Ismertető

Az országút kényelmes utazói az autósok. A mai világban viszont nem szokatlan, hogyha versenykerékpárokat csodálnak az emberek inkább. Ujjonganak, szurkolnak, és szívükbe zárják a pillanatot, mikor elhaladnak a fáradhatatlan harcosok, az országúti kerekesek. Hálát kell adni az égnek, hogy rengeteg versenyen keresztül követhetjük a pályafutásukat, és a média is segít ebben nekünk. Én, nem olyan régen kezdtem el a televízión keresztül figyelni őket, rögtön megszerettem a sportot, és a túlbuzgóságommal szeretnék egy értékes helyet adni azoknak, kiknek nem fér bele, hogy kövessék a mindennapi versenyeket. Remélem, hogy meg fogja érni, nektek, kedves látogatóimnak a munkálkodásom.

A Facebookon

2010.08.21. 11:48 Bondi

Vuelta Espana 2009, avagy visszatekintés a tavalyi versenyre - 1.-3. szakasz

2009. Augusztus 29. Assen 1. szakasz (Prológ) 4,5 Km

                                             A 2009-es esztendőben az utolsó nagy, 3 hetes körverseny nem Spanyolországból, de még nem is valamelyik szomszéd országból, hanem Hollandiából, Assenből rajtolt. Arra, hogy nem a rendező országból rajtoljon a Vuelta, még csak egyszer volt példa a körverseny történetében, 1997-ben a Portugál fővárosból, Lisszabonból indult a verseny.

 

A verseny legnagyobb hiányzója és egyben címvédője Alberto Contador volt, aki nem vállalta az indulást, a bő egy hónappal azelőtt befejeződött Tour de France után. Viszont az Astana csapat színeiben, 2 év kényszerpihenő után rajthoz állt Alexander Vinokourov, akitől nem várták, hogy az élmezőnyben végezzen, de a rendkívül szívós kazah versenyző bármikor képes lehetett egy remek eredményre.

 

 

Így viszonylag nyílt versenyt várhattunk ettől a három héttől. A legnagyobb esélyesek között természetesen a 2 spanyol Valverde és Samuel Sanchez volt, a mindig jó helyen lévő ám a végső sikerre még mindig éhező Cadel Evans. Ivan Basso eltiltása után, már bemutatkozott a Giro-n egy 4. hellyel, a Tour-t kihagyta és azzal a szándékkal érkezett Spanyolországba, hogy Madridban a dobogón álljon. A Saxo Bank színeiben viszont elindult Andy Schleck, aki a pisztolyos mögött második helyen végzett a Francia körversenyen. Viszont, hogy belőle mennyit vett ki a kőkemény verseny és milyen formában valamint milyen céllal érkezett spanyol földre azt nem tudhattuk.

 

Az asseni motorverseny pályán megrendezett prológot nem túl nagy meglepetésre Fabian Cancellara nyerte meg, aki bevallása szerint nem fogadott volna saját magára, és elsődleges célja, hogy a legjobb formájába kerüljön a Világbajnokságra. Ezek szerint, még egy nem csúcsformában lévő Cancellara is jobb a többi indulónál az időfutamban. A győztes idő 5:20 volt.

A rövid táv kedvezett a sprintereknek is. A második helyre a Quick Step kerekese, Tom Bonnen érkezett be, 9 másodperccel maradt le a svájci nyertestől. A dobogó harmadik fokára a Garmint erősítő Tyler” ineedperfectvision” Farrar jött be. A ő ideje 50:32 volt.

                                                        A mezőny középső felében elkezdett esni az eső. Ez David Millar-t és Roman Kreuziger-t is sújtotta. Az utóbbi akár az első háromra is veszélyes lehetett volna, ha az időjárás kedvez neki. A cseh versenyző, még így is 17 másodperces hátránnyal a 6. helyen végzett.

 

 

Eredmények

 

1 Fabian Cancellara (Swi) Saxo Bank                       0:05:20  

2 Tom Boonen (Bel) Quick Step                                 0:00:09  

3 Tyler Farrar (USA) Garmin-Slipstream                     0:00:12  

4 Jens Mouris (Ned) Vacansoleil                                 0:00:14  

5 Daniele Bennati (Ita) Liquigas                                   0:00:16  

6 Roman Kreuziger (Cze) Liquigas                              0:00:17  

7 Alexander Vinokourov (Kaz) Astana                        0:00:18  

8 Ivan Basso (Ita) Liquigas    

9 Alejandro Valverde (Spa) Caisse d'Epargne    

10 Maciej Bodnar (Pol) Liquigas                                 0:00:19  


A következő nap tehát a svájci Cancellara viselhette az aranysárga trikót, amit ha minden jól megy át sem ad az első hegyi etapig.

 

 

 

2. Szakasz Assen-Emmen 202 km

 

A tegnapi, prológ utáni első szakasz, ahogy már megszokhattuk a sprintereknek kedvezett. A kicsivel több, mint 200 kilométeres szakasz során 2 sprinthajrá és egy 4. kategóriás emelkedő várt a mezőnyre.

        Az etapon egy 5 fős szökevényboly lépett el a Pelotonból, José Martinez(Andalucia-Cajasur), Tom Leezer(Rabobank), Dominik Roels(Milram), Lieuwe Westra(Vacansoleil) és David Garcia(Xacobeo Galicia) vezetésével. A szökevényeknek már több mint 6 és fél perces előnye is volt, ám a Quick Step és a Garmin vezetésével elkezdtek egyre közelebb érni az ötös fogathoz. 11 kilométerrel a cél előtt érték őket utol. A végén, már főként a Columbia vonata vitte a mezőnyt, felvezetve ezzel Greipelnek a hajrát. Azonban a csapat felvezetéséből nem Greipel, hanem egy másik német, Ciolek(Milram) profitált a legtöbbet. Sikerült lehajráznia az előbb említett Greipel mellett, a másik nagy esélyesnek számító Farrar-t is. A második helyre is egy meglepetés ember ért be, a Liquigas sprintere Fabio Sabatini, aki a nagy esélyeseken kívül megelőzte csapattársát, Bennati-t is, akit jóval erősebbnek véltek.

A harmadik helyet a brit Roger Hammond(Cervélo) csípte meg.

  „Meglepetés volt. Annyira közel voltunk egymáshoz, hogy nem tudtam ki a nyertes. Egy ugyanilyen szituációban voltam a Svájci körversenyen és akkor, nem Én nyertem”- Nyilatkozta Ciolek.

Aki szerette volna a következő etapot is megnyerni, mivel a mezőny Németországot is érintette.

                         Eredmények

 

1 Gerald Ciolek (Ger) Milram                         4:43:12  

2 Fabio Sabatini (Ita) Liquigas    

3 Roger Hammond (GBr) Cervélo TestTeam    

4 André Greipel (Ger) Columbia-HTC    

5 Tyler Farrar (USA) Garmin-Slipstream    

6 Leonardo Duque (Col) Cofidis    

7 Jürgen Roelandts (Bel) Silence-Lotto    

8 Tom Boonen (Bel) Quick Step    

9 Davide Viganò (Ita) Fuji-Servetto    

10 Sébastien Chavanel (Fra) Française des Jeux    

                                       Az összetett állása

 

1 Fabian Cancellara (Swi) Saxo Bank                         4:48:32  

2 Gerald Ciolek (Ger) Milram                                     0:00:08  

3 Tom Boonen (Bel) Quick Step                                 0:00:09  

4 Tyler Farrar (USA) Garmin-Slipstream                     0:00:12  

5 Jens Mouris (Ned) Vacansoleil                                 0:00:14  

 

 

Pontverseny állása

 

1 Tom Boonen (Bel) Quick Step                                 28 pts

2 Tyler Farrar (USA) Garmin-Slipstream                     28  

3 Fabian Cancellara (Swi) Saxo Bank                         25  

4 Gerald Ciolek (Ger) Milram                                     25  

5 Fabio Sabatini (Ita) Liquigas                                     20

                                 A hegyi pontversenyért járó piros trikót Leezer vehette föl, miután elsőként sikerült felérnie a 4. kategóriás Relus emelkedőre.

 

 

 

 

 

 

3. szakasz Zutphen- Venlo 189.7 km

 

A második szakasszal továbbra is a sprintereknek kedveskedtek. A közel 200 kilométer során 17 km erejéig átruccant a mezőny Németországba is.

Ez a szakasz sem maradhatott szökés nélkül, 3 bringásnak sikerült elszakadni a főmezőnytől,  Lars Boom (Rabobank), Johnny Hoogerland (Vacansoleil) és Jesus Rosendo (Andalucia-Cajasur). A szökevényeknek már majdnem 10 perces előnyt is adtak. Azonban a verseny utolsó harmadához érve a Saxo Bank, a Milram, a Garmin és a Quick Step csapatai összedolgoztak, hogy ledolgozzák a hátrányukat.

20 km-rel a vége előtt sikerült utolérniük az utolsó szökevényt is. A mezőnyhajrá pikantériája a célegyenes előtti éles kanyar volt. Ami alaposan felborította a papírformát. A Vacansoleil bringása Borut Bozic fordult elsőként a kanyarba, mögötte érkezett Greipel felvezetője Gregory Henderson. Henderson elmondása szerint, a kanyar után hátranézett és nem volt mögötte Greipel pedig már csak 150 méter volt hátra és Bozic kereke mögött a második helyen volt. Ekkor indította meg a hajráját és sikerült megelőznie a szlovén kerekest. A Columbia csapatának tehát összejött az első szakasz győzelem a Vueltán.

  A szakasz eredménye

 

1 Gregory Henderson (NZl) Columbia-HTC                           4:41:01  

2 Borut Bozic (Slo) Vacansoleil    

3 Oscar Freire (Spa) Rabobank    

4 André Greipel (Ger) Columbia-HTC    

5 William Bonnet (Fra) Bbox Bouygues Telecom

 

Összetett állása

 

1 Fabian Cancellara (Swi) Saxo Bank                                     9:29:33  

2 Gregory Henderson (NZl) Columbia-HTC                           0:00:06  

3 Gerald Ciolek (Ger) Milram                                                 0:00:08  

4 Tom Boonen (Bel) Quick Step                                             0:00:09  

5 Tyler Farrar (USA) Garmin-Slipstream                                 0:00:12  

     Pontverseny állása

 

1 Tom Boonen (Bel) Quick Step                                 38 pts

2 Tyler Farrar (USA) Garmin-Slipstream                     33  

3 André Greipel (Ger) Columbia-HTC                         28  

4 Fabian Cancellara (Swi) Saxo Bank                          25  

5 Gregory Henderson (NZl) Columbia-HTC                25  

 

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://velomania.blog.hu/api/trackback/id/tr892236848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása