Ismertető

Az országút kényelmes utazói az autósok. A mai világban viszont nem szokatlan, hogyha versenykerékpárokat csodálnak az emberek inkább. Ujjonganak, szurkolnak, és szívükbe zárják a pillanatot, mikor elhaladnak a fáradhatatlan harcosok, az országúti kerekesek. Hálát kell adni az égnek, hogy rengeteg versenyen keresztül követhetjük a pályafutásukat, és a média is segít ebben nekünk. Én, nem olyan régen kezdtem el a televízión keresztül figyelni őket, rögtön megszerettem a sportot, és a túlbuzgóságommal szeretnék egy értékes helyet adni azoknak, kiknek nem fér bele, hogy kövessék a mindennapi versenyeket. Remélem, hogy meg fogja érni, nektek, kedves látogatóimnak a munkálkodásom.

A Facebookon

2011.06.25. 13:51 Bondi

Le Tour de France 2011 - Az esélylatolgatás

Nagyjából egy hét van hétre a Tour kezdéséig, a csapatok már szinte egytől egyig kijelölték azokat a bringásokat akik a legjobb formát mutatva a  legjobb eredményekkel tudják a csapatukat segíteni. Az idei Tour első számú kérdése, hogy Alberto Contador a Giro után tud-e győzedelmeskedni Franciaországban is. Ezzel az esetleges győzelemmel az 1998-as Pantani dupla óta ő lenne az első versenyző aki egy évben egymást követő 2 GT győzelmet mondhatna magáénak. Elsődleges kihívója idén is Andy Schleck lesz, aki a siker érdekében saját csapatot hozott létre, hogy ezzel biztosítsa első Tour győzelmét illetve, hogy legyőzze spanyol riválisát. Ebben a hónapban rendezték a Tour felkészítő versenyét, a Dauphinét és a svájci kört. Nagyjából 3 csoportra tudnám osztani az esélyeseket: 1, akik már most meg akarták mutatni, hogy kell számolni velük a Touron; 2, akik jó formában voltak, de ezt csak a hegyekben mutatták meg; 3, akik abszolút semmit sem akartak mutatni a formájukból. Persze ezekből megint nehéz következtetést levonni, ki mennyit tud még fejlődni, javítani a formáján?   Nézzük meg kik lehetnek akik a győzelemért illetve az előkelő helyezésekért hajthatnak. ( Nem feltétlenül az erősorrend alapján)

Alberto Contador:

                                           A tavalyi Tour de France alatt eldőlt, hogy a spanyol nem marad az Astana-nál mivel visszautasította a kazah csapat által ígért 5 milliós éves fizetést. Ezek után új csapatot keresett magának. Eközben kiderült, hogy Riis és a Schleck testvérek útjai különválnak. A dán kapva kapott az alkalmon és megszerezte napjaink legjobb összetett menőjét. Később napvilágot látott a hír, miszerint Alberto pozitív doppingmintát adott az egyik szakasz során. Riis kiállt a spanyol mellett akitől először a spanyol szövetség elvette a versenyzési engedélyét majd az év elején visszaadta azt neki. Az ügynek még korán sincs vége, júniusban lett volna az ügy tárgyalása, de ezt elnapolták a Tour utánra. Mindenesetre ez a huza-vona a spanyolnak kedvez.

De most hagyjuk is ezt a részt és nézzük a lényegi részét a dolgoknak. A pisztolyos úgy határozott, hogy elindul az idei Giro-n, miután nem volt biztos, hogy rajthoz állhat a Tour-on. Olaszországban láthattuk, hogy olyan formát mutatott amellyel senki nem tudta volna felvenni a versenyt, így nem volt meglepő, hogy gyakorlatilag játszott a mezőnnyel, szakaszgyőzelmeket adott át, tényleg azt csinált amit csak akart és véleményem szerint nem adta ki magából az összeset ami benne volt. Majd eltelt 2 hét és hivatalosan is bejelentette, hogy indulni fog Franciaországban. Idézzük fel egy kicsit Contador tavalyi formáját. Valljuk meg nem volt élete formájában. Az Astana-tól távozott Bruyneel és érkezett helyére Sancour, aki nem váltotta meg a világot annak ellenére, hogy végül megnyerték a versenyt, igaz eléggé vitatott körülmények között. Na ha már most Riis képes kicsikarni Contadorból egy kőkemény Giro után minimum egy olyan formát, mint amilyenben tavaly volt akkor ismét az első hely lehet a cél a Saxo Bank-nál.

Andy Schleck:

                                          A luxemburgi fiú a bátyjával úgy döntött, hogy elege van a dán csapatvezetőből és saját csapatot építenek, ahol minden úgy folyik ahogy azt ők akarják. Szép lassan, kockáról kockára összeállt a Leopard-Trek csapata Kim Andersen vezetésével. A csapat szép lassan megszerezte első győzelmét Benatti-nek köszönhetően, majd jött Cancellara területe a tavaszi klasszikusok. Az első versenyt meg is nyerte majd jött a 3 nagyobb verseny ahol mindegyiken dobogón végzett, de mindig lehetett érezni, hogy ebben bizony több lett volna. Majd jött a Liege-Bastogne-Liege, ahol a két Schleck testvér küzdött volna Gilberttel, ha gyakorlatilag tálcán nem kínálták volna a belgának a győzelmet. Majd jött a svájci kör, ahol megint az volt a felállás, hogy Frank ment az összetettért Andy pedig valahogy megérkezett minden nap. Az Ő mutatott teljesítményéből messze menő következtetést nem kell levonni, mert ha Frank a 7. helyen végzett akkor ezt Andy is tudta volna produkálni.  Azt a következtetést viszont levonhatjuk, hogy Schleckék semmit sem fejlődtek az időfutamon. Andy aki állítólag tesztelni akarta magát azon a szakaszon, 2:30-at kapott az elsőtől. A lényeg a lényeg, Andy előtt itt lenne a legnagyobb lehetőség, hogy legyőzze Contadort, akinek a lábában ott van a Giro és Andy aki csak erre a 3 hétre készült egész évben. Mégis azt mondom, hogy semmi esélyét nem látom ennek. Andy, aki mögött tavaly a mezőny egyik legjobb taktikusa állt, de ez nem volt elég neki, kellett egy saját csapat, ezzel egymás karjaiba csalogatta Riis-t és Contadort. Mi volt ez ha nem egy fatális öngól?

Robert Gesink:

                                                                        A fiatal hollandot egy sajnálatos családi tragédia érte a tavalyi év végén, amelyből ő mégis előnyt tudott meríteni. Erősebben és elszántabbnak tűnik, mint valaha. Kőkeményen edzett a télen is, akár mínusz fokokban akár hóban. A február-márciusi időszakban remek formát mutatott, az ománi körversenyen megnyerte a hegyi befutót és az időfutamon sem talált legyőzőre( tavaly emiatt bukta el a svájci kőr összetettjét) és emellé a végső összetettben sem volt nála erősebb. A tirreno-adriatico-n ismét az időfutamnak köszönhetően feljött az összetett 2. helyére. A tavalyi Touron a 6. helyet szerezte meg úgy, hogy az orosz Menchov segítője volt. Az orosz elhagyta a csapatot így idénre egyértelműen ő lett az elsőszámú ember és minden támogatást megkap a csapattól, gyakorlatilag egytől egyig úgy lettek kiválasztva, hogy az ő eredményét segítsék, sprinter nuku, csak hegyi segítők és időfutam specialisták.

Jurgen Van den Broeck:

                                                                                                 A tavalyi verseny 5. helyezettje ezzel az eredménnyel végképp felnőtt a feladathoz, hogy esélyesként számoljunk vele. Az idei évben semmi extrát nem mutatott. Majd jött a Dauphiné, ahol első profi győzelmét aratta a 2. etapon és az összetettben is a 4. helyet szerezte meg, csak úgy, mint tavaly. Ő tehát nem cifrázott azzal, hogy most mennyit menjen a felkészítő versenyen, tavaly is jó volt így és idén is az lesz. A csapatát tekintve inkább csak a saját szerencséjének a kovácsa lesz. Ugyan a Gilberttel és Greipellel a sorban gyakorlatilag síkon és hegyen- dombon is képesek bármikor egy szakaszgyőzelemre is.

Ivan Basso:

                                                                      Az idei szezonját a Tourra tette fel, talán utoljára? Minden álma, hogy megnyerje a Francia körversenyt. Eltiltását követően tavaly bebizonyította, hogy képes visszatérni a csúcsra, ahova 2 éves kényszerpihenőt követően tért vissza. A felkészülése sajnos nem zajlott zökkenőmentesen. Május közepén egy edzés közben elég súlyos sérüléseket szenvedett, ami miatt elég sokat ki kellett hagynia. Majd jött a Dauphiné ahol maga is bevallotta, hogy még nincs abban az edzettségi állapotban a kimaradt edzések miatt, mint ahol szeretne tartani. A mostani nyilatkozatai szerint egyre jobban halad a kijelölt úton. A csapatában ott lesz egyik legjobb hegyi segítő Smyd is. Ha túl tud lépni a sérülése miatti kihagyáson és a tavalyi Giro győzelméhez hasonló formát fog tudni mutatni akkor komoly ellenfele lehet akár Contadornak is.

Samuel Sanchez:

                                                                                   Samuel Sanchez szinte lemásolta idén a tavalyi eredményeit. Teljesen hasonló formát mutatott azokon a versenyeken amelyeken mindkettő évben elindult. A Dauphiné-n ő is csak inkább megbújt a mezőnyben, de az Euskaltel formáját figyelembe véve a Giro-n, kétségünk ne nagyon legyen, hogy Samu bizony ott lesz a végelszámolásnál. Nieve és Anton is szakaszgyőzelemmel térhetett haza, valamint az összetettben sem vallottak szégyent a 11. és a 18. helyükkel. Galdeano munkája egyre jobban kezd beérni.

 

Bradley Wiggins:

                                                                     A brit volt 2009 meglepetés embere. Korábban inkább csak pályán jeleskedett, de 2 évvel ezelőtt országúton is robbantott a maga 4. helyével. Majd a 2010-es évben úgy tűnt, hogy az egy évvel azelőtti Tour formája csak egy egyszeri kiugrás volt. De talán idénre lehet kijelenteni, hogy Bradley végre valóban beért. A 2001 óta tartó profi pályafutása alatt szakaszgyőzelmei ugyan volt, az is inkább csak időfutamban, de nagy sikert nem sikerült elérni a 2009-es Tourt kivéve. Idén azonban rácáfolni látszik a kétkedőkre. Tavasszal a Paris-Nice-n mutatott remek teljesítményt, összetettben a dobogó legalsó fokára állhatott, míg a Dauphinén élete legnagyobb sikerét elérve megnyerte az összetett versenyt. Habár véleményem szerint dobogós reményei nem lesznek, de ha tudja tartani a mutatott formáját esetleg még egy kicsit javítva rajta, akár az 5. hely környékét ostromolhatja. Kiváló csapatot állítottak mögé, akik a hegyeken is tudják őt segíteni. Bár a most éppen kidőlni látszó Boasson Hagen nagy veszteség lenne a brit számára.

Cadel Evans:

                                                                             A jó öreg Cadel. Akit az Armstrong éra utáni új bajnoknak kiáltottak ki anno. A derekasan küzdő ausztrál kétszer is a 2. helyig jutott, de ennél följebb nem sikerült már neki, és nem is fog már. Bizony hatalmasat kell küzdenie egy esetleges 10-be kerülésért is, mert kihívókból nincs hiány. Tavaly viselhette a sárga trikót is, de egy sérülés is hátráltatta és végül csak a 26. helyen ért célba, bár azt ne felejtsük el, hogy ebben az évben a Giro-n is indul, ahol az 5. helyet szerezte meg. Idén azonban szisztematikusan csak a Tourra készült. A tavasz folyamán megnyerte a Tirreno-Adriatico-t és a Romandiai körversenyt, a Dauphinén második lett a brit mögött. A csapat váza ugyan az, mint a tavalyi versenyen. Összességében remek kis csapatot kapott maga köré az ausztrál.

Alexandre Vinokourov:

                                                                         A másik tapasztalt öreg róka, akinek azonban ez lesz az utolsó Tour de France-a. És ha már így utoljára rajthoz áll szeretne a 10-ben végezni. Ennek érdekében remek segítők fogják segíteni, úgy mint Di Gregorio, aki sokkal keményebben dolgozik mióta az Astana-ban teker, Tiralongo és érkezik Kreuziger is, ő már a tavalyi Vuelta-n is bizonyította, hogy ha kell akkor remekül tudja segíteni a csapat első számú emberét. Nekem nagyon hiányzik ebből a sorból Kessiakoff, aki remekül tudott volna segíteni a hegyeken, de valahogy mégsem fért be a csapatba. Alexandre két összetettbeli 3. helyezéssel hangol Franciaországra. Ismerjük az elszántságát Vino-nak, hatalmasat fog tekerni, ha kell akkor szenvedni fog és benne lesz a legjobb 10-ben.

RadioShack:

                                                                     A legnagyobb kérdés, amire aki tudja a választ az minimum egy Nostradamus. Vajon ki lesz a legjobb Bruyneel csapatában? Nem kevesebb, mint 4 összetett menője van a belga csapatvezetőnek( aki egyik nyilatkozatában kijelentette, hogy nem fog első számú embert  megnevezni a versenyre), akik idén remek munkát végeznek, sokkal jobbat, mint a tavalyi évben. A csapat tavaly is reprezentálta magát a 10-ben, bár nem az elsőszámú ember Armstrong által, hanem a még nála is idősebb Horner személyében. Leipheimer 13., Klöden a 14. lett akkor, Brajkovic pedig aki akkor a Dauphinén volt csúcsformában a 43. helyen végzett. Nézzük először a két legtapasztaltabb Tour résztvevőt.

Levi Leipheimer idén közben sérülésekkel is bajlódott, hazai versenyükön a Kaliforniai körön összetettben a 2. helyezést érte el, de ez nála gyakorlatilag sokat nem jelent, korábban már háromszor is megnyerte ezt a viadalt. Sokkal nagyobb fegyvertény, hogy a svájci felkészülési versenyt sikerült megnyernie. Pályafutása során eddig négyszer végzett 10-ben, tavaly a harmadik hétre már elfáradt, de mint mondtam ez az éve sokkal jobb a csapatnak.

                                                                   Andreas Klöden, akinek a tavalyi éve nem úgy sikerült, mint amilyenre szerette volna, ám ebben az évben remek tavaszt produkált. Második helyezést ért el a Paris-Nice-n és megnyerte a Pais Vasco-t, emellett az időfutamokon rendre top helyezéseket ért el. A német pár napja töltötte be a 35. életévét és a tavalyi gyengébb szezon után idén úgy tűnik ismét rátalált a helyes útra.

Chris Horner, a rangidős, októberben lesz 40 éves. A tavalyi 10. helye előtt 2007-ben produkálta a legjobb háromhetes eredményét egy 15. helyezéssel. Horner olyan, mint a jó bor, minél öregebb lett annál jobb helyezéseket ért el. Az idei termése: összetett győzelem Kaliforniában, 2. Klöden mögött a Pais Vasco-n és 4. a Volta a Catalunya-n. A kora ellenére remekül megy hegyre és megkockáztatom talán élete legjobb formájában van. Meglepetésemre nem indult egyik Tour felkészítőn sem, az utolsó versenye a Kaliforniai volt, de ezelőtt is csak havonta egy versenyt vállalt. Talán ő lehet Bruyneel idei titkos fegyvere? Mindenesetre Horner saját bevallása szerint a dobogóért akar küzdeni.

                                                                     Janez Brajkovic, az én titkos favoritom a Tourra. Ugyan még nem ért el három hetes versenyen előkelő helyezést, habár még túl sokszor nem indult. 2006-ban indult az első háromhetesén Spanyolországban, ahol egyből a 30. helyen végzett, ekkor még csak 22 éves volt. 2007-ben nem fejezte be a Vueltát, majd 2009-ben 18. lett a Giro-n. Tavaly indult először Franciaországban, ekkor ugyan csak 43. lett, de csúcsformában a Dauphinén volt, ahol Contadort kellett megfélemlítenie. Idén nem érkezett csúcsformában a felkészülési versenyre, csak a 9. lett, így végre várhatunk akár tőle is egy remek összetettbeli helyezést a Touron. Abban szinte biztosak lehetünk, hogy minimum 1 Shack-es minimum 10-ben fog végezni Párizsban.

Nicolas Roche:

                                                                                      Az ír fiú remek döntést hozott tavaly azzal, hogy meghosszabbította a szerződését és maradt az AG2R együttesénél. Nem csak biztosította magának azt a lehetőséget, hogy első számú embere legyen csapatának, de a francia brigádnál remek munkát végeznek és egyre inkább beletudnak szólni az összetett versenyek alakulásába. Roche tavaly 15. lett Franciaországban majd elindult a Vueltán is, ahol egy kissé meglepetésre, de a 7. helyet szerezte meg. A francia együttes hatalmas eredményt ért el a Giro-n is Gadret-nak köszönhetően, összetettbeli 4. helyével. Ezek és Roche fejlődésének tükrében igazán szép reményeik lehetnek. A felkészülését sajnos hátráltatta egy bukás, amit a Dauphinén szenvedett. Nagy meglepetésre még azt a szakaszt befejezte, bár láthatólag nem igazán volt magánál, de másnap már nem tudott elindulni a szakaszon. Egy pár napos kényszerpihenőt követően azonban tudta folytatni a felkészülést. A francia csapat az utóbbi idők egyik meghatározó csapata lett a háromhetesek csapatversenyében és ez most is folytatódhat, olyan bringások fogják segíteni Roche-t, mint Gadret( ha minden igaz), Peraud, Dupont, Riblon és Kadri. Ez a csapat akár a csapatverseny megnyeréséért is harcba szállhat, legnagyobb riválisuk a RadioShack lehet majd.

Tony Martin:

                                                                Bevallom egy kissé elfogult vagyok vele kapcsolatban, azért is említem meg a nevét azok között akikkel számolni kell majd. 2 évvel ezelőtt a 36. helyet szerezte meg és igazán ígéretes kezdte meg a Tour-t, majd tavaly egy elég nagy betli következett. Idénre azonban egy sokkal összeszedettebb bringás képe tárult elénk Martin személyében. Két összetett győzelmet is szerzett idén, immáron komolyabb versenyeken is. Portugáliában, a Volta a Algarve-n illetve a Paris-Nice versenyt nyerte meg, illetve Romandiában 2. helyen végzett. A német igazi erőssége az időfutamban rejlik, de azért a hegyeken sem megy rosszul. Ő is a dauphinén mérte fel idén az erejét, az időfutamot megnyerte, de a hegyeken nem igazán alkotott maradandót.  Úgy gondolom, hogy az idei útvonal nem feltétlenül kedvez neki, de egy pár éven belül a top10-es versenyző válhat

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://velomania.blog.hu/api/trackback/id/tr853013589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása