Ismertető

Az országút kényelmes utazói az autósok. A mai világban viszont nem szokatlan, hogyha versenykerékpárokat csodálnak az emberek inkább. Ujjonganak, szurkolnak, és szívükbe zárják a pillanatot, mikor elhaladnak a fáradhatatlan harcosok, az országúti kerekesek. Hálát kell adni az égnek, hogy rengeteg versenyen keresztül követhetjük a pályafutásukat, és a média is segít ebben nekünk. Én, nem olyan régen kezdtem el a televízión keresztül figyelni őket, rögtön megszerettem a sportot, és a túlbuzgóságommal szeretnék egy értékes helyet adni azoknak, kiknek nem fér bele, hogy kövessék a mindennapi versenyeket. Remélem, hogy meg fogja érni, nektek, kedves látogatóimnak a munkálkodásom.

A Facebookon

2010.08.31. 18:08 velominator

Szomorú hír: Fignon a mennyekben

A 1960-ban született a kerékpározás egyik legendája, Laurent Fignon. A mai napon legyőzte egy kellemetlen ellenség, a rák. Remélhetőleg nem szenvedett sokat, hamar eltávozott. A hír megrázta a versenyzőket és a szurkolókat is, sajnálatukat kifejezték a bringások, főként a Twitteren. Az ötven éve alatt, könnyeket csalt a szemünkbe, örömöt okozott nekünk. A történelem legendái közé emelkedett szép sikereivel. Idézzük fel most azokat.

1983-ban megnyerte az első Tour de France-át, azért említsük meg, hogy ekkor nem indult Bernard Hinault. Félúton a versenyen, az akkori sárga trikóssal szemben, több, mint 3 percet dolgozott le az egyéni időfutamon. A végső időfutamon nyert, ezzel az összetettet is bezsebelte, és 1933 óta ő volt a legfiatalabb, aki felvehette a sárga trikót a végén is. A szemüveges, copfos kinézetével elnyerte a Professzor becenevet. 1984-ben Hinault csapatot váltott, de a Touron Fignon csapat bizonyult az erősebbnek, ugyanis megnyerte a hetedik szakaszt, és a 14. szakaszon lehajrázta Hinault-t a második helyért. Az Alpe d'Huez-re menő szakaszon 3 percnél több előnyt kovácsolt Hinault-val szemben, megnyerte a hegyi befutót La Plagne-ban, ezután még két szakaszon végzett elől. A dominanciája miatt az új, francia szupersztárnak nevezték. 1985-ben és 86-ban nem aratott nagy sikereket a francia körön, azonban 1986-ban megnyerte a Fleche Wallone-t.

1987-ben visszatért, miután sérüléssel küzködött. Új erőre kapott, harmadik lett a Vueltán. Még ebben az évben a Tour-on hetedik lett, és újra szakasz nyert La Plagne-ban. 1988-ban Milanó-San Remo sikert aratott, de a Tour de France-on nem indult el.

1989-ben Sean Kelly-t megelőzve lett első a világranglistán. Ebben az esztendőben Milánó-San Remót, és Giro d'Italiát nyert. 1989-ben emlékezetes versenyt vívott Greg Lemond-nal, aki csupán 8 másodperccel előzte meg a francia körversenyen. 1990-ben feladta a Tour-t, 1991-ben 6. lett, és 1992-ben a 23. helyet szerezte meg, és ekkor aratta 9. Tour győzelmét. 1993-ban vonult vissza.

Úgy gondolom, hogy egy nagy sportembert vesztettünk el ma. A gyász beborítja most Franciaországot, de az egész kerékpáros világot is. Nyugodjon békében!

Laurent Fignon ötvenéves volt.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://velomania.blog.hu/api/trackback/id/tr862262321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása