Ismertető

Az országút kényelmes utazói az autósok. A mai világban viszont nem szokatlan, hogyha versenykerékpárokat csodálnak az emberek inkább. Ujjonganak, szurkolnak, és szívükbe zárják a pillanatot, mikor elhaladnak a fáradhatatlan harcosok, az országúti kerekesek. Hálát kell adni az égnek, hogy rengeteg versenyen keresztül követhetjük a pályafutásukat, és a média is segít ebben nekünk. Én, nem olyan régen kezdtem el a televízión keresztül figyelni őket, rögtön megszerettem a sportot, és a túlbuzgóságommal szeretnék egy értékes helyet adni azoknak, kiknek nem fér bele, hogy kövessék a mindennapi versenyeket. Remélem, hogy meg fogja érni, nektek, kedves látogatóimnak a munkálkodásom.

A Facebookon

2011.07.29. 21:58 Ullerde

Clasica Ciclista San Sebastian 2011

Hagyományosan a Tour de France utáni hét szombatján rendezik az újabb Pro Tour versenyt a baszk egynapost,  San Sebastian-i klasszikust.

Anno a régi időkben ez a verseny egyike volt a világkupa 10 állomásos sorozatának, még hozzá a sorban a 6., első a tavaszi klasszikusok után. Ami viszont változatlan, hogy a baszkok egyik legfontosabb versenye.

Felül az útvonal profil, ami a szokásokhoz híven San Sebastianból indul és végződik. Köztük több heggyel, amelyek közül most a két leghíresebbet emelem ki a Jazkibelt és az Arkalet. Jól látható, hogy a végén két első és két második kategóriás emelkedő lesz, a két első a Jazkibel a két második pedig az Arkale, ugyanis mikor beérkeznek San Sebastianba még egy körre kimennek, ezért teljesítik kétszer a két hegyet. A Jazkibel a hosszabb 7,8km 5,84%-os kiváló lehetőség a támadásra a jobb hegyi menőknek, de kétségbe nemkell esni ugyanis a másik hegyen szintén meg lehet nyerni a versenyt, az Arkale 2,7km 6,3%-ával a kisebb de meredekebb emelkedőjén a Gilbert típusú versenyzők nagy eséllyel indíthatják a támadást. (Bettini is nyert úgy versenyt, hogy ezen a hegyen indult meg). Gilbert nevével el is érkeztünk az esélyesek bemutatása menüpont alá, a folytatáshoz most nem kell a csillag gombot megnyomni, elég ha lejjebb olvastok.

Az elmúlt hét évből hat alkalommal spanyol versenyző nyert, na nem emiatt, hanem mert az illendőség azt kívánja, hogy a címvédővel kezdjük, aki idén is ott lesz a versenyen, Luis León Sanchezzel. A felemás Tourt produkáló (1 szakaszgyőzelem, ám a hegyeken gyenge teljesítmény) egykori Caisse kerekes, tavaly nagy hajrában győzte le Vinokourovot és Sastrét, az idei éve a spanyol időfutambajnoki cím és a Tour szakaszgyőzelem ellenére is gyengének nevezhető, ám az egyes rajtszámmal a hátán mindenképp meg kellett említenünk.

A verseny általam vélt legnagyobb esélyese az Euskaltel újdonsült Tour hegyikirálya a népszerű Samu azaz Samuel Sanchez. Az Euskaltel csapat mindig kiemelten kezeli ezt a versenyt, ám történetük során még sosem sikerült nekik itt a siker. Most az ugyan nem baszk, de minden Euskaltel szurkoló szívében azzá való Samu próbálkozik ismételten, az utolsó hegyről való lejtmenet neki fekszik, és bizony ahogy tavaly is sokat számított, hogy két remek lejtőző tudott elmenni, így idén is hasonló lehet a forgatókönyv, ebben a műfajban pedig Samu az egyik legjobb. Segítői nagyjából a Touron látott csapat lesz.

Itt lesz a versenyen az idén remek formát mutató, belga bajnok Philippe Gilbert aki a Tourról szintén "hoz magával" egy szakaszgyőzelmet, illetve a srága trikót is viselhette. A pálya karakterisztikája is fekszik neki, igaz nem egy olyan meredek hegyen lesz a befutó mint a Mur de Huy vagy a Szent Miklós hegy, mégis az egynaposok legjobbja biztos, hogy győzni jön San Sebastianba. Ehhez persze kap maga mellé megfelelő segítséget hű társát Vanendertet.

A Francia körverseny dobogósai közül végülis egyedül Frank Schleck maradt ma estére aki még mindig a rajtlistán szerepel, öccse végülis visszalépett, így Monfort és Gerdemann vélhetően őt fogják segíteni.

A verseny favoritjai közé tartozik még a Tourt kihagyó, és ezzel egyben a Vueltára készülő, Joaquin Rodriguez. A Katusha ráépíti a csapatot, Gilberthez hasonlóan kedveli a rövid meredekeket, aki megszeretné nyerni a viadalt annak Puritoval kell mennie a Jazkibelen és az Arkalen. Karpets, Gusev és Dani Moreno személyében remeksegítők alkotják a csapatot.

A nagy esélyesek címszó alatt még két nevet említenék meg; egyikük a Touron csendben 7. helyen végző "Szöszit", Damiano Cunegot illetve a múlt héten még zöld trikóért küzdő José Joaquin Rojast. Most páran lehet, hogy felkapjátok a fejeteket, hogy egy sprinter ezen a versenyen miért van a főfavoritok között megemlítve. A pálya fekszik neki, viszonylag jól bírja az emelkedőt, lejtmenetben akár fel is zárkózhat, ott pedig bizony a leggyorsabb lábú lenne az élmenők közül.

Végül pedig még pár név akikre érdemes lesz odafigyelni, elsősorban a GT győztesek Ivan Basso, Carlos Sastre és Denis Menchov. Utóbbi kettő csapatában a Geoxban kiemelném David De la Fuentét, amennyiben jó formában van, nyugodtan okozhat meglepetést (ez igaz lenne Cobora is, de róla tudjuk, hogy nincs formában). A Garminból a Tour 3. hetére jó formába lendülő kanadai Ryder Hesjedalra lesz érdemes odafigyelni, itt lesz a tavaly jól szereplő Nicholas Roche, a Rabobankból a háromszoros világbajnok Oscar Freire aki Rojashoz hasonlóan kibírhatja az emelkedőket, és akkor rögtön favorittá léphet elő, a francia bajnok a Touron nem sokat mutató Sylvain Chavanel aki a Quick-Stepnek szerezhet egy jó helyezést, a Vacansoleiltől idén már megszokhattuk, hogy minden versenyen aktívak ezúttal is ez várható, illetve végül de nem utolsósorban a BMC belga fiújáról Greg Van Avermaetről kell szólni, aki egy több napos verseny győzelmével érkezik Baszkföldre, és mint meglepetés várományos várhatja a holnapi napot.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://velomania.blog.hu/api/trackback/id/tr783110701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása