Ismertető

Az országút kényelmes utazói az autósok. A mai világban viszont nem szokatlan, hogyha versenykerékpárokat csodálnak az emberek inkább. Ujjonganak, szurkolnak, és szívükbe zárják a pillanatot, mikor elhaladnak a fáradhatatlan harcosok, az országúti kerekesek. Hálát kell adni az égnek, hogy rengeteg versenyen keresztül követhetjük a pályafutásukat, és a média is segít ebben nekünk. Én, nem olyan régen kezdtem el a televízión keresztül figyelni őket, rögtön megszerettem a sportot, és a túlbuzgóságommal szeretnék egy értékes helyet adni azoknak, kiknek nem fér bele, hogy kövessék a mindennapi versenyeket. Remélem, hogy meg fogja érni, nektek, kedves látogatóimnak a munkálkodásom.

A Facebookon

2011.08.19. 01:47 Ullerde

A 2011-es Vuelta legfontosabb szakaszai

Szombat délután elrajtol az idei utolsó nagy 3 hetes körversenyünk a Vuelta Espana. Lássuk, hogy milyen fontosabb szakaszai lesznek az idei versenynek, az esti ünnepélyes tüzijáték után hol várhatunk a srácoktól is valami hasonlót persze nemzeti ünnep nélkül.

 

1. szakasz Benidorm - Benidorm 13,5 km

Az idei verseny egy csapatidőfutammal fog kezdődni, ami a táv rövidsége ellenére is, az esélyesek közt különidőt fog jelenteni. A Tourral ellentétben itt már megtörténik a "besorolódás", aminek reméljük a kerékpárosok fognak örülni, elkerülve a több, nagyobb bukást. A pályán lesz egy kisebb emelkedő, de nem vészes, vélhetően a Garmin vagy a HTC arathatja le a babérokat.

 

Ezután két sprintereknek való szakasz pl. Orihuelában ahol tavaly is végződött az egyik etap, akkor Petacchi nyert Cavendish előtt. Másnap a totanai befutó nem valószínű, hogy klasszikus sprintbefutót hoz, a vége előtt nem sokkal egy 3. kategóriás emelkedő vár a fiúkra.

 

4. szakasz Baza - Sierra Nevada 170 km

Nem kell sokat várni az idei Vuelta első hegyi befutós szakaszára, rögtön az első hét elején eljön. Ez pedig a legendás Sierra Nevada-i befutó lesz. A rajt után rögtön az Alto de Filabres 2000 méteres csúcsát kell megmászni, majd a Puerto de los Blancares (nem vagyok spanyolos de ez úgy gondolom a Fehér hegy) a végén pedig a kiemelt kategóriás, 2112 méter magas Sierra Nevada. Legutóbb 2 éve járt erre a mezőny akkor Moncoutie nyerte a szakaszt, előtte 2004-ben az egyik GT-s fecske, késöbb doppinggal lebukó Phonakos Santi Perez, 2003-ban pedig az akkori idők Vuelta hegyi királya, a kolumbiai Félix Cardenas nyerte a befutót. Nem mennek fel teljesen a csúcsig, és egyben ez azt is jelenti, hogy a legkeményebb része ezúttal nem lesz a verseny része, na nem mintha addig pajzán majális lenne a srácok élete. Az esélyesek előszőr feszülnek egymásnak, a szóba jöhető győztesek névsora elég tág, nem kizárt, hogy az összetettben outsidernek számító hegyi manó viszi el majd a sikert, mint 2 éve Moncoutie, ilyen lehet akár ő maga, vagy pl. a Geoxból Fabio Duarte.

 

5. szakasz Sierra Nevada - Jaén 187 km

Egy közepes hegyi szakasz, gyakorlatilag megegyezik a tavalyi Málaga-Jaén szakasszal. A végén a Valdepenas-szal. Anton nyert egy évvel ezelőtt, most is az egyik esélyese nemcsak a versenynek hanem a szaksznak is, de Joaquin Rodrigueznek is mint tudjuk nagyon fekszenek az ilyen szakasz befutók, nem beszélve Scarponiról.

 

8. szakasz Talavera de la Reina - San Lorenzo de El Escorial 177,30 km

A királyi család székhelyéhez, Spanyolország világörökségének részénél lesz a befutó, ami természetesen emelkedős, ráadásul a profilt tekintve is hegyi szakasznak minősül. Az etap során három emelkedőt kell megmászni, az egyik közülük a Puerto de Mijares ami ugyan első kategóriás, de átlagban 7,9%-os. A befutó az Escorialhoz is emelkedik. Jaénhez hasonló kimenetel várható, 2003-ban innen egy hegyi időfutam rajtolt, ahol a jó öreg Roberto Heras bebiztosította a győzelmét az Abantosra felfelé, 99-ben Avilába egy másik gyönyörú helyre indultak az Escorialtól, akkor az azóta elhunyt Frank Vandenbroucke nyert. Impozáns látványban nem lesz hiány.

 

9. szakasz Villacastín - La Covatilla 183 km

A szakasz során egy harmadik kategóriás emelkedő nehezíti a célhegyig a versenyzők sorsát, a befutó azonban a Covatillára korán sem lesz egyszerű. Sok mindent nem tudunk hozzáfűzni, egyszer Botero nyert ide 2004-ben, jó magam nem emlékszem a hegyre, de csak hegyi befutó lesz így elvárható a versenytől,  az etap profilját tekintve azonban könnyen lehet, hogy a sok hegyibefutós szakasz miatt, ez lesz az egyike a matekozós napoknak.

 

10. szakasz Salamanca - Salamanca 47 km

Vuelta mércével nézve ez egy hosszú időfutam, ám a hegyi menők örülhetnek az első és egyben utolsó egyenkénti verseny lesz. Mondhatni nem Menchovnak rajzolták az idei versenyt, de ha valamit akar, akkor ezen a napon alkotnia kell. Hasonlóan Nibalinak is, a címvédőnek sem gondolom, hogy első blikkre feküdne a terep, ám ha szeretné megvédeni tavalyi elsőségét, ahhoz ezen a napon nagyot kell mennie. A szakasz főesélyesei természetesen Cancellara és Tony Martin lesznek.

 

11. szakasz Verin - Estacion de Esqui Alto de la Manzaneda 167 km

A Vuelta szakaszainak kitalálói, nem gondoltak bele szegény blogos cikk írók sorába, mert ezt a befutót leírni is kisebb érdem, hát még teljesíteni. Végül is mi is és a versenyzők is megszenvednek, bár nem hinném, hogy a mi sorsunk valakit is érdekelne onnan. Csakhogy ne ártson meg a jóból a pihenőnap után rögvest hegyi befutó, a sokadik, és ismét kellemetlen terepen. Három kisebb emelkedő után jöhet az 1750 méter magas Manzaneda ami átlagban kb 12%-os, pokoli kemény és a 19 km-ere miatt még hosszú is. A szokásos nevek Van den Broeck, Anton, Rodriguez, Scarponi, Nibali azaz az esélyesek, nem itt fog meglepi születni.

 

Másnap suli kezdésre jöhet egy ideális Pontevedra-i fürdőzés laza, sík szakasz, akár az első szökevénycsoport hazaérését is ünnepelhetjük

 

13. szakasz Sarria - Ponferrada 158,2 km

Ha a 12. szakaszon végül mégis a sprinterek diadalmaskodnának, ez a nap már majdnem biztosan egy szökevénycsoportból hozhatja meg valakinek a sikert. Karakterisztikája hasonlít Hushovd pireneusoki szakaszgyőzelmének etapjához, a szakasz közepén az Ancares-szel ami első kategóriás emelkedő, ám onnan kedvenc szakasz rajzmestereinknek hála 62 km lesz még a befutóig. Moncoutie, Roche vagy valaki a Movistarból, esetleg a spanyol szabadkártyás csapatokból jó eséllyel pályázik a szakasz sikerre.

 

14. szakasz Astorga - La Farrapona. Lagos de Somiedo 172, 8 km

Újabb hegyi befutó, újabb különidős szakasz. Ide még sosem volt befutó így a hegyet is csak a számok alapján ismerjük 16,8 km hosszú 1715 méter magas. Az első fele 2,5%-tól 11%-ig terjed, a 8-9. km között azonban elszabadul a pokol, átlagban az a kilométer 13,3%! Nem akármilyen szakaszunk lesz, ezt előre mondhatom, ez a nap sem az lesz amikor valaki a pelotonból nyerne. Aztán jöhet a másnap...

 

15. szakasz Avilés - Angliru 142 km

Amelyik évben bekerül az Angliru onnantól kezdve nem is kérdés, hogy az adott verseny királyetapjáról beszélünk. Amilyen rövid történelme van - ellentétben Asztúriával - annyira vált legendássá ez a hegy. Az idei GT-ken nincs hiány legendás emelkedőkben Zoncolan, Tourmalet, Plateau de Beille, Alpe d'Huez, Sierra Nevada, Angliru. Mindösszesen ötödik alkalommal lesz ide befutó (99 Jimenez, 00 Simoni, 02 Heras, 08 Contador). 12,5 km hosszú, átlagban 10,13%, helyenként 24%-os falakkal fűszerezve, amihez hasonlóval az egész kerékpáros körforgásban csak a Mortirolo rendelkezik. Az emelkedő eleje csak bemelegítés a maga laza 7,6%-ával, már ezt meg fogják sínyleni a srácok. A hatodik kilométernél amikor azt hinnék, hogy túl vannak valami meredeken kapnak egy 2%-os részt majd kezdetét veszi a pokol. A hegy második fele (azaz 6 km-ere) 13,2% benne a 24%-os fallal a Cueña les Cabres-szel 3 km-rel a cél előtt. Nem véletlen, hogy a győztesek névsora mind-mind kiváló hegyimenő volt vagy éppen még az. Néhai José Maria Jimenez 99-ben nyert ide előszőr Tonkovot lehajrázva, egy évre rá jött látott és nyert Gibo azaz Gilberto Simoni, 2002-ben talán a Vuelta történelmének legemlékezetesebb szakaszán a szakadó esőben (a tetőn minusz fokokat mérve!) Roberto Heras nyert, 2008-ban pedig Contador győzött Valverde és Rodriguez előtt. Bővebben majd a szakasz előtti Anglirus cikkben kaphattok beszámolót, amiben többek közt a 4 befutó mellett a hegy történetéről és egyáltalán arról miért és miképpen került szóba az Angliru "beiktatása".

 

17. szakasz Faustino V - Pena Cabarga 211 km

Túl a második pihenőnapon és egy átkötő szakaszon, a mezőnyre az utolsó hegyi befutós szakasz vár. Hosszát tekintve is kiemelkedik, az idei versenyen ráadásul hegyi befutóval a végén, mondhatni ismételten nem egy versenyzőbarát etap, de ezzel mi nézők, csak jól járhatunk. Akinek nincsenek jó emlékei erről a hegyről az nem más mint Igor Anton. Tavaly ezen a hegyen bukott és vesztette el a Vueltát. Az idei verseny egyik nagy kérdése, hogy hozni tudja-e az egy évvel ezelőtti kitünő formáját, egyáltalán lehet-e még egyszer annyira és tud-e is olyan formába kerülni. Mindenesetre a Giron láttuk a Zoncolanon, hogy hegyre nem felejtett el menni, meglátjuk idén sikerül-e felérnie. A bukást követően 2010-ben Joaquin Rodriguez nyert, idén is az ő szakasza lehet, neki fekvő terep a Pena Cabarga, 6 km-e közel 10%-os, az utolsó kilométer pedig 18. Még az összetettben is változhatnak az utolsó kilométeren a különbségek.

 

A mezőny ezek után több mint 30 év után előszőr visszatér Baszkföldre Bilbao és Vitoria lesznek a befutó helyszínek, majd pedig jöhet az utolsó szakasz a madridi körözgetés.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://velomania.blog.hu/api/trackback/id/tr293164002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

varivanda 2011.08.19. 09:57:23

Köszönöm az alapos ismertetőt. Ha szabad, egy érdekességet mondanék a Covatillával kapcsolatban. Heras, aki Bejarban született, ezen ahegyen tanult meg biciklizni és síelni. Annak ellenére, hogy minden szegélykővel puszi pajtás volt, sose tudta megnyerni. Mintahogy Simoni se tudta soha megnyerni a Monte Bondonét, pedig hasonlóan bensőséges viszonyban voltak. Senki se lehet próféta a saját hazájában:-)

velominator 2011.08.19. 10:13:58

@varivanda: Köszi Vanda, hogy olvasod a blogunkat! :)
Nagyon érdekes amit még írtál! :)
Én nem is tudtam... :)
Pedig a hazai terep előnyöket tartogat leginkább...
süti beállítások módosítása