Ismertető

Az országút kényelmes utazói az autósok. A mai világban viszont nem szokatlan, hogyha versenykerékpárokat csodálnak az emberek inkább. Ujjonganak, szurkolnak, és szívükbe zárják a pillanatot, mikor elhaladnak a fáradhatatlan harcosok, az országúti kerekesek. Hálát kell adni az égnek, hogy rengeteg versenyen keresztül követhetjük a pályafutásukat, és a média is segít ebben nekünk. Én, nem olyan régen kezdtem el a televízión keresztül figyelni őket, rögtön megszerettem a sportot, és a túlbuzgóságommal szeretnék egy értékes helyet adni azoknak, kiknek nem fér bele, hogy kövessék a mindennapi versenyeket. Remélem, hogy meg fogja érni, nektek, kedves látogatóimnak a munkálkodásom.

A Facebookon

2011.06.28. 20:55 velonso

Tour de France előzetes - A csapatok

Már csak napok vannak hátra az idei Tour rajtjáig, lassan véglegesítik a csapatok a kereteket, mi pedig a résztvevő 22 csapat áttekintésével folytatjuk a beharangozó cikkek sorozatát.

A cikk elkészültéért köszönet illeti Velominator kollegát is.

                                        
Saxo Bank

 A háromszoros Tour győztes és címvédő Contador csapatának egyértelmű célja van, hogy idén is győzelemhez segítse elsőszámú emberét, a csapat is ennek szellemében lett összeállítva, így például a két sprinter Haedo és Baden Cooke végül kimaradtak a csapatból. A spanyol legfontosabb segítői Dani Navarro a két Sörensen és Richie Porte lehetnek majd, utóbbira az időfutamon is érdemes lesz odafigyelni.

 Alberto Contador, Jesús Hernandez, Dani Navarro, Benjamín Noval, Richie Porte, Chris Anker Sorensen, Nicki Sorensen, Matteo Tosatto, Brian Vandborg.

                                        
AG2R

 A francia csapatban egyetlen „nem hazai” versenyző Nicolas Roche indul majd az idei Touron, aki Jean-Christophe Peraudval együtt lehet majd a vezére az amúgy sem gyenge csapatnak, amelyben például a Giron remeklő John Gadret is ott lesz. Azt ugyan nehéz elképzelni, hogy az egyéni összesítésbe nagyon bele tudnának szólni, de a csapatversenyben mindenképpen komolyan kell majd velük számolni.

 Nicolas Roche, John Gadret, Hubert Dupont, Jean-Christophe Péraud, Christophe Riblon, Maxime Bouet, Sébastien Minard, Sébastien Hinault, Blel Kadri.

                                
Astana

 A kazah csapat vezére hűen a hagyományokhoz idén ismét Vinokourov lesz majd, akivel a csapat egy kicsit sötét lónak számít, idén ugyanis az elmúlt évektől eltérően nincs igazán összetett győzelemre esélyes emberük, bár egy-egy meglepetést okozhatnak, akár még Kreuzigerrel is, ha úgy alakul, de valószínűbbnek tartom, hogy inkább az egyes szakaszgyőzelmekre fognak koncentrálni. A sprinteknél a csapatból majd elsősorban a litván Vaitkust kell figyelni.

 Alexandre Vinokourov, Remy Di Gregorio, Dmitriy Fofonov, Andriy Grivko, Maxim Iglinskiy, Roman Kreuziger, Paolo Tiralongo, Tomas Vaitkus, Andrey Zeits.

                               
 BMC

 Az amerikai csapatnál az elsőszámú cél az idén is Cadel Evans segítése egy jó összetett eredmény elérése (esetleg, bár ezt az ő esetében inkább csak csendben szabad mondani a sárga trikó megszerzése) céljából. Ehhez képest már néhány éve mindig elmondják a versenyek előtt alatt és után, hogy az ausztrálnak sosincsenek igazán erős segítői, nos ez bizonyos fokig idén is igaz, bár azért Hincapie vagy Burghard nagyon is sokat segíthet majd neki.

 Cadel Evans, Brent Bookwalter, Marcus Burghardt, George Hincapie, Amaël Moinard, Steve orabito, Ivan Santaromita, Manuel Quinziato, Michael Schär.

Cofidis

A Cofidis az összeállításukat szemlélve idei verseny egyik üde színfoltjának ígérkezik, hiszen a hegyekben Moncoutietól és Taarammäetől várhatunk sokat, akár egy pöttyös trikót is. Eközben három olyan sprinterük is van a csapatban Dumoulin, Duque és El Fares személyében, akik ha nem is számítanak esélyesnek, de főleg a nehezebb hajrákban elcsíphetnek majd egy-egy jó helyezést.

Samuel Dumoulin, David Moncoutié, Rein Taaramae, Leonardo Duque, Julien El Farès, Tristan Valentin, Tony Gallopin, Mickaël Buffaz, Romain Zingle

Europcar

A Europcar szín francia csapat egyetlen „idegenlégiós” nélkül. Az elsőszámú emberük Thomas Voeckler lesz. Mivel igazán összetettben esélyes emberük nincs, így elsősorban a hosszú szökésekre alapozhatnak, illetve egy-két szakaszgyőzelemben reménykedhetnek, elsősorban Vockler illetve Christophe Kern révén. A sprinterük Sebastien Turgot lesz.

Thomas Voeckler, Yohann Gène, Sébastien Turgot, Vincent Jérôme, Pierrig Quémeneur, Anthony Charteau, Cyril Gautier, Christophe Kern, Pierre Rolland.


                                        
Euskaltel

A mezőny egyik legkülönlegesebb és egyben egyik legnépszerűbb csapata az Euskaltel-Euskadi a baszk nemzeti csapat, amely 9 spanyol (azaz, hogy baszk) versenyzővel vág majd neki a 3 hétnek, az elsőszámú emberük Samuel Sanchez lesz komoly összetettbeli esélyekkel, de a hegyekben érdemes lesz odafigyelni Egoi Martinezre vagy Txurrukára is.

Samuel Sánchez, Egoi Martínez, Gorka Verdugo, Amets Txurruka, Rubén Pérez, Iván Velasco, Alan Pérez, Pablo Urtasun, Gorka Izagirre.

Francaise de Jeux

A csapat elsősorban a szökésekben jeleskedhet majd, bízhatnak benne, hogy a mezükön lévő négylevelű lóhere meghozza majd hozzá a szerencsét. Az elsőszámú emberük Sandy Casar lesz, s sprintekben Bonnet jeleskedhet majd.

William Bonnet, Sandy Casar, Mickael Delage, Arnold Jeannesson, Gianni Meersman, Remi Pauriol, Anthony Roux, Jerome Roy, Artur Vichot.

                                                                                                                                                                                        
HTC-Highroad

Egy erős és sokoldalú csapat lett idén a Highroad, egyrészt Mark Cavendish személyében a mezőny talán legjobb sprintere szerepel náluk, az segítőivel és felvezető embereivel Renshawval és Eisellel együtt. Kérdés, hogy a szintén nem rossz „második számú” sprinter Goss majd mlyen szerepet kap a csapatban. Ezen kívül Tony Martin és van Garderen, két kiváló időfutam menő is csapat tagja, előbbi akár az összetettben is jeleskedhet, összességében nem lenne meglepő, ha a végén ők távoznának Franciaországból a legtöbb szakaszgyőzelemmel.

Mark Cavendish, Matt Goss, Tony Martin, Peter Velits, Tejay Van Garderen, Mark Renshaw, Bernhard Eisel, Lars Bak, Danny Pate

                                                                                                                                                   
Katusha

Ismét egy igazi nemzeti csapat, a Katusha ezúttal 9 orosz versenyzőt nevezett a Tourra, akikkel elsősorban a szakaszgyőzelmeket vehetik majd célba. Egyrészt a kiváló spirnterük Denis Galimzyanov akár a „nagyok” játékába is beleszólhat a hajrákban, ahogy tette ezt már néhányszor a szezon során, a verseny egyik nagy felfedezettje lehet, másrészt Karpets vagy Kolobnev a hegyes szakaszokon lehet majd ró egy-egy nyerő akcióra.

Pavel Brutt, Denis Galimzyanov, Vladimir Gusev, Mikhail Ignatyev, Vladimir Isaychev, Vladimir Karpets, Alexander Kolobnev, Egor Silin, Yuriy Trofimov.

Lampre

A Lampre idén „kétfejű” csapat lesz, egyrészt az összetettett tekintve Damiano Cunego lesz az elsőszámú emberük, a sprinteknél viszont Alessandro Petacchi élvezheti majd a csapat feltétlen támogatását. Cunego a nyilatkozataiban a sárga trikót célozta meg, nos erre azért nagy összegben ne fogadjunk, de azért egy-egy szakaszgyőzelem mindenképpen kinézhet neki, ha jó formában lesz, csak úgy, mint Petacchinak, aki a tavalyi zöld trikóját szeretné idén megvédeni. A csapatból még érdemes lesz odafigyelni Danilo Hondora és Grega Bolera, mindketten jók lehetnek egy-egy villanásra valamelyik szakaszon.

Damiano Cunego, Alessandro Petacchi, Leonardo Bertagnolli, Grega Bole, Matteo Bono, Danilo Hondo, Denis Kostyuk, David Loosli, Adriano Malori

                                                                                                                                          
Liquigas

A Liquigasnál idén Ivan Bassoval nagy terveket szövögetnek az összetettet illetően, a cél legalább egy dobogó. Ha ilyen szemmel nézzük a csapatot és az esetleges segítőket, akkor felemás érzéseink lehetnek, egyrészt Sylwester Szmyd már számtalanszor bizonyította, hogy az egyik legjobb a műfajban, viszont tovább nem nagyon jutottunk. A sprinterük Fabio Sabatini lesz.

Ivan Basso, Daniel Oss, Alessandro Vanotti, Paolo Longo Borghini, Fabio Sabatini, Sylwester Szmyd, Maciej Bodnar, Maciej Paterski y Kristijan Koren

                                                                                                                                             
Movistar

A tavaly óta szponzort (és ezzel legnagyobb sajnálatomra mezt is) cserélő egykori Caisse d’epargne csapatnál jelenleg lassan hosszabb lesz a hiányzók, mint az indulók listája. Xavier Tondo halála, valamint a közelmúltban Soler súlyos bukása miatt máris két olyan versenyző nem állhat rajthoz, akik egyébként minden bizonnyal meghatározóak lettek volna a csapat szempontjából. Így viszont a Giron egyébként kiválóan szereplő Arroyora és Kiriyenkára, esetleg Rui Costára hárul a feladat, hogy egy-egy szép akcióval megörvendeztessék a szurkolókat. Ami a sprintereket illeti, itt valamivel jobban áll a csapat, mind a friss spanyol bajonk Rojastól, mind a fiatal Ventosotól lehet egy-egy kiugró eredményre számítani

David Arroyo, Imanol Erviti, Rui Costa, Ivan Gutierrez, Benat Intxausti, Vasil Kiriyenka, Jose Joaquin Rojas, Branislau Samoilau, Francisco Ventoso

                                                                                                                                                    Omega Pharma Lotto

Már első ránézésre is nagyon jó kis sornak tűnik a Lottoé, nem lenne meglepő, ha Gilbertnek köszönhetően az első sárga trikó az övék lenne majd szombaton. Az idén remek formában tekerő klasszikus specialista mellett, az összetettben a tavaly nagyon jól szereplő van den Broeck idén is ígéretes, míg a sprinteknél a Greipel, Roelandts párosnak is lehet keresnivalója. Összességében nagyon egyben lévőnek tűnik a belga csapat.

Philippe Gilbert, André Greipel, Jurgen Van den Broeck, Sebastian Lang, Jurgen Roelandts, Marcel Sieberg, Jurgen Van de Walle, Jelle Vanendert, Frederik Willems.

Quick Step

A másik belga csapat a Quick Step rendszerint erős szokott lenni a sprintbefutóknál, olyan versenyzőkkel, mint Boonen, Steegmans és Ciolek szinte képtelenség, hogy valamelyikük ne legyen majd formában. De emellett Niki Terpstrával a kisebb emelkedőkkel tarkított szakaszokon célozzák meg a győzelemet, míg a hegyeken a francia bajnok Sylvain Chavanel és Jerome Pineau igyekszik majd mindent beleadni, annak reményében, hogy esetleg egy ideig a sárga trikó is az övék lehet, emellett ha már a francia bajnoki címet említettük, július 14-én érdemes lesz odafigyelni.

Tom Boonen, Kevin De Weert, Gert Steegmans, Dries Devenyns, Niki Terpstra, Addy Engels, Gerald Ciolek, Sylvain Chavanel, Jérôme Pineau.

                                                                                                                                            
Rabobank

Nem kétséges, hogy idén a Rabobank nevezte az egyik legerősebb 9-est a Tourra, az elsőszámú emberük Gesink mellett, Luis Leon Sanchezzel, Barredoval, Garateve és Mollemával felállva talán csak a Leopard veszi fel velük a versenyt (viszont ennek a nagy erősítésnek esett áldozatul a rutinos sprinter Oscar Freire, ő most kimaradt a csapatból), meglátjuk majd mire lesznek képesek, de én személy szerint sokat várok tőlük.

Robert Gesink, Luis León Sánchez, Carlos Barredo, Juanma Garate, Bauke Mollema, Laurens ten Dam, Lars Boom, Maarten Tjallingii, Grischa Niermann

Vacansoleil



A Vacansoleil csapata igazán erősre sikeredett és azt gondolom, hogy ez az alakulat sok meglepetést okozhat. Versenyzőik jó formában vannak. Ezt bizonyítja például Bozic győzelme a svájci kör egyik szakaszán, De Gendt remek formája, Romain Feillu sprinteri adottsága és lehetne még sorolni a bizonyítékokat. Mindenképpen esélyesek egy (de akár több) szakaszgyőzelemre. A szlovén Bozic remek sprinter, a francia Feillu szintén. De Gendt kiválóan mássza meg a hegyeket és a szökésekhez is van érzéke és ereje. Leukemans esélyes lehet az első szakaszon, Westra az időfutamon a legjobb 10-ben lehet. Marcato is elcsíphet egy kaotikus sprint során egy szép helyezést. Ruygh valószínűleg ott lesz a fehér trikó közelében. Hoogerland is ügyes szökevény. Szóval ez tényleg egy erős csapat lett. Véleményem szerint De Gendt lehet a legjobb az összetettben, a legjobb 10 alja vagy környéke reális viszont a dobogó az távoli cél.

Borut Bozic, Thomas De Gendt, Romain Feillu, Johnny Hoogerland, Björn Leukemans, Marco Marcato, Wouter Poels, Rob Ruygh, Lieuwe Westra

RadioShack



A RadioShack csapatát az öreg rókák alakulatának is lehetne nevezni, mert olyan tapasztalt versenyzőket tudhatnak soraik között mint Levi Leipheimer, Andreas Klöden, Chris Horner és Sergio Paulinho. Mindannyian sok éve tagjai már a versenyek pelotonjainak, mindannyian értek el sikereket és most egymásra találtak. Közülük kiemelkedően teljesít a közel 40 éves Horner, aki idén megnyerte a kaliforniai körversenyt és még mindig kitűnően mászta meg a hegyeket. Emberfeletti teljesítmény! Andreas Klöden is feltámadt "poraiból" és megnyerte a baszk körversenyt idén. Leipheimer a svájci körön ledolgozta kb. két perces hátrányát Cunegoval szemben, így bezsebelte a győzelmet. Paulinho köztudottan jó segítő és jó szökevény. Az elsőszámú ember mégis Brajkovic. Őt fogják vélhetően segíteni, de egy-két szakaszt nyerhet a felsorolt négyes közül valaki. Brajkovic egyébként jól megy az időfutamokon és a hegyekben is. A Top 10 elérhető számára, de végül lehet, hogy nem ő lesz a legjobb a csapatból.

Janez Brajkovic, Chris Horner, Markel Irizar, Andreas Klöden, Levi Leipheimer, Dmitriy Muravyev, Sergio Paulinho, Yaroslav Popovych, Haimar Zubeldia

                                                                                                                                            
Garmin-Cervélo



Az elsőszámú ember Vandevelde, azonban Danielson is jól szerepelhet az összetett versenyt nézve. Millar és Hesjedal munkáját Vandevelde megköszönheti majd, ha sikerül maradandót alkotni. A fő sprinter természetesen Farrar, de Dean és a világbajnok Hushovd is szerepet kaphat, hogyha Farrar elveszti a fonalat vagy ha a befutónál emelkedik az út. A hegyi szakaszok élmenői közt lehet Danielson és Hesjedal Vandevelde oldalán. Időfutamra specializálódott az amerikai Zabriskie és a brit Millar.

Thomas Danielson, Julien Dean, Tyler Farrar, Ryder Hesjedal, Thor Hushovd, David Millar, Ramunas Navardauskas, Christian Vandevelde, David Zabriskie

                                                                                                                                             
Team Sky



A brit csapat színes társaságában hűséges "lovagok" állnak őméltósága Bradley Wiggins mellett. Az említett Wiggins két évvel ezelőtt negyedik lett a Touron, tavaly közel sem volt olyan formában. Most nem panaszkodhat, mivel megnyerte a Dauphine Libére-t és az időfutamon nyújtott kiváló teljesítménye mellett a hegyi szakaszokon sem szakadt le túlságosan. Ezek a pozitívumok, a negatívumok között van Contador jelenléte és az egyéb nagy ellenfelek. A britet segítheti Boasson Hagen, feltéve, ha el tud indulni. Ennek ellenére még a honfitárs Thomas is nagy támasza lehet, aki az időfutamon szépen teljesíthet, úgyszintén a Top 10-re esélyes Wiggins is. Támadásra képes Flecha, Uran (Ő főleg a meredeken), Gerrans és Knees is akár. A sprinterük Swift lesz, nos, beleköphet a nagyok levesébe. A norvég Boasson Hagen, ha indul a sprinteknél és az időfutamon lehet veszélyes, de mostanában a könnyebb hegyeket is bírja.

Edvald Boasson Hagen, Juan Antonio Flecha, Simon Gerrans, Christian Knees, Ben Swift, Geraint Thomas, Rigoberto Uran, Bradley Wiggins, Xavier Zandio

                                                                                                                                            
Saur-Sojasun



Ez a csapat szabadkártyát kapott, ezért lehet itt. Nos, sok szép összetett eredményre nem számíthatunk tőlük, viszont a szökésekben rendszerint ott lehetnek akár. Legjobb kerékpárosuk Coppel, rá érdemes lehet odafigyelni. Jonathan Hivert és Jimmy Engoulvent vagy néhány a többiek közül, az átmeneti szakaszokon szökések tagjai lehetnek. A csapatidőfutamon vérmes reményeik nincsenek, de nem is lehetnek a véleményem szerint.

Jerome Coppel, Arnaud Coyot, Anthony Delaplace, Jimmy Engoulvent, Jérémie Galland, Jonathan Hivert, Fabrice Jeandesboz, Laurent Mangel, Yannick Talabardon

                                                                                                                                      
Leopard-Trek



Az újdonsült luxemburgi csapatban az elsőszámú ember Andy Schleck. Legfőbb segítője a testvére Frank, ám Cancellara, Voigt és O'Grady is valószínűleg a fiatalabb Schleck testvér segítésén lesz. Kimondottan sprintere nincs a csapatnak, viszont a hegyi szakaszokon benne lehet egy-két szökésben Fuglsang, Gerdemann de esetleg Monfort is. Az előbbi versenyző jól teljesíthet majd az időfutamon, aki pechére nem dán időfutambajnokként érkezik a Tourra. A holland Posthuma is jó időfutam-menő, de a legprofibb és legsikeresebb a svájci "órásmester" Cancellara. A Leopardnak igazi vadmacskaként kell majd harcolnia Andy elsőségéért, mert vannak komoly riválisok.

Fabian Cancellara, Jakob Fuglsang, Linus Gerdemann, Maxime Monfort, Stuart O'Grady, Joost Posthuma, A. Schleck, F. Schleck, Jens Voigt

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://velomania.blog.hu/api/trackback/id/tr93022895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ruczak 2011.06.30. 10:05:12

Szia!
Véletlenűl sem akarok kötöszködni, de a Garmin első számú embere sztem(azt hiszem nem csak sztem) Hesjedal, és nem Vandevelde.
Persze lehet, hogy csak véletlenűl írtátok el. Bocs, és jó az oldal.
süti beállítások módosítása