Ismertető

Az országút kényelmes utazói az autósok. A mai világban viszont nem szokatlan, hogyha versenykerékpárokat csodálnak az emberek inkább. Ujjonganak, szurkolnak, és szívükbe zárják a pillanatot, mikor elhaladnak a fáradhatatlan harcosok, az országúti kerekesek. Hálát kell adni az égnek, hogy rengeteg versenyen keresztül követhetjük a pályafutásukat, és a média is segít ebben nekünk. Én, nem olyan régen kezdtem el a televízión keresztül figyelni őket, rögtön megszerettem a sportot, és a túlbuzgóságommal szeretnék egy értékes helyet adni azoknak, kiknek nem fér bele, hogy kövessék a mindennapi versenyeket. Remélem, hogy meg fogja érni, nektek, kedves látogatóimnak a munkálkodásom.

A Facebookon

2011.05.28. 19:01 bendzsi98

Giro d' Italia 2011- a nagy összefoglaló: 13-20. szakasz

 Salve! Ciao!

Hohohohóó! Lesz itt olvasnivalóó! Ez a Giro nagy összefoglalója az utolsó hét történéseiről, pillanatairól, a sok mindent eldöntő időfutam előtt! Tartalomban az ausztriai hegyektől egészen a Sestriereig! Kellemes időtöltést és olvasást!

 13.szakasz, visszapillantó/összefoglaló:

Az idei olasz körverseny legkeményebb hegyi befutója, a Grossglockner várt a mezőnyre a 167 km-es távon. A szakasz során volt egy 16 fős szökevénycsoport, akiket azonban befogott a mezőny. Kiserlovski nagyon sokáig volt elől, de őt is utolérték. Contador csapata, a Saxo dolgozott elől. Ahogy várható volt, akció bőven akadt, Sarmiento és Weening is próbálkozott, azonban Contador és Rujano akcióját senki sem tudta követni. Eléggé jól el tudtak menni, és a spanyol hagyta, hogy Rujano Guillen megnyerje a szakaszt, hisz nem sprintelt. A Nibali/Scarponi féle sor másfél percet kapott! A "Kicsi" becenévre hallgató venezueliai nagyon örült a sikernek!

A szakasz eredménye: 

1. Jose Rujano 

2. Alberto Contador s.t.

3. John Gadret + 1'27

4. Hubert Dupont +1'29

5. Igor Anton s.t.

6. Roman Kreuziger +1'36

7. Michele Scarponi s.t.

8. Vincenzo Nibali s.t.

9. Vasili Kiryienka s.t.

10. Denis Menchov s.t.

Az összetett állása a 13.szakasz után:

1. Contador

2. Nibali +3'09

3. Scarponi +3'16

4. Arroyo +3'25

5. Kreuziger +3'29

A pontversenyben Contador, a hegyi összetettben ugyancsak ő, a legjobb 25 éven aluli Kreuziger, míg a csapatversenyben az Astana vezetett. Ekkor következett a legkeményebbnek várt és hitt szakasz, a Monte Zoncolan. Az is lett volna, ha nem változott volna meg minden az utolsó pillanatokban...

14.szakasz visszapillantó/összefoglaló:

Kemény falat várt a versenyzőkre a 14.etapon, amikor is a cél a Zoncolan megmászása volt. Bondi cikkíró-társam írásában láthattátok, hogy milyen kemény volt a hegy. Na de hogy előtte is lett volna ám hegy, nem is akármilyen! A Monte Crostist azonban törölték az útvonalból a tervezők, hisz a versenyzők kérték, hogy szegény Weylandt halála után féltek a hegyet követő, nagyon veszélyes murvás lejtmenettől, amit tényleg jobb, hogy kihagytak... a szakaszon egyébként 3 szökevény volt: Brambilla, Tankink és Rabottini. Ugyan a szakasz vége felé hiába próbáltak menni Contadorékkal, nem sikerült nekik. Amikor befogták őket, Igor Anton támadásra szánta el magát. Nagyon okosan és erősen biciklizve sikerült megnyernie a legkeményebb részén 22%-os hegyi szakaszt. Vincenzo Nibali nagyon jól ment, majdnem Contadorral együtt ért be. Az összetettben sok változást hozott a rossz időben, de rengeteg szurkolóval körülvett etap, ami valószínűleg sokáig emlékezetes marad a kerékpárrajongók szívében. A boldog győztes:

A szakasz eredménye:

1. Igor Anton

2. Alberto Contador +33

3. Vincenzo Nibali +40

4. Michele Scarponi +1'11

5. Denis Menchov +1'21

6. John Gadret +1'38

7. Mikel Nieve +1'52

8. Hubert Dupont +1'55

9. Kanstantin Sivstov +2'05

10. Jose Rujano +2'11

Az összetett állása 14 szakasz után:

1. Contador

2. Nibali +3'20

3. Anton +3'21

4. Scarponi +4'06

5. Gadret +5'23

Az előző szakaszhoz képest nem változott semmi. Következett a 15."etappa", a Val di Fassa. Várhatóan a Giro király etapja, és ez is lett! Négy 1. és egy 2. kategóriás hegy, kemény...

15.szakasz visszapillantó/összefoglaló:

A legkeményebb szakasz várt a mezőnyre, rengeteg heggyel és 226 km-rel. A szakasz elején még csak heten voltak a szökevények, később 11-en csatlakoztak hozzájuk, többek között Garzelli, Sella, Sastre és Nieve is. Az első hegyi hajrát Sella nyerte, Hoogerland és Popovych előtt. A szökevények előnye 9:30 is volt, így virtuálisan Mikel Nieven volt a pink trikó. A Saxo Bank azért dolgozott, hogy Contador ne veszítse el a Maglia Rosát. A második hegyi hajrát Garzelli nyerte Sella előtt. Az előny egyre csökkent, és 7 kerekes lépett meg a szökevénybolyból: Garzelli, Sella, Di Luca, Seeldrayers, Bakelandts, Tschopp és Popovych. De beérték őket. Hoogerland megszökött, és egy perc előnye is volt, amikor Stefano Garzelli és Mikel Nieve Ituralde ellépett a szökevénysortól, végleg! Garzelli 45 mp-re ment el Nievetől, aki otthagyta Hoogerlandot. A helyzet tehát így nézett a Cima Coppi hegy előtt: Garzelli elől, mögötte Nieve, mögötte Hoogerland, aztán a szökevényboly és aztán a mezőny. Garzelli megnyerte a 3.hegyi hajrát is. 40 km-rel a vége előtt Garzelli 1:05-el vezetett a spanyol előtt. Közben Nibali, Contador, Rodriugez, Arroyo és Scarponi lépett el a mezőnytől. Nibali el tudott menni a Maglia Rosas spanyoltól! 40 mp-re is. Közben Garzelli gyűjtögette a pontokat, hegyi pontokat. Sok támadás volt, de nem vezetett eredményre. Nibali is "visszament" Contadorékhoz. Garzelli előnye 8 perc Contadorékkal és 1'15 Nievevel szemben. Közben Nibali leszakadt Contadoréktól!! Garzelli pedig robogott elől. Elkezdett esni az eső. Garzellinek volt egy kis incidense egy szurkolóval. Ezután pedig elkezdett lassulni és fáradni. Közben Nibali visszaért a 14 fő alkotta csoportba, Contadorékhoz. 6 km-rel a vége előtt befogta Garzellit Nieve, és megindult. Az olasz nem tudta követni. Ezután Contador támadott a nagyon vizes aszfalton. Gadret és Scarponi távolról tudták követni. Nagyon közeledett Contador... de a hős az esőben, Mikel Nieve megnyerte pályafutása szakaszát!!! Az egyik legizgalmasabb és legjobb szakasz volt ez!

A szakasz eredménye:

1. Mikel Nieve Ituralde

2. Stefano Garzelli +1'41

3. Alberto Contador +1'51

4. Michele Scarponi +1'57

5. John Gadret +2'28

6. Jose Rujano +2'35

7. Vincenzo Nibali +3'34

8. Joaquin Rodriguez s.t.

9. Roman Kreuziger +4'01

10. Steven Kruiswijk +4'13

Az összetett állása:

1. Contador

2. Scarponi +4'20

3. Nibali +5'11

4. Gadret +6'08

5. Anton +6'32

Pontversenyben Contador, hegyi összetettben Garzelli, U-25-ben Kreuziger, csapatban pedig az Astana vezetett.

A második pihenőnap után pedig következett a hegyi időfutam! 

16.szakasz visszapillantó/összefoglaló:

Egy 12.7 km-es, hegyi időfutam várt a kerekesekre, Belluno és Nevegal között. A szakasz egy perces gyászszünettel kezdődött, hisz a szünnapon elhunyt a Movistar kerekese, Xavier Tondo. A tavalyi Vuelta 6.helyezettje egy szerencsétlen eset következtében hunyt el: csapattársával, Benat Intxaustival edzettek, amikor rádőlt egy garázsajtó... nyugodjon békében!

De versenyt is rendeztek. Nagy csata volt várható a 2.-tól a 10. helyig. A második helyért Scarponi és Nibali, míg a többi helyért sokan küzdöttek. Várható volt, hogy Alberto Contadortól nem lehet elvenni a győzelmet. Ennek megfelelően, egy lassabb kezdés után a spanyol óriási időt ment, egyedül került 29 perc alá. Mögötte nagy csatában Nibali zárt másodikként, míg Scarponi állhatott föl a dobogó 3. fokára. Kellemes meglepetés volt még Rujano Guillen és Garzelli is.

A szakasz eredménye:

1. Alberto Contador

2. Vincenzo Nibali +34

3. Michele Scarponi +38

4. Jose Rujano Guillen +39

5. Stefano Garzelli +46

6. Roman Kreuziger +49

7. Denis Menchov +52

8. Marco Pinotti +58

9. Branislav Samoilau +59

10. Vladimir Miholjevic +1'04

Az összetett állása 16 szakasz után:

1. Contador

2. Scarponi +4'58

3. Nibali +5'45

4. Gadret +7'35

5. Rujano +9'18

A "kisebb trikókban/versenyekben" nem változott semmi.

Következett két könnyebb, pihenősebb szakasz, dombokkal, és szökevény-győzelmekkel.

17. szakasz visszapillantó/összefoglaló: 

Előbb következett a Feltre-Tirano szakasz, egy hosszú, 230 km-es etap. 16 kerekes lépett el a mezőnytől, akik végül hazaértek, kisebb-nagyobb csoportokra osztódva. A Passo del Tonale egy 2.kategóriás emelkedő volt, de a mezőny amerikázott, nyugodt volt. A szakasz nagy részében semmi érdekes nem történt, hisz a mezőny nyugodtan tekert, a szökevények pedig elől dolgoztak. Igazából az utolsó 15 km volt érdekes: az Aprica nevű dombocska után 4-en léptek el a szökéstől: Lastras, Visconti, Ulissi és Bakelandts. A belga Bakelandts nem bírta velük tartani a lépést, így 3 ember között dőlt el a szakaszgyőzelem sorsa. Kb. 200 m-rel a vége előtt Ulissi robbantott, és Visconti mellőle akart kibújni, belülről. Csak hogy ott már nem nagyon volt hely, hisz a szalagkorlát volt. Ekkor kétszer is meglökte Ulissit, és ő haladt át elsőként a célon. A zsűri döntött a balhéról: a szakaszgyőzelmet elvette Viscontitól, és visszasorolta a 3. helyre. A Lampre kerekese így élete legnagyobb győzelmének örülhetett! Contadorék 3 perc hátránnyal tekertek be. Sivtsov szökésének köszönhetően jócskán előrelépett az összetettben!

A szakasz eredménye:

1. Diego Ulissi

2. Pablo Lastras s.t.

3. Giovanni Visconti s.t.

4. Jan Bakelandts +4

5. Fabio Taborre +8

6. Eduard Vorganov s.t.

7. Hubert Dupont s.t.

8. Jesus Hernandez Blazquez s.t.

9. Robert Kiserlovski s.t.

10. Kanstantin Sivtsov +10

Az összetett állása a 17.szakasz után:

1. Contador

2. Scarponi +4'58

3. Nibali +5'45

4. Gadret +7'35

5. Sivtsov +9'12

Nem változott tehát semmi sem nagyon. Következett egy ehhez hasonló szakasz.

18.szakasz visszapillantó/összefoglaló:

Morbegno-San Pellegrino Terme, 151 km. Ez nehezítette(?) a biciklisek dolgát. Sokan voltak szökésben, azonban a végén ugyancsak 3 kerekes között dőlt el a dolog egy unalmas szakasz végén. Eros Capecchi örülhetett. A főmezőny 6:04-et kapott.

A szakasz eredménye:

1. Eros Capecchi 

2. Marco Pinotti s.t.

3. Kevin Seeldrayers s.t.

4. Gianluca Brambilla +1'20

5. Paolo Tiralongo s.t.

6. Dario Cataldo +2'49

7. Alberto Losada +3'46

8. Russell Downing +4'34

9. Oscar Gatto s.t.

10. Jan Bakelandts s.t.

Sehol semmi nem változott. Következett egy újabb hegyi befutós, nehéz szakasz, a Macugnaga! Lássuk!

19.szakasz visszapillantó/összefoglaló:

209 km, hegyi befutóval és előtte egy ehhez hasonló, 1300 m-es heggyel. A szakasz nagyon feküdt Nibalinak is, aki készült egy esetleges győzelemre. 19-en próbálkoztak a szökéssel, azonban közülük csak 3-an tudtak maradni: Bak, Pineau és Rabottini. Esett az eső a szakasz elején/közepén, így bukás is történt: Lewis és Pinotti, a két HighRoados elesett, és mindketten feladni kényszerültek a versenyt. Lewisnak eltört a lába. A szökevényekhez csatlakozott Garzelli, Cherel és Tschopp is. Az olasz öreg, Stefano a hegyi pontokért ment. Szerzett is néhányat. 13,5 km-rel a vége előtt sikerült őket befogni, tehát a mezőny együtt volt. Ekkor Paolo Tiralongo megindult, és a szakaszgyőzelemig meg sem állt!! Élete legnagyobb sikere a kiváló, örökös segítőnek, akinek Alberto Contador átadta a szakaszgyőzelmet, nagyon sportszerűen. Jól ment Nibali, ahogy várható volt.

A szakasz eredménye: 

1. Paolo Tiralongo

2. Alberto Contador s.t.

3. Vincenzo Nibali +3

4. John Gadret +6

5. Joaquin Rodriguez s.t.

6. Steven Kruiswijk s.t.

7. Michele Scarponi +8

8. Roman Kreuziger +21

9. Hubert Dupont +29

10. Kanstantin Sivtsov +34

Az összetett állása a szakasz után:

1. Contador

2. Scarponi +5'18

3. Nibali +5'52

4. Gadret +7'53

5. Sivtsov +9'58

A többi trikóban nem változott semmi. Éééééés! Következett a várva várt szakasz, nagy összefoglalónk utolsó része, a Verbania-Sestriere szakasz! Hosszú és nagyon nehéz! Nézzük.

20.szakasz visszapillantó/összefoglaló:

A verseny legmagasabb hegye, makadám úttal, a Colle delle Finestre; és utána a 2006-os téli olimpia helyszíne, a Sestriere. Ez várt a mezőnyre! 242 km... kemény!!! Érdekes és színvonalas szakasz volt, az biztos. 13 kerekes szökött meg a mezőnytől, köztük Popovych, Kiryienka, Seeldrayers és Ulissi. 194 km-t síkon tett meg a mezőny. A Finestréről csak annyit, hogy átlagban 9%-os, és az utolsó 8 km-t murvás úton tette meg a mezőny... a hegy kezdetekor 6:24 volt a szökevényboly előnye. Jose Rujano Guillen ekkor megszökött a mezőnytől, hisz ő nyert 2005-ben, ismeri a szakaszt. 30-an maradtak a pelotonban, a Liquigas pedig dolgozott Nibalinak. Kiryienka meglépett a szökevénycsoporttól. A többiek nem nagyon bírták, egyedül Carlos Betancourt jött lemaradva. Megtörtént ekkor a nap meglepetése! Nibali és Kreuziger leszakadt Contadoréktól! Kiryienka előnye a hegytetőn 4:30 volt. Nibali és Kreuziger lejtmenetben visszazárkózott Contadorékhoz. Közben Rujano és Betancourt együtt haladtak, de nem tudtak csökkenteni a hátrányon. 10 km-rel a vége előtt Rodriguez támadott, elég jól el tudott menni. 5 km-e volt még a fehérorosznak, 5 perc előnye a Maglia Rosás csoporthoz képest, 3 pedig Rujanoékhoz. Kruiswijk remekül ment tegnap! Gadret és Menchov próbálták utolérni Rodriguezt. Végül Kiryienka teljesen megérdemelten nyert! A szakaszgyőzelmet Tondonak ajánlotta. Nibali és Kreuziger lemaradt 20 mp-re Contadoréktól. Betancourt nem nagyon bírta a végét, 4. lett. 

A szakasz eredménye:

1. Vasili Kiryienka

2. Jose Rujano Guillen +4'43

3. Joaquin Rodriguez +4'50

4. Carlos Betancourt Gomez +5'31

5. John Gadret +5'54

6. Michele Scarponi +5'58

7. Steven Kruiswijk s.t.

8. Alberto Contador s.t.

9. Denis Menchov s.t.

10. Roman Kreuziger +6'16

Az összetett állása az utolsó szakasz előtt:

1. Contador

2. Scarponi +5'18

3. Nibali +6'14

4. Gadret +7'49

5. Rodriguez +9'27

Őket követi Rujano, Kreuziger, Menchov, Kruiswijk és Nieve. A pontversenyt Contador már megnyert, a hegyit már megnyerte Garzelli, U-25-ben vezet Kreuziger, csapatban pedig az Astana. Ma jön a Milanói időfutam, 25 km. Néhány kerekes már pályán van. Gyakorlatilag már megnyerte Alberto Contador a 2011-es Girot! 

Köszönöm a figyelmeteket! Még ma egy összefoglaló lesz, és értékelések!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://velomania.blog.hu/api/trackback/id/tr422939409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása