Ismertető

Az országút kényelmes utazói az autósok. A mai világban viszont nem szokatlan, hogyha versenykerékpárokat csodálnak az emberek inkább. Ujjonganak, szurkolnak, és szívükbe zárják a pillanatot, mikor elhaladnak a fáradhatatlan harcosok, az országúti kerekesek. Hálát kell adni az égnek, hogy rengeteg versenyen keresztül követhetjük a pályafutásukat, és a média is segít ebben nekünk. Én, nem olyan régen kezdtem el a televízión keresztül figyelni őket, rögtön megszerettem a sportot, és a túlbuzgóságommal szeretnék egy értékes helyet adni azoknak, kiknek nem fér bele, hogy kövessék a mindennapi versenyeket. Remélem, hogy meg fogja érni, nektek, kedves látogatóimnak a munkálkodásom.

A Facebookon

2011.07.28. 08:34 velominator

Tour de France 2011 - Értékelés

A már megszokott módon zajlott le nálunk az értékelés, a versenyzőket 1-től 10-ig pontoztuk mindannyian, majd a végén az összesített eredményből még áltagot vontunk, hogy reálisabb legyen a teljesítményükről kialakult kép. Íme a 12 névből álló lista, amit egy hosszabb magyarázat követ:

1. Cadel Evans 9,6 pont

2. Thomas Voeckler 9,2 pont

3. Andy Schleck 9 pont

4. Pierre Rolland 8,8 pont

5. Samuel Sánchez 8,4 pont

6. Jean-Cristophe Peraud 8 pont

7. Frank Schleck 7,8 pont

8. Damiano Cunego 7,2 pont

9. Tom Danielson 6,8 pont

=  Rein Taaramae 6,8 pont

11. Alberto Contador 6,6 pont

12. Ivan Basso 6,4 pont

Az idei Francia körverseny sok izgalmat és drámai pillanatot tartogatott a versenyzők és a nézők számára egyaránt. A verseny Vendée-ből indult ebben az évben. Az óceán melletti lapos síkság, a néhol dűnékkel tarkított táj nehézségeket okozott a kerékpárosok számára. Az erős parti szél ha befúj a pelotonba, akkor aztán leszakadhatnak néhányan, akár a légmozgás miatt bukások is történhetnek. Sajnos az első heti bukásoknak áldozatai közt lehet említeni a címvédő Contadort, akinek a hátrányát nem sikerült ledolgoznia, sőt még nőtt is.

A győztest Cadel Evans-t nem nagyon sújtotta ilyen balszerencse, talán csak egyszer. Ő jó formában is volt azonban, de természetesen az sem volt jelentéktelen, hogy a szerencse asszonya mellette állt. Contador azonban nem találta igazi formáját és ugyan villantott néha a "saját terepén", a hegyeken, mégis hiányzott belőle az a bizonyos tűz, az a Contador-féle megindulás. Csak ötödik lett a spanyol a végső összesítésben.

Andy Schleck majdnem elvitte a főnyereményt. Sokáig csak szépen meglapult, mint egy nyuszi, illetve gyengébbnek is tűnt. Frank legtöbbször ügyesen segítette őt. De lássuk, hogy miért lett majdnem sárga trikós a verseny végén. Nos, a 18. szakaszon elszökött a mezőnytől egy szökevénycsoport tagjaként és leszakítva a többieket megnyerte a Galibier-re menő hegyi befutót. Ezzel majdnem átvette a sárgát Voecklertől, de Evans is dolgozott. A következő szakasz végén felvehette a sárgát a luxemburgi, ám Cadel hátránya csak 57 mp volt. Az időfutamra nagyon készült Andy is, nem csak Cadel. Andy azonban, még mindig nem tudott szorított helyzetben egy jó időfutamot teljesíteni. Ezzel második helyet könyvelhetett el megint. Frankról csak annyit mondok el, hogy ő testvérét segítette és a hegyeken a legjobbak közé tartozott.

Samuel Sánchez meglepően jól ment a  meredek terepen, még egyszeri kis leszakadása ellenére is. Megnyerte a luz-ardideni befutót és a pöttyös trikót is. A spanyol az összetettben 6. lett, ennél már volt jobb korábban.

 A verseny meglepetése Voeckler volt kitűnő formájával. Még a 10. szakaszon vette fel a sárga trikót, de a 19-ig tudta őrizni. Ez azért nagy szó, mert egyáltalán nem hegyimenő és mégis bírta valahogy Evansékkel. Remek versenyzést tudhat maga után és mostanában francia kerékpáros nem végzett ilyen előkelő helyen. Emlékeztetőül, Voeckler 4. lett.

A két Top 10-re esélyes olasz közül egyik sem nyert szakaszt, néha-néha egy picit villogtak, de inkább közepes teljesítményt nyújtottak. Így a 7. és 8. helyett jutott Cunegonak és Bassonak. Én, személy szerint jobbat vártam a szőkétől, a svájci körön mutatott formája miatt.

Danielson lett a legjobb újonc, a hegyeken a középmezőnybe tartozott, a 8., 9. hely környékét jelenti ez. Csalódtam picit benne, mert az időfutamon mehetett volna jobban is. Jean-Christophe Peraud inkább az utolsó héten volt jobb, és így a 10. helyet kaparintotta meg. A hegyi szakaszokon zárkózott fel a legjobb 10-be. Jobb eredményt aligha érhetett volna el.

Az értékelésünkben szerepel még Taaramae és Rolland. Kettőjük harcát szeretném még kiemelni. A két fiatal közül, a verseny előtt inkább Taaramae volt esélyes a fehér trikó megszerzésére. A francia Rolland viszont jó erőben volt a hazai megmérettetés alatt végig, így persze Voecklert is segíthette és ennek eleget is tett. A 19. szakaszon azonban a sárga trikós csapattárs leszakadt végleg, amíg Rolland az élcsoportban helyezkedett el. Ellépett az Alpe d'Huezen Contadortól és Samutól (Samu alatt a kerékpáros berkekben megismert "Samut" kell érteni). A fiatal Europcar-os versenyző megszerezte élete legnagyobb győzelmét és a fehér trikót is felhúzhatta magára aznap.

Taaramae nem sokat mutatott magából, talán egyszer volt egy szökés tagja, a nagy hegyeken nem volt legelől, de nem is grupettózott. Az utolsó előtti szakaszon, az időfutam során ledolgozott néhány másodpercet hátrányából a franciával szemben, de nem eleget. Így Rollandé lett a fehér trikó, szerintem nagyon megérdemelte.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://velomania.blog.hu/api/trackback/id/tr1003106385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása