Ismertető

Az országút kényelmes utazói az autósok. A mai világban viszont nem szokatlan, hogyha versenykerékpárokat csodálnak az emberek inkább. Ujjonganak, szurkolnak, és szívükbe zárják a pillanatot, mikor elhaladnak a fáradhatatlan harcosok, az országúti kerekesek. Hálát kell adni az égnek, hogy rengeteg versenyen keresztül követhetjük a pályafutásukat, és a média is segít ebben nekünk. Én, nem olyan régen kezdtem el a televízión keresztül figyelni őket, rögtön megszerettem a sportot, és a túlbuzgóságommal szeretnék egy értékes helyet adni azoknak, kiknek nem fér bele, hogy kövessék a mindennapi versenyeket. Remélem, hogy meg fogja érni, nektek, kedves látogatóimnak a munkálkodásom.

A Facebookon

2011.07.26. 20:20 velominator

Tour de France 2011 - Összefoglaló

1. hét:



Az idei Tourt nagy várakozásokkal illették meg. A legnagyobb kérdés az volt, hogy Contador képes-e arra, amit már megcsináltak néhányan, az igazi nagy nevek közül, mint Pantani például. A levegőben lógott még az a kérdés is, hogy Evans végre megnyeri első körversenyét, első Tourját vagy örök második marad továbbra is. Természetesen A. Schleck is sikerre éhesen érkezett Franciaországba. Ezeket figyelembe véve indult el a verseny is. Az első szakasz az Atlanti-óceán mellől indult, Vendée megyéből. Ennek karakterisztikáját nézve Gilbert-nek feküldt az etap. A belga erős volt a szakasz végén és megnyerte. Ám közel volt Hushovd, Evans és Van den Broeck is a belga bajnokhoz. A következő napon rendezték a csapatidőfutamot, ez Hushovdnak kedvezett és a csapatával remek időt mentek, így Hushovd vette át a sárga trikót. A 2. szakasz után tehát a világbajnokon volt a sárga trikó, és sikerült megtartania a 9. szakaszig. Közben voltak izgalmas szakaszok is: az első sprintszakaszt Farrar nyerte, akinek Hushovd segített sárgában, a negyedik szakaszon Evans lehajrázta Contadort, Cavendish pedig 2 szakaszt nyert ebben az időintervallumban. Hozzá kell még tenni, hogy Luis León Sánchez és Rui Costa szökevényként nyert szakaszt.

A 9. szakaszon a L. L. Sánchez mögött beérő Voeckler átvette a sárga trikót! Ez volt tulajdonképpen az első hét röviden. Az első héttel kapcsolatban még sajnos, meg kell említeni az óriási bukásokat. Az első szakaszon 9 km-rel az etap vége előtt buktak páran, ami miatt másoknak is le kellett fékezni. Így hátul maradt Contador is. Majd megint volt egy bukás az első etapon, mikor már csak 3 km volt hátra, és ebben A. Schleck is benne volt. A tengerpart melletti erős szél miatt, az ötödik szakaszon is voltakbukások, ekkor Contador megint bukásba keveredett és az egyik Top 10 esélyes Brajkovic feje csúnyán vérzett, kénytelen volt feladni. A 7. szakaszon Wiggins volt kénytelen feladni a versenyt, mivel kulcscsontja eltörött a bukás következtében, illettve Horner és Leipheimer is bukott, sőt Kreuziger is. A 9. szakasz is sajnos tartogatott bukásokat. Áldozatai: Van den Broeck (lapockatörés), Willems és Txurruka (kulcscsonttörés), Vinokourov (combcsonttörés). Még folytatódott a balszerence, Flechát és Hoogerlandot elgázolta oldalról az egyik autó. Emiatt pedig egy szöges kerítésbe estek bele. Hoogerland csúnyán megsérült, ahogy Flecha is.




2. hét:



A második héten, hétfőn volt az első pihenőnap. Kedden újra nyeregbe ültek, a sík szakasz végén Greipel lehajrázta Cavendish-t meglepetésre. Voeckler pedig még őrizte az összetettben a vezetést egészen a 19.-ik szakaszig. Cavendish még két lapos szakaszt nyert ezen a héten, nevesítve a 11.-et és a 15.-et. A 12. szakaszt, a luz-ardideni hegyi befutót a spanyol Samuel Sánchez nyerte. Nem volt olyan nagy meglepetés a pekingi olimpiai bajnok jó szereplése, de meglepően jó formában volt. Őt követte egy újonnan feltűnő versenyző, a belga Vanendert az Omegából. A belga nagyon jól biciklizett a hegyeken. Contador nem volt a legjobb formájában, Evans és A. Schleck erősebbnek tűnt ezen a hegyen. Voeckler pedig tartotta magát és nem vesztett sokat előnyéből.

A 13. szakaszon szökevények küzdtek meg a szakaszgyőzelemért. A Col d''Aubisque-on elszökő Hushovd beérte Moncoutie-t a lejtmenetben és együtt utolérték Roy-t, szóval így Hushovd lesprintelte Moncoutie-t. A 14. szakaszon sokáig vártak az igazi megindulással a jobb hegyimenők, és így a belga Vanendert megnyerte első szakaszát a Tour-on, megelőzve S. Sánchezt. Aztán beért Andy, Cadel, Contador, Voeckler és a többiek. A végső győzelemre esélyesek nagyon egymásra figyeltek, de inkább versenyeztek volna. Gesink és Klöden keveredett egyszer-egyszer bukásba a második héten, de szerencsére több jelentős bukás nem volt. A második hét, összegezve, még nem hozta meg az igazi izgalmakat számunkra, szerintem sokan csalódtak a jó kerékpárosokban. Mindig csak egymást figyelik, nem ezt kell csinálni. Meg kell indulni és menni!



 

3. hét:




A várva várt harmadik hét is elérkezett. Egyre jobban látszódott, hogy a címvédésre nem sok esélye van Contadornak. Ha megint győzni akar, akkor nagyon kell igyekeznie. A 16. szakasz szintrajza inkább a szökevényeknek kedvezett, mivel voltak nagy hegyek, de a befutó kevésbé meredek helyen volt. Beigazolódott ez a sejtésünk, amire számítottunk a szerkesztőtársaimmal együtt. Egy szökevénycsoportból került ki a szakaszgyőztes. A befutóhoz közeledve meglépett a két norvég Hushovd, Boasson Hagen és Hesjedal. A hajránál Hesjedal csapattársáért dolgozott, remekül felvezette a norvég világbajnoknak a hajrát és honfitársát utasította maga mögé. Az uralkodó világbajnok megszerezte második győzelmét, illetve így Norvégia 3. szakaszgyőzelmét is! A 17. szakasz újból szökevények hazaérését hozta, mégpedig az utolsó hegyen ellépett mindenkitől a norvég Boasson Hagen és megszerezte második szakaszgyőzelmét ezen a Touron. Így a norvégok már 4. győzelmüket könyvelhették el.

A 18. szakasz végre az igazi volt! Andy Schleck elszökött a mezőnytől sikeresen, másokkal együtt majd végül a nagy hegyeken teljesen ellépett társaitól. Megszerezte a szakaszgyőzelmet, de a többiek is jöttek, sőt Voeckler is tartotta magát Evansékkel. Evansnek fontos volt, hogy ne legyen túl nagy hátránya, így elkezdett a szakasz vége felé tekerni. A hátrányát 57 másodpercre csökkentette Andyval szemben. Ez döntő fontosságú volt az időfutamon. 

A 19. szakasz megint kemény megpróbáltatásnak számított, megmászták ugyanis a Galibier-t a Télegraphefal és végül a híres Alpe d'Huez-t. A szakasz sok izgalmat tartogatott. Contador ellépett riválisaitól, így aztán mehetett a "sakkozás", hogy mit kellene tenni. Evans, a két Schleck és Voeckler megindult, üldözőbe vették a spanyolt. Voeckler nem bírta a feszített tempót, Evans kerékpárjával pedig gondok akadtak. Evans nem tudott felzárkózni Contadorékhoz, Voecklerrel és más bringásokkal tekert egy csoportban. Viszont korábban már, a Contador-féle csoport a szökevényeket is utolérte. A Galibier következett a Télegraphe után, és Voeckler már Evans tempóját sem bírta. Elől a hegyihajrát Andy nyerte. A lejtemenet végére összezárt Evans és Contador sora, miben már Samuel Sánchez is szerepelt. Muszáj volt felzárkóznia, ha pöttyös trikót akar nyerni. Az utolsó hegyen Contador rögtön támadásba kezdett, vele tartott Rolland, aki később nem bírta a tempót, ám Sánchez felért rájuk. Így összeállt egy trió. A megtorpanás után Rolland bevállalt és elindult, igazság szerint Albertónak már nem volt annyi ereje és a fiatal francia elegendő előnyt harcolt ki. Ezzel megnyerte első Tour szakaszát és nagy lépést tett a fehér trikó megszerzéséért. Azt már csak az időfutamon kellett megvédeni, ami sikerült is neki. Voeckler nagy hátránnyal ért be és elvesztette a sárga trikót.  

A 20. szakasz ugyanaz volt, mint ami a Critérium du Dauphine-en. Hosszú időfutamot mentek Grenoble-ban és a városon kívül is. Az egyik legjobb időfutammenőtől elpártolt a szerencse, mivel sokan az elején szakadó esőben tekertek. Cancellara győzelmi lehetőségének annyi lett. Tony Martin és az esélyesek már szép időben mentek ki a pályára. Martin így óriási időt ment és sokáig nem tudták megközelíteni sem. Contador 3. lett, neki ez sem volt elég a 4. helyhez, mivel Voeckler élete időfutamját teljesítette. Evans elszántan ment ki, az elején már nagyon bekezdett, a nagy áttételt forgatta legtöbbször. Féltávnál lefelezte hátrányát Cadel, majd hamarosan átvette a táv háromnegyedénél az összetett vezetést. Eldőlni látszott a verseny és a szakasz végén majdnem megelőzte az ausztrál BMC-s Tony Martint. Evans történelmi győzelmet szerzett Ausztráliának is. Az utolsó szakaszon megszöktek páran a pelotontól, de a végén beérték őket. A párizsi körözgetésben szépen összeálltak a vonatok, ám a végén Cavendish győzött Boasson Hagen és Greipel mögött.  Az utolsó szakaszon megszöktek páran a pelotontól, de a végén beérték őket. A párizsi körözgetésben szépen összeálltak a vonatok, ám a végén Cavendish győzött Boasson Hagen és Greipel mögött.

Végső összegzés:

Az összetett versenyt tehát Evans nyerte a két Schleck előtt. Kiugró teljesítményt nyújtott Voeckler, Contador bizonyára túl fáradt volt a Giro után. Teljesen megérdemelten nyert az ausztrál és a luxemburgi harmadjára lett második. A pontversenyt Mark Cavendish nyerte nagy fölénnyel. A hegyi trikót Samuel Sánchez hódította el. A fehér trikó Pierre Rollandé (ejtsd: Rollan) lett, aki megérdemelte a trikót, mert hűségesen és minden erejével védelmezte és segítette Voecklert. A legaktívabb megérdemelten Roy lett, aki szerintem inkább örült volna egy szakaszgyőzelemnek. A legjobb csapat a Garmin lett és kétség kívül egyetértek a kialakult eredménnyel. Igazi csapatmunkát végeztek az egész verseny alatt.

A bukások mellett sajnos volt még egy rossz pontja az idei Tour de France-nak. Alexander Kolobnev pozitív mintát adott az egyik doppingteszten.

A boldog trikóviselők:



 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://velomania.blog.hu/api/trackback/id/tr353102202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása