Ismertető

Az országút kényelmes utazói az autósok. A mai világban viszont nem szokatlan, hogyha versenykerékpárokat csodálnak az emberek inkább. Ujjonganak, szurkolnak, és szívükbe zárják a pillanatot, mikor elhaladnak a fáradhatatlan harcosok, az országúti kerekesek. Hálát kell adni az égnek, hogy rengeteg versenyen keresztül követhetjük a pályafutásukat, és a média is segít ebben nekünk. Én, nem olyan régen kezdtem el a televízión keresztül figyelni őket, rögtön megszerettem a sportot, és a túlbuzgóságommal szeretnék egy értékes helyet adni azoknak, kiknek nem fér bele, hogy kövessék a mindennapi versenyeket. Remélem, hogy meg fogja érni, nektek, kedves látogatóimnak a munkálkodásom.

A Facebookon

2010.08.09. 08:43 velominator

Tour de Pologne összefoglaló (2. rész)

Az esélyesek értékelése:

Peter Sagan (5) - A verseny elején a legnagyobb esélyesnek számított, de sajnos nem volt a legjobb fizikai állapotban. Gyomorbántalmakkal küzdött, ezért az ötödik szakaszon ki kellett szállni a versenyből. Így nem is tudjuk, hogy hogyan szerepelt volna a hegyeken.

Sylwester Szmyd (7) - A lengyelek tőle várták az összetettben a jó helyezést. Ahogy én látom, várakozáson alul teljesített, de mégsem szerepelt le. Az ötödik szakasz hegyi befutóján harmadik lett, egy nagyobb csoporttal érkezett meg. A hatodik szakaszon már nem szerepelt olyan jól, csupán a 9. helyen érkezett be másokkal együtt. A két nehéz hegyi szakasz valamelyikén támadhatott volna igazán, hogyha nyerni akar hazai pályán. Nos, csalódtam benne. Az összetettben végül 6. lett, szép eredmény, de nem kiváló. 

Tiago Machado (6) - A portugál kerékpáros már megmutatta magát a világnak, megmutatta azt, hogy érdemes rá figyelni. Képességeit az emelkedőkön figyelhettük meg, és teljesen nem okozott csalódást. Az ötödik szakaszon ötödikként ment át a célvonalon, viszont többször nem láthattuk az élen. Az összetett verseny 10. helyezettje lett. Be kell vallani, hogy volt már jobb versenye is.

Tom Danielson (8) - Az idei kaliforniai körversenyen remekül szerepelt, igazán tehetséges, és már 2006-ban a Vueltán az első 10-ben végzett. Az ötödik szakaszt a csapattársa Martin nyerte, és így átvette a sárga trikót. A helyzet megváltozott, Danielson sokat ment az élen csapattársa miatt. Ez nagyon szép dolog, de így az összetettben csak a 9. helyen ért be. A hegyeket jól bírta a versenyen.

Alessandro Ballan (9) - A tavalyi nyertes jó szereplésére lehetett számítani. Mint a legtöbb esélyestől tőle is várták a hegyeken való támadást. A két hegyi etapon mindkétszer a legjobb 10-ben végzett. Az összetett versenyben igen előkelő helyet kaparintott meg magának, ötödik lett, és 1 másodperc híján majdnem 4. lett.

Matteo Carrara (2) - Az olasz bringás az elmúlt években is szerzett néhány szép eredményt, de a 2010-es Luxemburgi körversenyen még parádésabban szerepelt, első lett. Tehát nem volt alaptalan, hogy jó helyezést vártak tőle Lengyelországban is. Ő teljesen beleolvadt a mezőnybe, nem volt egy megvillanása sem. Nagyot csalódtam benne.

Grega Bole (8) - Ebben az évben a Critérium du Dauphiné első szakaszát megnyerte, a hazájában (Szlovéniában) rendezett körversenyen két etapon aratott győzelmet, de az összetettben csupán a 9. lett. Bizonyára csalódtak benne egy picit a honbeliek. A Jesenicében született ifjú úriembert eddig inkább a sprinterek kasztjába lehetett elhelyezni, ám a két lengyelországi hegyi szakaszon igen előkelő helyen ért a célba. Egyelőre talány, hogy milyen típusú versenyző, lehetséges, hogy mindenhez ért. A mezőnyhajrákban kevésszer küzdött az első tízben, ez meglepő volt. A végső elszámolásban akkor került biztató pozícióba, amikor csapattársa lehajrázta a 4. szakasz végén. Később a hátrányát nem tudta ledolgozni Martinnal szemben, pedig lett volna rá esélye. A krakkói sprinthez köze sem volt, szerintem nem volt elég belevaló. Ha kellett volna neki a győzelem, elsőként ér be a csodálatos városba. Ez számomra nem volt inspiráló a részéről. Általánosságban vallom azt, hogy az embernek meg kell próbálnia a legjobbját kihoznia magából, ha verejtékezik, akkor is. Ha megpróbált Grega, akkor még csiszolnia kell a képességein.

Az osztályzatok: 1-2: elégtelen, 3-4: elégséges, 5: közepes, 6-8: jó, 9-10: jeles

A verseny legjobbjai:

Daniel Martin - A fiatal ír versenyző kiváló szereplésére senki sem gondolt. Az ötödik szakaszon csillogtatta meg erejét, és tehetségét. A hegyi befutóhoz sikerült egyedül elszöknie az emelkedőn, hogy megnyerje a szakaszt. Mivel az összetettben nem állt rossz helyen, a 20 mp-es előnyével felvehette a sárga trikót. A következő napon vitték a csapattársak neki a tempót, őrizték gondosan, és ez meghozta a gyümölcsét. Bauke Mollema ugyanis a szakaszgyőzelmével veszélyes lehetett volna az ír fiúra. Krakkóban boldogan ünnepelte első nagy ProTour győzelmét.

Johnny Hoogerland - Az ifjú hollandot már láthattuk a tavalyi Tour de France-on, és észrevehettük, hogy tehetséges. A Lengyel körversenyen jeleskedett a szökésekben, így sok részhajrát megnyert, és az emelkedőket is sikeresen áthidalta. Figyelemre méltó volt az aktivitása, és a küzdeni akarása, hogy magán tarthassa a hegyi trikót is. Végül két trikót zsebelt be, a részhajrákért járót, és a hegyit. Ez már önmagában szép eredmény. Az összetettben nem tudott elől lenni, ám szerintem boldogan ment haza.

Bauke Mollema - A Rabobank csapatában tekerő Mollemának is voltak korábban jó eredményei, viszont most lebeghetett a szeme előtt a végső győzelem is. A hatodik szakaszon a mezőny az utolsó emelkedőhöz együtt érkezett meg. Ekkor Mollema kihasználta azt, hogy senki sem lép, így ő elszökött az emelkedő elején. Esélye volt arra, hogy Daniel Martin első helyét megdöntse, ám nem volt annyi ereje, hogy kellő előnyt harcoljon ki. A végső méterekig hősiesen küzdött, de elvérzett. Örülhetett viszont, hogy harmadiknak mondhatta magát Krakkóban, a célban.

André Greipel - A német sprinter remélhetett egy-két szakaszgyőzelmet magának. Fő riválisa Daniele Bennati nem volt olyan kiugró formában, így inkább a többi jobb sprinterrel kellett megküzdenie. Két etapon győzött mindenki előtt, és csak ő tudott így duplázni ebben az évben. A harmadik szakaszon egy buta szökéssel próbálkozott a német, nem volt értelme. Amúgy megszerezhette volna a harmadik sikerét.

Marek Rutkiewicz - A hazai, Lengyel válogatott kerékpárosa már tapasztaltnak számított, mert az elmúlt években mindig részt vett a versenyen, és nem szerepelt rosszul. Az első 10 reális volt most is. Esélye volt a végső elsőségre, ám nem segített az sem, hogy óriásit ment, megfogta a mezőny. Végül a 7. helyen ért be.

Nyilatkozatok:

Daniel Martin:

"Ez az első ProTour győzelmem, bizonyára én vagyok most a legboldogabb ember Lengyelországban."

"Amikor megkaptam a sárgatrikót, nem akartam elveszíteni. Nagyon örülök, hogy ezt kiharcoltuk a csapatommal."

"Kifejezetten kipihent voltam a szakasz elején, azonban mikor elkezdett esni, még érdekesebb lett a helyzet. Szerencsére a csapattársaim mind nagyon jól dolgoztak, és biztonságérzetet nyújtottak a csúszos utakon."

"Nagyon büszke vagyok a csapatomra, hogy mi voltunk a legerősebbek. Nemcsak az összetettet nyertük meg, hanem mi lettünk a legjobb csapat is. Nem sokan gondolták volna, hogy képesek leszünk irányítani a versenyt."

André Greipel:

"Az utolsó kilométer igen veszélyes volt. Sohasem biztonságosak a csúszós, nyálkás utak."

"Az időjárási körülmények miatt nem tudtam teljes gázzal menni, de a csapattársam Marcel Sieberg remek munkát végzett, és védett engem, amikor szükség volt rá. Allan Davis kereke mögül előbújtam, és egy fontos győzelmet arattam."

"Egy sprinternek mindig jó érzés szakaszgyőzelmet szerezni, és minden győzelemnek megvan a maga története. Egy ProTour versenyen annyi jó kerékpáros van a mezőny, így ez még különlegesebb."

Nos, ez volt a 2010-es Tour de Pologne, remélem minden kedves olvasóm élvezte.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://velomania.blog.hu/api/trackback/id/tr552208799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása