Ismertető

Az országút kényelmes utazói az autósok. A mai világban viszont nem szokatlan, hogyha versenykerékpárokat csodálnak az emberek inkább. Ujjonganak, szurkolnak, és szívükbe zárják a pillanatot, mikor elhaladnak a fáradhatatlan harcosok, az országúti kerekesek. Hálát kell adni az égnek, hogy rengeteg versenyen keresztül követhetjük a pályafutásukat, és a média is segít ebben nekünk. Én, nem olyan régen kezdtem el a televízión keresztül figyelni őket, rögtön megszerettem a sportot, és a túlbuzgóságommal szeretnék egy értékes helyet adni azoknak, kiknek nem fér bele, hogy kövessék a mindennapi versenyeket. Remélem, hogy meg fogja érni, nektek, kedves látogatóimnak a munkálkodásom.

A Facebookon

2011.07.20. 18:55 velominator

Tour de France 2011 - 17. szakasz - Összefoglaló

Az utolsó hét nagy hegyei előtt egy szakaszon még "pihenhettek" a sprinterek. A tegnapihoz hasonlóan alakult a szakasz. Az útvonal tartalmazott pár kategorizált emelkedőt, azok közül a legnagyobb az első kategóriás Sestrière volt, amelyet a Giro-n is meg kellett hódítani a mezőnynek. A várakozásoknak megfelelően jó szakasz volt a mai is,  és a kerékpárosok átlátogattak Olaszországba is. Kezdjük akkor szépen sorjában, hogy mi történt ezen a napon.

A teljesítendő táv elején, kb. 60 km-rel a hivatalos rajt után összeállt és sikeresen ellépett a mezőnytől egy 14 fős szökevénycsoport. A szökevények: Boasson Hagen (Sky), Mollema (Rabobank), Tjallingi (Rabobank), El Fares (Cofidis), Hivert (Saur-Sojasun), Casar (FDJ), Fofonov (Astana), Sylvain Chavanel (QuickStep), Muravyev (RadioShack), Paterski (Liquigas), Bozic (Vacansoleil), Amador Bikkazakova (Movistar), Perez Moreno (Euskaltel), Leukemans (Vacansoleil). Nos, ők teljesen nyugodtan haladtak elől kényelmes előnnyel, ám azért utánuk eredtek néhányan. Előbb Roche majd De Weert indult meg, az ő hátrányuk az élbollyal szemben nem volt kevés. Próbálták ők utolérni a 14 fős csoportot, de nem sikerült. Eközben elől teltek a kilométerek, jöttek a nagyobb hegyek és hamarosan már Itáliában folyt tovább a versengés. Az első nagyobbacska hegy Col de Montgenevre volt, erre még együtt értek fel. Azonban a Sestrière lábánál Perez Moreno támadott és sikeresen eltávolodott társaitól, ezzel megnyerte a sestrière-i hegyihajrát. Chavanel törekvései a hegyi pontok gyűjtéséhez, nem volt annyira sikeres. Nem tartom valószínűnek, hogy befoghatná még az elől lévő Vanendertet és Sánchezt. A lejtmenet következett ezután és lassan végetért a szakasz is. Az utolsó emelkedő is tartogatott izgalmakat számunkra. Először, a szakasz győztesét tekintve is jelentős volt, mivel a Pramartino nevű emelkedőn ellépett mindenkitől a norvég Boasson Hagen és sikerült győzedelmeskednie a Pinerolo-i befutóban. Mögötte végzett Mollema 40 másodperc hátránnyal, a harmadik pedig Casar lett. És ez még nem a vége a cikkemnek! Még nem fejeztem be!

A sárga trikó szempontjából is harc indult az utolsó emelkedőn, amiből Contador, Evans és a Schleck testvérek jöttek ki jobban. Nevezetesen elindult az előbb felsorolt versenyzők mellett a sárgában lévő Voeckler is. Minden ment úgy, ahogy kellett, egy dolgot leszámítva. A francia Voeckler ugyanazt a hibát vétette, mint honfitársa Hivert, ugyanis véletlenül letért az útról a lejtmenetben, aztán egy parkolóba irányította saját magát. Ezért időt vesztett az esélyesekkel szemben, akiknek nem esett nehezükre a hegyi menet, és ezzel főként Contador számára volt a legfontosabb a sikeres "szökés". Ugyan Evans-t és a Schleck testvérpárt nem sikerült időhátránnyal sújtani. Szóval Contador 45 mp-et hozott Voeckleren, és természetesen Evans és mindkét Schleck közelebb jutott a franciához.

Boasson Hagen győzelmével a negyedik norvég győzelem született ezen a verseny, és ráadásul zsinórban pedig a második. Ez nagyon jó teljesítmény a két norvég versenyzőtől, mivel ők az egyedüliek a nemzetükből.

Az összetett versenyben továbbra is Voeckler vezet és ha holnap is még megtartaná, az maga lenne a csoda. A pontversenyben ma Cavendish 1 pontot gyűjtött be, de vezet továbbra is. A hegyi trikó Vanenderté még mindig, a fehér trikót Uran őrzi. A legaktívabb ma Perez Moreno volt. A csapatok között a legjobb eddig a Garmin.

A szakasz eredménye:

1Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling4:18:00 
2Bauke Mollema (Ned) Rabobank Cycling Team0:00:40 
3Sandy Casar (Fra) FDJ0:00:50 
4Julien El Fares (Fra) Cofidis, Le Credit En Ligne  
5Sylvain Chavanel (Fra) Quickstep Cycling Team  
6Dmitriy Fofonov (Kaz) Pro Team Astana0:01:10 
7Maciej Paterski (Pol) Liquigas-Cannondale  
8Dmitriy Muravyev (Kaz) Team RadioShack  
9Jonathan Hivert (Fra) Saur - Sojasun0:01:15 
10Borut Bozic (Slo) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team0:02:20


Az összetett verseny állása:

1Thomas Voeckler (Fra) Team Europcar73:23:49 
2Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team0:01:18 
3Fränk Schleck (Lux) Leopard Trek0:01:22 
4Andy Schleck (Lux) Leopard Trek0:02:36 
5Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel-Euskadi0:02:59 
6Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank Sungard0:03:15 
7Damiano Cunego (Ita) Lampre - ISD0:03:34 
8Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale0:03:49 
9Thomas Danielson (USA) Team Garmin-Cervelo0:06:04 
10Rigoberto Uran Uran (Col) Sky Procycling0:07:36

A holnapi szakasz előzetese:

Holnap egy igazi hegyi szakasz vár mindenkire, aki még versenyben van. A 200,5 km hosszú szakaszon, 3 kiemelt kategóriás hegyre kell feltekerni a kerékpárosoknak. A kiemelt kategóriás hegyek mindegyike nagyon nehéz és hosszú is. A Col Agnel lesz az első, ez 2744 magas, több mint 22 km hosszú és 6,5%-os meredekségű átlagosan. Aztán következik a Col d'Izoard, ami szintén nagyon ismert és kemény a maga 6,9%-os  átlagos meredekségével, illetve 2360 m magas. Végül majd jön a hegyi befutó, persze azért lesznek hosszú lejtmenetek is. A hegyi befutót a Galibier Serre-Chevalier-n rendezik majd, ez 2645 m magas és tulajdonképpen hosszú az út a tetejéig, viszont előbb a Col du Lautaret következik előbb, ám ezt nem sorolták be a kategorizált hegyek közé. Lehetnek szökevények is persze holnap, sőt biztos. A végén viszont a nagyok fognak támadni, mint Evans, Contador, Andy és Frank Schleck, S. Sánchez illetve Basso, de akár Cunego és Uran is. Majd meglátjuk, hogy mire képes a gyengébb Contador. Tudja-e igazi formáját hozni, és Evans is bírja-e vele, ha igen? Vajon Samuel Sánchez továbbra is dominálni fog, úgy mint a Pireneusokban. Andy Schleck a győzelem megszerzéséhez nagy lépést tesz? Vajon mit csinál holnap az ügyes Vanendert? De a legfontosabb: Mi lesz Voecklerrel? Összerogy, vagy nem?
Ezeken a kérdéseken lehet gondolkozni.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://velomania.blog.hu/api/trackback/id/tr853084162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása