Ismertető

Az országút kényelmes utazói az autósok. A mai világban viszont nem szokatlan, hogyha versenykerékpárokat csodálnak az emberek inkább. Ujjonganak, szurkolnak, és szívükbe zárják a pillanatot, mikor elhaladnak a fáradhatatlan harcosok, az országúti kerekesek. Hálát kell adni az égnek, hogy rengeteg versenyen keresztül követhetjük a pályafutásukat, és a média is segít ebben nekünk. Én, nem olyan régen kezdtem el a televízión keresztül figyelni őket, rögtön megszerettem a sportot, és a túlbuzgóságommal szeretnék egy értékes helyet adni azoknak, kiknek nem fér bele, hogy kövessék a mindennapi versenyeket. Remélem, hogy meg fogja érni, nektek, kedves látogatóimnak a munkálkodásom.

A Facebookon

2011.07.14. 23:39 Ullerde

Tour de France 2011 - 12. szakasz - összefoglaló

Eljött a várva várt nap, az idei verseny első komoly hegyi szakasza, a nap amire mindenki várt, egy nap amit egész Franciaországban ünnepelnek. Cugnaux és Luz Ardiden között 209 km várt a mezőnyre. Lássuk mi történt ma.

 

Az elején a forgatókönyv a szokásos volt kialakult egy szökevénycsoport, amelynek ezúttal Geraint Thomas (Team Sky), Jose Ivan Gutierrez (Movistar), Ruben Perez (Euskaltel), Laurent Mangel (Saur-Sojasun), Blel Kadri (Ag2r) és Jeremy Roy (FDJ) voltak a résztvevői. Az első emelkedőn Ivan Guti szakadt le előszőr, de a lejtmenetben sikeresen csatlakzott ismét az élmezőnyhöz. Apropó első emelkedő, ezt Mangel nyerte Ruben Perez előtt. Az Ancizan előtt volt egy gyorsasági részhajrá azt is Mangel nyerte Roy előtt, a mezőnyhajrát a zöld trikós Cavendish hozta, Renshaw és Rojas előtt, így tovább növelte előnyét.

 

Ezek után az első hegyről lefelé a szűk és helyenként csúszos utakon Thomas kicsit kiszélesítette a kanyart elcsúzott, de szerencsére nem lett semmi baja, nem úgy mint a mezőnynek amikor odaértek Voecklerék is kiszélesítették, Klöden ismét elesett, ahogy Izagirre és a Saur-Sojasunból is páran. A furfangos lejtmenet után következett az első kiemelt kategóriás heyg a legendás Tourmalet. Tavaly kétszer is megmászátk a Pireneusok előtt tisztelegve, idén a hegy könnyebbik oldaláról mászták meg. Elöl egyre inkább kezdett a fáradtság kijönni folyamatosan esett szét a szökevénycsoport. Eközben a mezőnyben először Hoogerland majd Chavanel próbálkozott, késöbb Kreuziger csatlakozott hozzájuk, majd hagyta is ott, őket. A Tourmalet felénél sem jártunk, amikor is a fehér trikós az idei Touron is "szokásához híven" bukásba kerülő és a formáját azóta is kereső Robert Gesink leszakadt a főmezőnytől. Klödennek is gondjai akadtak, ahogy az összetettben 2. helyen álló Luis León Sancheznek is. A hegyet végül elvitték még a szökevények közülük is Jeremy Roy, Thomas előtt. A hegy vége előtt a mezőnybpl megindult Ten Dam és Riblon is, majd ahogy felértek Samuel Sanchez érezte azt, hogy meg kell próbálnia elszökni, illetve Gilbert is próbálkozott elkerekezni.

 

A Tourmalet-ról legurulva márcsak az utolsó 13,1 km várt rájuk a Luz Ardiden. Ekkor úgy nézett ki a helyzet, elöl Roy és Thomas mögöttük 1 perc körül Kreuziger, Samu, Ruben Perez, Gilbert, Riblon és a hozzájuk csatlakozó másik Omega Lottos Vanendert. Mögöttük a mezőny 1:30 körüli hátránnyal. A hegy lábától kezdve Samu és Vanendert szép lassan utolérték Roy-ékat majd el is hagyták őket, a mezőnyben pedig ment a fáraszát, eleinte a Leopard révén Monfort és főleg Jens Voigt, majd pedig Szylveszter Szmyd állt az élre. Ekkor tájt kezdett leszakadni Tony Martin, és a High Road nagy bánatára a kétszer iskerékpárt cserélő Peter Velits sem tudott felzárkózni a mezőnyre. Klöden pedig még a hegy lábánál megadta magát. Elöl ketten rendíthetetlenül mentek, hátul pedig Schleckék kezdték mozgatni a többieket hol Andy, hol pedig Frank támadott, ám mindegyik támadásra mentek a többiek. Az esélyesek Contador, Evans, Basso a Schleck testvérek, Cunego illetve hatalmas meglepetésre a srága trikós Voeckler is tudott menni velük, illetve nagyot gumizva a fiatal francia fehér trikóért hajtó Arnold Jeannesson és Tom Danielson kapaszkodott még. Az utolsó 2 kilométeren Frank ismét támadott és sikerült is ellépnie a többiektől. Az utolsó kilométeren belül majdnem utolérte Samuékat is ám végül ez nem sikerült, Samu indított Vanendert nem tudta tartani a lépést, így a baszk fiú élete első szakaszgyőzelmét érte el a Touron. Mögötte Vanendert, majd Frank Schleck, őt pedig 3an Cadel, Basso, Andy követte, mivel az utolsó kilométeren elzsibbadó Contador nem tudta tartani a lépést lemaradt tőlük 8 mp-re. Hogy most a fájós térde vagy a Giro utáni fáradtásgnak tudható-e ez be, erre a következő hegyi szakaszok fogják megadni a választ. Thomas Voeckler 50 mp-re Samutól, hatalmasat küzdve érkezett meg és őrizte meg a sárga trikót! Sokat köszönhet csapattársának a végig vele, meleltte kitartott Pierre Rollandnak. Amit a szaksz utáni nyilatkozatában meg is tett.

"Amint megláttam az utolsó kilométeres kaput azt mondtam magamnak: Itt maradok nem adom fel. Az Europcar egész nap rengeteget dolgozott értem legfőképp a végén Rolland. Az első hegyről való lejtmenetbeli bukásomat kivéve ez egy tökéletes ám ígyis rendkívűli nap volt."

 

Végeredmény

1 Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel-Euskadi 6:01:15  
2 Jelle Vanendert (Bel) Omega Pharma-Lotto 0:00:07  
3 Fränk Schleck (Lux) Leopard Trek 0:00:10  
4 Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale 0:00:30  
5 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team    
6 Andy Schleck (Lux) Leopard Trek    
7 Damiano Cunego (Ita) Lampre - ISD 0:00:35  
8 Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank Sungard 0:00:43  
9 Thomas Voeckler (Fra) Team Europcar 0:00:50  
10 Pierre Rolland (Fra) Team Europcar

Összetett
1 Thomas Voeckler (Fra) Team Europcar 51:54:44  
2 Fränk Schleck (Lux) Leopard Trek 0:01:49  
3 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team 0:02:06  
4 Andy Schleck (Lux) Leopard Trek 0:02:17  
5 Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale 0:03:16  
6 Damiano Cunego (Ita) Lampre - ISD 0:03:22  
7 Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank Sungard 0:04:00  
8 Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel-Euskadi 0:04:11  
9 Thomas Danielson (USA) Team Garmin-Cervelo 0:04:35  
10 Nicolas Roche (Irl) AG2R La Mondiale 0:04:57  

A zöld trikó továbbra is Cavendishen, a pöttyöst a dupla pontozásu Luz Ardiden megnyerésével Samuel Sanchezre került, a fehér trikó pedig Jeannessonra. Csapatversenyben a Leopard vette át a vezetést. Holnap egy újabb hegyi szakasz vár a fiúkra Pau és Lourdes között.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://velomania.blog.hu/api/trackback/id/tr713068586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása