagyot ment, segítették őt

A nap vesztese: Vincenzo Nibali

Pro-pontszám: 0

Kontra-pontszám: -5

Pro/kontra: 0/5

Teljesítmény: 1/10

 

Érvek:

- egy kemény, nehéz Giro után lehet ilyen rosszul teljesíteni

Ellenérvek:

- eddig nem teljesített rosszul, de most...

- nem bírta tartani a tempót, pedig tavaly ő nyert

- most talán még a top5-be sem fér be...

A nap meglepetése: Wout Poels

A legnagyobb esélye van a győzelemre: Juan José Cobo

 

Szólj hozzá!


2011.09.05. 15:23 bendzsi98

Vuelta a Espana 2011-15. szakasz összefoglaló

 Tegnap rendezték az idei spanyol körverseny legnehezebb szakaszát. A táv rövidsége mellett 3 hegyet is meg kellett mászniuk a kerekeseknek, egy 2., egy 1. és egy kiemelt kategóriás emelkedő várt rájuk. A befutó az Angliru hegyen volt, és azt hiszem, sok évig emlékezetes marad ez az etap. Lássuk, mi történt!

 

A 144 km-es szakaszon a szökevények sora a következő volt: Talansky(Garmin), Champion(AG2R), valamint Geschke(Skil). Ők elég korán el tudtak lépni, egész jól. Az első 80 km-en gyakorlatilag semmi érdekes nem történt, 6 perc előnnyel tekert elől a szökevényboly, akik megnyerték a részhajrát is, pontosabban Talansky haladt át elsőként. Ezek után jött a 2. kategóriás emelkedő, ezt a hajrát Geschke nyerte. A különbség ekkor 4:30 volt a Sky vezette mezőnyhöz képest. Majd jött egy újabb részhajrá, 38 km-rel a cél előtt, ezen is az amerikai Garminos haladt át elsőnek. A különbség csökkent: ekkor már csak 2:18 volt. Azonban Devolder vezetésének köszönhetően már el is fogyott: gyakorlatilag 10 km alatt dolgozták le a 2 perces hátrányt! Pontosan ekkor kezdődött a kemény 1. kategóriás emelkedő. Többen is támadtak: a hegyi versenyt vezető Moncoutie, Dan Martin, Sastre és Frank is. Jó tempójukat meg tudták tartani a hegy végéig is, 15 mp volt az előny. A hajrát Moncoutie nyerte, aki növelte az előnyét a hegyi versenyben. A Sagan vezette mezőny azonban jött hátulról. A végső, kiemelt kategóriás Angliru 13 km-rel a vége előtt kezdődött meg. Ekkor már csak Sastre volt elől. Barredo támadott, el is tudott menni. A megfogyatkozott pelotonban az Euskaltel mente a tempót. Az esélyesek(Wiggins, Cobo, Nibali, Mollema, Froome stb.) ekkor még együtt voltak. Elkezdődött a meredek is: 20%-os részek voltak, ahol többen megrogytak, például Nibali. Majd Anton támadott, utolérte "Karcsit". Barredot megfogták. És! A legmeredekebb, a 23%-os részen Cobo támadott! Wiggins nem is tudta őt követni. Megfogta Antont, le is hagyta, így egyedül maradt elől. Ekkor állt előre Froome, Wiggins nagy segítője. Gyakorlatilag úgy megrostálta a mezőnyt, hogy 5-en maradtak ott: ő, csapattársa, Poels, Rodriguez valamint Menchov. A többiek(pl. Mollema, Anton) leszakadtak. 4 km-rel a cél előtt 26 mp volt az előnye. Itt volt a nagy kérdés: átveszi-e a piros trikót? Közben Purito is leszakadt. Viszont kezdett följebb jönni Mollema is, de utolérni már nem sikerült a 4 embert. Majd 2 km-rel később úgy tűnt, hogy Wiggins megrogyik, Froome-mal együtt, de a fiatalabbik brit, az év egyik legnagyobb felfedezett segítője minden erejét összeszedte, és próbálta fölhozni Wigginst. Hiába: Wiggins egy picikét leszakadt az immár 3 kerekestől. Az utolsó kilométer pedig már lejtős volt. Így Cobo megnyerte a szakaszt, fantasztikus teljesítménnyel! Poels, a másik nagy fölfedezett 2. lett, míg Menchov 3., lehajrázva Froome-ot. Wiggins kis hátránnyal 5. lett. De nem tudta megtartani a pirosat, ami így Cobora került! A 2. helyre följött Froome, míg Wiggo visszacsúszott a 3. pozícióba. Nibali végül is 2:36 hátrányt szedett össze.... Rodriguez és Mollema viszont jót mentek. Valamint a kellemes meglepetés, Anton is jól ment, együtt jött be Wigginssel. Jól ment Monfort, aki feljött összetettben, ellenben Fuglsanggal, aki visszacsúszott.

A szakasz eredménye:

1   Juan Jose COBO ACEBO            ESP GEO 4:01:56  


2   Wout POELS                    NED VCD +48   

   
3   Denis MENCHOV                   RUS GEO +48   

   
4   Christopher FROOME              GBR SKY +48   

   
5   Bradley WIGGINS                 GBR SKY +1:21   

 
6   Igor ANTON HERNANDEZ            ESP EUS +1:21  

  
7   Joaquin RODRIGUEZ OLIVER        ESP KAT +1:35   

 
8   Maxime MONFORT                  BEL LEO +1:35    


9   Bauke MOLLEMA                   NED RAB +1:35    


10  Sergey LAGUTIN                  UZB VCD +1:35    

Az összetett állása 15 szakasz után:

1   Juan Jose COBO ACEBO            ESP GEO 59:57:16  


2   Christopher FROOME              GBR SKY +20       


3   Bradley WIGGINS                 GBR SKY +46       


4   Bauke MOLLEMA                   NED RAB +1:36     


5   Maxime MONFORT                  BEL LEO +2:37     


6   Denis MENCHOV                   RUS GEO +3:01     


7   Jakob FUGLSANG                  DEN LEO +3:06    

 
8   Vincenzo NIBALI                 ITA LIQ +3:27     


9   Jurgen VAN DEN BROECK           BEL OLO +3:58    

 
10  Wout POELS                    NED VCD +4:13

Tehát így állnak. Még egy hegyi befutó lesz, Pena Cabargaban. Rövidke hegy, de nagyon kemény. Cobo megtarthatja vezetését majd. A pontversenyt Purito, a hegyit Moncoutie, a kombinációsat pedig Cobo vezeti. Csapatban a Geox áll az élen.

Holnap egy sík szakasz lesz, valószínűleg sprinthajrá lesz Haroban.

Végül az összetettben élen álló Juan José Cobo:

 

 

Ui: bővebb képgalériát láthattok a szakaszról itt: http://www.cyclingnews.com/vuelta-a-espana/stage-15/photos

Szólj hozzá!


2011.09.04. 01:26 Ullerde

Az Angliru és ami mögötte van...

Az idei Vuelta 15. szakaszának befutója nemcsak egy befutó lesz a sok közül, nem egy átlagos hegyi befutó. A cél az Alto de l'Anglirún lesz, ami a kerékpáros berkekben azt jelenti, hogy a mindenkori verseny csúcspontja következik. Ez az írás most ennek a hegynek szól, és a viszonylag kevés befutónak, amit eddig rendeztek felelevenítésével.

 

A hegy versenybe való "beiktatása" tulajdonképpen a másik két nagy körversenynek szólt. A  Giro legendás hegyének a Mortirolonak (mamár a Zoncolan révén az olaszok is "találtak" a késöbbiekben még egy brutális hegyet), a Touron pedig az Alpe d'Huez és a Mont Ventoux. Erre fel gondolták a spanyolok, hogy náluk is kell egy hasonlóan meredek és a késöbbiekben legendává érő emelkedő. Az Anglirú szó jelentése maga a tartomány ahol található azaz Asztúria. A késői beillesztés miatt értelemszerűen nem egy híres versenyzőről kapta a nevét, de ez rendben is van, a földrajz-politikai kérdésekkel most nem foglalkozunk. Az emelkedő nem a magassága, hanem egyértelműen a meredeksége miatt számít Európa egyik legkeményebb kerékpárral megmászható hegyének. 1573 méter magas, 12,5 kilométer hosszú, átlagban 10,13%, legmeredekebb részén 23,6%. A Zoncolan átlagosan 11,9% helyenként 22%, a Mortirolo pedig átlagban 10,5 helyenként 18% ám az első 500 méter 5%-os része kivételével 7,8%-nál meredekebb az egész. Lássuk a számok terén mit jelent az Anglirú: az emelkedő első fele a könnyebb, bemelegítésnek laza 7-8% körül mozog, hogy aztán a 6. kilométertől kezdve az utolsó kilométert leszámítva 10% alá véletlenül se essen, egész pontosan a második fele 13,1%. Itt található a legmeredekebb rész is a Cuena les Cabres 23,6%-a. A 10-11 kilométer között a pajzán majális csúcspontjára érünk 20% fölötti részekkel, a mezőny kedvence szokott lenni a maga 17%-val. A végére fújhatnak a fiúk; 9% sőt még egy kis fennsík is lesz, márha megérzik természetesen.

 

A versenyt tekitntve elég fiatal hegynek számít, mindössze 1999-ben jött először erre a mezőny. Ha megnézzük a négy győztest, láthatjuk, hogy ez a hegy nem a szökevények, de még nem is a jó vagy kiváló hegyi menők hegye. Ez az akkori idők, vagy napjaink legjobbjának a kiváltsága. 12 évvel ezelőtt Leónból indult a szakasz és több hegyet is meg kellett mászni. A győztes José Maria Jimenez lett, aki 4 km-rel a vége előtt érte utol Pavel Tonkovot (96 Giro győztese) és az utolsó 2 km-en ott is hagyta. A Cabres után a 20%-os részeken kiállt és ment, kiállt és ment. Hihetetlen tempóval. A 90-es évek második felének Vuelta hegyi királya, sőt Pantanival az akkori idők legjobb hegyimenője, megérdemelt győzelmet aratott. Heras, Beltrán, Olano, Piepoli és Ullrich volt a további sorrend, az összetettben ekkoriban Olano, Galdeano, Heras és Ullrich csatázott. Heras volt az első aki a hegy közepén támadott Jimenez ment vele, majd hagyta ott őt is és Tonkovot is. Rákövetkező évre nem volt kérdés, hogy ismét szerepelni fog a programban, hiszen az előző évben hatalmas sikert aratott a rajongók körében, amiből a Vuelta szervezői is jócskán kivették a részüket, és természetesen éltek is vele, hogy 2000-ben is beiktassák az útvonalba. Abban az évben Oviedoból indultak négy hegy után jöhetett az Anglirú. A fenti sorok közt azt írtam, hogy ez nem a szökevények hegye, végülis ezt a szakaszt szökés után nyerte az illető, de mégsem úgy emlékszünk rá mint akinek a sikerei az elmenésekből jöttek volna. Az azévi Giro 3. helyezettje, a verseny során látszott, hogy nincs olyan állapotban, így kinézte magának ezt a szakaszt, ami ismerve őt, tudtuk, hogy feküdhet. Nos, belekerült a szökésbe, és ha ott volt, akkor már a győzelmet sem lehetett elvenni tőle, az esélyesek sem tudták befogni. Ez az illető Gilberto Simoni volt. A mezőnyből ismételten Heras próbálkozott, és Simoni illetve Hruska kivételével mindenkit utolért, a fő vetélytársakat pedig mind otthagyta. Tonkovot, Caserot, Rumsast és Beltránt is. Mindannyian a saját zsírjukon jöttek, Heras kétséget nem hagyott afelöl, hogy ki a legerősebb a mezőnyben. Epikus szakasza volt a versenynek, a Kelme ragyogó csapatmunkája miatt, ugyanis Rubiera mellett a nagy öreg Fernando Escartin is beállt a sorba segíteni a fiatal Herast.

 

2002-ben nemcsak a hegy történetének legdrámaibb, leglenyűgözőbb szakasza volt, hanem az egész Vuelta történetének egyik, hanem a legemlékezetesebb szakasza is. Ezúttal Gijónból indultak a 15. szakaszon, az összetettben két Kelmés állt az élen a 2001-es verseny nagy vesztese, az azévinek is nagy eséllyel neki induló Oscar Sevilla viselhette az aranysárga trikót, mögötte pedig a késöbbi győztes Aitor Gonzalez állt, őt követte Heras, Mayo, Beloki és Zubeldia. A címvédő Angel Casero nagy hátrányban volt már, csapattársai hiába voltak olyan nevek mint Beltrán, Escartin vagy Luis Perez Rodriguez. A hegyen borzasztó körülmények uralkodtak szakadó eső, köd, szél, fogcsikorgató hideg, minden amit a kerékpárosok ki nem álhatnak. A szökevényeket utolérték az emelkedő elején ekkor kezdődhetett a csata. Elöl a Kelme uralta a mezőnyt, hatalmas tempót mentek Sevillának, illetve a többiek ellen. Az esélyesek közül Zubeldia bírta a legkevésbé, de nem sokra rá követte a magabiztosságát elvesztő Sevilla is, aki szó szerint megfagyott ezen a napon. Ellentétben Roberto Heras-szal, akinek harmadik nekifutásra végre sikerült elérnie célját. 6 km-rel a vége előtt öten voltak elöl, amikor Roberto megindult. Aitor Gonzalez megpróbált vele menni, jól rá is fázott (szó szerint!) ugyanis a célban, Heras a szakaszgyőzelem mellé az összetett vezetést is megszerezte. Beloki jött be a 2. helyen, szépen saját tempóval nem reagálva Heras támadására, mögötte pedig Casagrande, Mayo illetve Gonzalez. Heras az egész versenyen dominált a hegyekben - igaz végül nem tudta megnyerni mivel az utolsó szaksazon az időfutamon ami a Bernabeu stadionban ért véget kikapott Aitor Gonzaleztől -, ezekben az időjárási körülményekben pedig méginkább növeli győzelmének értékét, hogy egyedül próbálkozott, ellenálhatatlanul hagyott ott mindenkit.

 

Végül pedig a mai napig utolsó befutóra 2008-ban került sor. Ebben az évben a Tourra nem hívták meg az egy évvel ezelőtti doppingbotrány miatt a címvédő Contador csapatát az Astanát, így El Pistolero a másik két GT-re fektette a hangsúlyt. A Giro győzelme után, a Vueltán is a főfavoritnak ő számított, ám a formája hagyott némi kívánni valót (mármint nem a szakaszon hanem úgy az egész Vueltán). San Vicente de la Barqueraból indultak és 200 km várt rájuk. Ilyen hosszú szakasz négy heggyel és a végén az Anglirúval, kegyetlen. A bombaerős Astana uralta a versenyt a hegy lábához érve 1 perc volt a szökevények előnye (benne jó ismerősünkkel Philippe Gilbertel). A kazah lokomotív előreállt és megindult a tempózás. Rubiera, Klöden, Leipheimer, Contador így nézett ki a vonatuk.. Támadni természetesen senki nem tudott, olyan tempó volt, amit az Astanasokon kívűl is csak négyen bírtak Valverde, Joaquin Rodriguez, Mosquera és a friss Tour győztes Carlos Sastre. Amikor Leipheimer jött előre megindult a harc, Sastre és Mosquera lemaradt, majd Contador meg is indult nyomában a két Caisse d'Epargne-s versenyzővel. Elkezdődött az emlékezetes adok-kapok harc Valverde és Contador között. Egy ideig Rodriguez is beszállt, ám őt hamarosan elvesztettük az egyik Alberto támadás után. Végül kb 5 km-rel a vége előtt Contador ismét támadott, amivel Valverde már nem tudott tartani. Az érdekesség az volt, hogy 40 mp körüli előnynél jobban nem tudott elmenni, Valverde felvette a távolból a tempóját, sőt Rodriguez is szépen jött vissza a végén. Leipheimer többet is tudott volna, de az ő feladata Sastre "megfigyelése" volt. A szakaszt végül tehát Alberto Contador nyerte, Valverde és Joaquin Rodriguez előtt. Összetettben is átvette a vezetést Egoi Martineztől, Leipheimer pedig 1 perc körüli hátránnyal követte. Valverdének nagyobb volt a hátránya, az emlékeztes esőkabátos sztorinak köszönhetően.

 

Ez lett volna a kis felvezetőnk, abban biztosak lehettek, hogy ma is egy emlékezetes szakaszt fogtok látni, mert ez a hegy nem tud rossz versenyt "produkálni". Az egész Vuelta nagyon szoros, az itt kialakuló különbségek sorsdöntőek lehetnek az összetettet illetően.

1 komment


2011.09.03. 23:10 Ullerde

Vuelta Espana 2011 - 14. szakasz - A napi mérleg

A nap győztese: Rein Taaramae

 

Pro pontszám: 5

Kontra pontszám: 0

Pro/Kontra: 5/5

Teljesítmény: 9

 

Érvek:

- sokadik próbálkozása volt már a versenyen ami végül meghozta a gyümölcsét

- a Touon látott formájához képest gyengébb, ám kihasználva, hogy az összetettbe nem szólhat bele ráállt egy szakaszgyőzelemre

- amíg De la Fuentével ketten voltak elöl addig is ő ment inkább elöl, saját magának és erejének köszönheti, hogy végül hazaért.

 

A nap vesztese: Joaquin Rodriguez

Pro pontszám: 3

Kontra pontszám: -3

Pro/Kontra: 0/5

Teljesítmény: 2

Ellenérvek:

- talán túl hamar került formába, az időfutam után ismét sokat vesztett, gyakorlatilag behozhatatlan hátrányba került

- a Katusha az első héten a legerősebb csapatnak tűnt és ma is a fél szakaszon elöl voltak segíteni Rodriguezt

Érvek:

- 3 éve az Anglirun nagyon jól ment, ha valamit akar még akkor holnap alkotnia kell

- Lesz még számára ideális befutó a jövő héten ami fekszik neki, a pontverseny és egy újabb szakaszgyőzelem még összejöhet neki

Szólj hozzá!


2011.09.03. 22:50 Ullerde

Vuelta Espana 2011 - 14. szakasz - Összefoglaló

A mai nap Astorga és a Lagos de Somiedo közötti 173,2 km várt a mezőnyre, hegyi befutóval a végén. Lássuk mi történt!

 

 

 

A szakasz során egy első és egy második kategoriás, majd a végén egy kiemelt kategóriás emelkedő várt a mezőnyre. A menetrend a szokásos volt kialakult egy szökevénycsoport amelyet ma 17en alkottak. David De la Fuente (Geox), Guillaume Bonnafond (Ag2r), Lloyd Mondory (Ag2r), Luis León Sanchez (Rabobank), Karsten Kroon (BMC), Daniele Righi (Lampre), Rein Taaramae (Cofidis), Yohan Bagot (Cofidis), Jonas Aaen Jörgensen (Saxo Bank), Inaki Isasi (Euskaltel), Jorge Azanza (Euskaltel), Francesco Bellotti (Liquigas), Alberto Benitez (Andalucia), Leigh Howard (HTC), Sep Vanmarcke (Garmin), Alexander Kuschynksi (Katusha) és Edouard Vorganov (Katusha). A legnagyobb előnyük 7 perc 38 mp volt a főmezőnnyel szemben, ám az első emelkedőtől kezdve ez folyamatosan csökkent. A második kategóriás Ventanaról lefelé egy sajnálatos bukás történt a szökevéynek között, ketten is kisodródtak az egyik kanyarban és a szakadékba estek, de szerencsére sem Vanmarckenak sem Kroonnak nem lett komoly baja, a belga fiú tovább is tudott menni, Kroon azonban feladta a versenyt. Így tett egyébként rögtön a rajt után az eléggé formánkívűl lévő az idei Giron 2. helyen végző Michele Scarponi is.

 

Az első kategóriás hegyen a szökevények szép lassan elkezdtek lemorzsolódni, addig a mezőnyben elindult a meccs. Intxausti segítségével Bruseghin támadott, majd pedig Daniel Moreno indult meg, végül sikerült is elszökniük, ám a lejtmenetben utolérték őket hiába csatlakozott hozzájuk az előről leszakadt Vorganov, mivel Dani Moreno az összetettben is veszélyes volt Wigginsékre. A legnagyobb előnyük 1 perc körüli volt. A mezőnyben Cobo és Rodriguez is mozgolódott, de támadni egyikük sem próbált. A downhill után jöhetett az utolsó 20 kilométer és a Lagos de Somiego.

 

A szökevényekhez folymatosan jött fel hátulról a mezőny és 1 perc körüli hátránnyal kezdhették meg a hegyet, elöl márcsak ketten voltak Taaramae és De la Fuente mögöttük pedig a Liquigas és Leopard által vezetett főmezőny. A tempó nem volt nagy a különbség sem csökkent, befagyott az 1 perc környékére, amikor is 6-7 kilométerrel a vége előtt előbb Txurruka majd Dani Moreno ismét elindult. Az ő támadásukat követte JuanJo Cobo támadása amire már az élmezőny tagjai sem tudtak reagálni, Cobo hihetetlen intenzitással indult meg, kikerülte Txurrukát és Morenot is. A hegy meredekebb része ekkor még hátra volt ideális tehát az időkülönbség megszerzésére. A mezőnyben a Sky brit tandeme (félig kenyai) állt előre Froome és Wiggins, akik a Covatillához hasonló tempómenésbe kezdtek, amit az esélyesek közül sem Nibali sem Joaquin Rodriguez nem bírt. Fokozatosan szakadtak le az emberek, maradt Froome, Wiggins, Mollema, Menchov, Poels és Van den Broeck. Eközben előrébb De la Fuente lemaradt Taarameról, hogy az érkező Cobonak be tudjon állni segíteni, meg is tette, de az észt fiút már nem tudták utolérni, ám a 2-3. helyért járó jóváírásokat ígyis bezsebelték.

 

Taaramae élete első nagy körversenyen aratott sikere volt, a Touron harcban volt a fehér trikóért, Vueltán szakaszgyőzelem, úgyhogy ez egy kimondottan sikeres éve az észtnek. Mögötte a két Geoxos Cobo és De la Fuente érkeztek meg, majd Poels 5 mp-et verve a Wigginsékre az ötödik helyen futott be. Nibali és Rodriguez kéz a kézben 2 percet kaptak ma. Az összetett első tíz helyén sok változás történt, többen is lemaradtak, de Bradley Wiggins megőrízte csapat és honfitársa előtt a vezetést.

 

1 Rein Taaramae (Est) Cofidis, Le Credit En Ligne 4:39:01  
2 Juan Jose Cobo Acebo (Spa) Geox-TMC 0:00:25  
3 David De La Fuente Rasilla (Spa) Geox-TMC 0:00:29  
4 Wout Poels (Ned) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 0:00:40  
5 Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling 0:00:45  
6 Christopher Froome (GBr) Sky Procycling    
7 Bauke Mollema (Ned) Rabobank Cycling Team    
8 Denis Menchov (Rus) Geox-TMC    
9 Mikel Nieve Ituralde (Spa) Euskaltel-Euskadi 0:00:55  
10 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto 0:01:00  


összetett
1 Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling 55:54:45  
2 Christopher Froome (GBr) Sky Procycling 0:00:07  
3 Bauke Mollema (Ned) Rabobank Cycling Team 0:00:36  
4 Juan Jose Cobo Acebo (Spa) Geox-TMC 0:00:55  
5 Jakob Fuglsang (Den) Leopard Trek 0:00:58  
6 Fredrik Kessiakoff (Swe) Pro Team Astana 0:01:23  
7 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale 0:01:25  
8 Maxime Monfort (Bel) Leopard Trek 0:01:37  
9 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto 0:02:16  
10 Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha Team 0:02:24 
 

Menchov megrázta magát, már a 11.helyen áll, a hegyeken eddig remekül teljesítő Poels a 17., Rodriguez visszacsúszott a 18. helyre, Dan Martin 21., Sastre 22., a szakaszon defekt miatt hátracsúszó majd az utolsó hegyen már magát nem megeröltető Zubeldia pedig a 30. helyre esett vissza. A pontversenyben Joaquin Rodriguez, míg a hegyi összetettben továbbra is David Moncoutie vezet, a kombinációs versenyben Bauke Mollema visszavette a vezetést, igaz csak az összetettben való jobb helyezése miatt előzi meg Morenot, a csapatversenyben pedig a ma nagyon erős Geox vette át a vezetést.

Szólj hozzá!


2011.09.02. 21:10 Bondi

Vuelta Espana 2011 - 13. szakasz - A napi mérleg

A nap győztese: David Moncoutie

Pro pontszám: 3

Kontra pontszám: 0

Pro/Kontra: 3/5

Teljesítmény: 8

Érvek:

- Sikerült ma az összes hegyen pontot szereznie.

- E mellé még a fő riválisát is leszakította.

- Remek helyzetben van egy újabb hegyi trikó megnyeréséért.

A nap vesztese: Michele Scarponi

Pro pontszám: 2

Kontra pontszám: -2

Pro/Kontra: 0/5

Teljesítmény: 2

Ellenérvek:

- Ma teljesen kiderült, hogy nincsen a legjobb formájában.

- Végképp kiszállt a versenyből, hogy egy jobb helyezést elérjen az összetettben.

Érvek:

- A mai teljesítményénél azért biztos, hogy jobb formában van.

- Talán az összetettet feladta egy szakasz győzelem reményében.

Szólj hozzá!


2011.09.02. 20:58 Bondi

Vuelta Espana 2011 - 13. szakasz - Összefoglaló

Ma a tegnapi után egy keményebb szakasz várt a mezőnyre. Sarria-ból Ponferrada-ba tartott a mezőny. A 150 km alatt három 3. kategóriás és két 1. kategóriás emelkedőt mászott meg a mezőny, de az utolsó 20 kilométer sík vagy síkabb rész volt, úgy, hogy ez egy tökéletes nap lehetett egy szökés számára.

A rajt után már kialakult egy sor melyben a hegyi trikóért harcoló Montaguti és Moncoutie is benne volt, valamint az összetett esélyes Wiggins és Nibali is. Az első hegyi részhajrát Montaguti nyerte meg Moncoutie előtt, ezzel 2 pontra növelte az előnyét.

A lejtmenetet követően jöhetett egy részhajrá amely tökéletesen feküdt Nibalinak és a papírformának megfelelően meg is nyerte azt és ezzel 6 másodperces jóváírást kapott.

Nibali és Wiggins szépen visszaolvadt a mezőnybe a részhajrát követően és a szökés folytatódhatott tovább, immáron olyan versenyzőkkel akik az összetettben nem voltak veszélyesek. A következő hegyre elsőként Intxausti ért fel, majd őt követte Montaguti és Moncoutie.

Ezután a verseny 47. kilométerére egy szép nagy csoport alakult ki az élen. A sort alkották: Jan Bakelandts és Olivier Kaisen (Omega Pharma-Lotto), Marc De Maar és Kevin Seeldraeyers (Quickstep), Dominik Nerz és Eros Capecchi (Liquigas), Amets Txurruka, Igor Anton, Mikel Nieve és Gorka Verdugo (Euskaltel), Adrian Palomares Villaplana (Andalucia-Caja Granada), Yohan Bagot és Moncoutie (Cofidis), Filipe Oliviera Nelson (RadioShack), Daniel Moreno és Alberto Losada (Katusha), Chris Sørensen (Saxo Bank-SunGard), Michael Albasini (HTC-Highroad), Carlos Sastre, David Blanco és David De La Fuente (Geox), David Le Lay és Nicolas Roche (AG2R), Oliver Zaugg (Leopard Trek), Evgeny Petrov (Astana), David Lopez és Angel Madrazo Ruiz (Movistar).

Ezután jöhetett a nap harmadik hegye, ami az első első kategóriás emelkedőt jelentette. Moncoutie az élre állt, Montaguti viszont leszakadt, ez jó lehetőség volt a Cofidis bringásának, a hegyi hajrában második lett Montaguti csapattársa mögött, de ezzel is szerzett 6 pontot.

Következett a nap legnehezebb hegye, az Ancares 11,8 kilométer hosszú volt és átlagban 7,7%-os. Ezen a francia ismét csak második lett, most Daniel Moreno előzte meg. A hegyről lefele menet Nibali próbált megszökni Kessiakoff-fal és Mollema-val, azonban nem tudtak meglépni a főmezőnytől.

Jött a nap utolsó hegye, amelyre végre Moncoutie elsőként ért fel. Ez azt jelentette, hogy a hegyi versenyben a nap végére átvette 12 ponttal a vezetést Montaguti-tól.

Az elég kicsire csökkent peloton próbálta behozni a különbséget, ám az egész nap 2-3 perc közötti különbséget nem tudták számottevően csökkenteni és 15 kilométerrel a vége előtt sejteni lehetett, hogy hazaérhet a szökevénysor.

3 kilométerrel a vége előtt Albasini kezdett el mozgolódni, ekkor még nem járt sikerrel, az 1 kilométeres kapu után azonban megindult és nem is tudták megállítani őt a győzelemben. A második helyre a Liquigasból Capecchi ért, a harmadik Dani Moreno lett. A főmezőny végül 1:32 hátránnyal ért célba.

A szakasz eredménye
1 Michael Albasini (Swi) HTC-Highroad 4:19:39  
2 Eros Capecchi (Ita) Liquigas-Cannondale    
3 Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha Team    
4 David De La Fuente Rasilla (Spa) Geox-TMC    
5 Nicolas Roche (Irl) AG2R La Mondiale  

 

Az összetett állása

1 Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling 51:14:59  
2 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale 0:00:04  
3 Christopher Froome (GBr) Sky Procycling 0:00:07  
4 Fredrik Kessiakoff (Swe) Pro Team Astana 0:00:09  
5 Jakob Fuglsang (Den) Leopard Trek 0:00:19  

Szólj hozzá!


2011.09.02. 08:45 Bondi

Vuelta Espana 2011 - 12. szakasz - A napi mérleg

A nap győztese: Peter Sagan

Pro pontszám: 5

Kontra pontszám: 0

Pro/Kontra: 5/5

Teljesítmény: 10

Érvek:

- Az utolsó kilométereken remekül helyezkedett.

- Jó helyzetben van a pont versenyben.

A nap vesztese: Dennis Menchov

Pro pontszám: 3

Kontra pontszám: -3

Pro/Kontra 0/5

Teljesítmény: 6

Ellenérvek:

- Újabb fontos másodperceket vesztett az összetettben egy olyan szakaszon, ahol ezt bőven elkerülhette volna.

Szólj hozzá!