Ismertető

Az országút kényelmes utazói az autósok. A mai világban viszont nem szokatlan, hogyha versenykerékpárokat csodálnak az emberek inkább. Ujjonganak, szurkolnak, és szívükbe zárják a pillanatot, mikor elhaladnak a fáradhatatlan harcosok, az országúti kerekesek. Hálát kell adni az égnek, hogy rengeteg versenyen keresztül követhetjük a pályafutásukat, és a média is segít ebben nekünk. Én, nem olyan régen kezdtem el a televízión keresztül figyelni őket, rögtön megszerettem a sportot, és a túlbuzgóságommal szeretnék egy értékes helyet adni azoknak, kiknek nem fér bele, hogy kövessék a mindennapi versenyeket. Remélem, hogy meg fogja érni, nektek, kedves látogatóimnak a munkálkodásom.

A Facebookon

2011.06.22. 08:44 bendzsi98

Criterium du Dauphine Libere 2011 összefoglaló

 A Giro után sem állt meg az élet a kerékpársportban, sőt! Két nagy körversenyt is rendeztek: a Tour de France két felkészítő versenyét! A Dauphine Libere és a Svájci körverseny is izgalmakkal szolgált! Nézzük, mi is történt a napos Franciaországban!

Criterium du Dauphine Libere 2011, összefoglaló:


Az idei, 63. Dauphine 1064 km hosszú volt; 8 szakaszból(köztük 4 hegyi, 1 prológ, 1 hosszú időfutam és 2, sprintereknek való etapból) állt. 

A verseny Saint-Jean-de Maurinneban kezdődött, egy rövid, 5.4 km-es prológgal. Ezt a kis rövid távot a Rabobank holland kerekese, Lars Boom teljesítette a leggyorsabban, megelőzve a kazah Alexandre Vinokourovot, valamint a brit Bradley Wigginst.

A hivatalosan első szakaszon 144 km várt a mezőnyre. A szakasz az 1992-es téli olimpia helyszínéről indult:  Albertvilleben keltek a kerekesek. A szakasz során több akció is volt, köztük az utolsó 10 km-en a prológon igen gyöngén teljesítő Tony Martin is próbálkozott, hiába. Azonban volt egy betyár bringás! A belga Jurgen Van den Broeck úgy ellépett a mezőnytől, hogy már nem is tudták befogni. Végül 6 mp-cel előzte meg a spanyol Joaquin Rodriguezt, míg 7-tel az ausztrál Cadel Evanst. Lars Boom elveszítette a sárga trikót, Vinokourov állt az élen 2 szakasz után.

Következett az első sík szakasz, aminek a végén volt egy kis csavar: hiszen az utolsó kilométer emelkedett, így nem az "igazi" sprinterek viaskodtak. A lyoni befutót végül az új tehetség, a mindössze 22 éves John Degenkolb nyerte, megelőzve Dumoulint és Hinault-t. Az összetett annyi változást hozott, hogy Wiggins ugrott fel 3. helyre, miután Evans másodperceket vesztett. Tehát 3 szakasz után az összetett így állt: 1. Vino 2. Van den Broeck 3. Wiggins

Majd jött a verseny talán legérdekesebb etapja: a hosszú, 42 km-es Grenoble-i időfutam! Az etap elején jött az összetettben igen hátul álló Tony Martin, Boasson Hagen, Zabriskie trió, akiket sokáig senki sem tudott megelőzni, mígnem jött az összetett 3. helyén álló Wiggins! Az esős időben megrendezett időfutamon Martin mögött, a 2. helyen végzett, 10 mp hátránnyal. Viszont vigasztalódhatott a sárga trikóval! Vinokourov gyönge időfutamának köszönhetően Wiggins 1'11-el vezetett Evanssel, 1'21-el a címvédő Brajkoviccal, míg 1'56-tal az Astanas Vinoval szemben. 

Ezután jött egy teljesen sík szakasz, ami megint csak Degenkolb győzelmét hozta: Maconban Boasson Hagen és JJ Haedo sem tudta lesprintelni.

Egy igencsak nehéz, három 2.kategóriás heggyel teletömött szakasz következett, hegyi befutóval. Az etapon végig Bradley Wiggins csapata, a Sky dolgozott: hisz a hátralévő 3 szakaszra a sárga trikó megtartása volt a cél. A szakaszon egy szökevény, Jason McCartney volt, de befogták őt. Az utolsó 5 km-en belül Chris Kern és Chris Sörensen támadott, akik haza is értek, pontosabban csak a francia: az Europcaros Kern tehát szakaszgyőzelmet ünnepelhetett! 2. Sörensen, míg 3. Voeckler lett. Az összetettben nem változott semmi.

A 6., vagyis legkeményebb szakasz következett: két 4., egy 2., egy 3., egy 1., és egy kiemelt kategóriás hegy várt a mezőnyre!! A befutó 1422 m-en volt, a kiemelt kategóriás hegy végén. A szakaszt végül az utolsó hegyen támadó Joaquin Rodriguez nyerte. Purito nagy erőben volt, látszott! Végül is 31 mp-cel előzte meg Gesinket, és 39-cel Van den Broeck-öt. Bradley Wiggins 6. lett a szakaszon, és növelte az előnyét az összetettben: 1'26-tal vezetett Evans, míg 1'52-vel Vino előtt.

Következett tehát az utolsó szakasz: egy kiemelt kategóriás hegyet másztak meg először a srácok. Egy 11 fős szökevénycsoport is kialakult, Thibaut Pinot nyerte a hegyi hajrát. Gesink és Voeckler támadott, 3-an voltak tehát elől az első kategóriás hegy elején, ami a befutóhoz vezetett. Ám őket is befogták. Nem volt nagy vállalkozókedv. Az utolsó kilométeren azonban a zöld(pont)trikóban tündöklő Rodriguez úgy otthagyta őket, mint a sicc! Nyert is 7 mp-cel a végül jól sprintelő Pinot és Gesink előtt. Összetettben azonban nem történt változás: nagy meglepetésre a Team Sky versenyzője, Bradley Wiggins nyert 2011-ben! 2. Evans, 3. Vinokourov lett. A zöld trikót Rodriguez, a pöttyös(hegyi) trikót is a spanyol, a fehér(U-25) trikó Jerome Coppelé lett, míg csapatban az Europcar nyert!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://velomania.blog.hu/api/trackback/id/tr233005115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása