Ismertető

Az országút kényelmes utazói az autósok. A mai világban viszont nem szokatlan, hogyha versenykerékpárokat csodálnak az emberek inkább. Ujjonganak, szurkolnak, és szívükbe zárják a pillanatot, mikor elhaladnak a fáradhatatlan harcosok, az országúti kerekesek. Hálát kell adni az égnek, hogy rengeteg versenyen keresztül követhetjük a pályafutásukat, és a média is segít ebben nekünk. Én, nem olyan régen kezdtem el a televízión keresztül figyelni őket, rögtön megszerettem a sportot, és a túlbuzgóságommal szeretnék egy értékes helyet adni azoknak, kiknek nem fér bele, hogy kövessék a mindennapi versenyeket. Remélem, hogy meg fogja érni, nektek, kedves látogatóimnak a munkálkodásom.

A Facebookon

2011.07.10. 00:16 velonso

Tour de France 2011 - 8. szakasz - összefoglaló

A Tour 8. szakaszán a mezőny megérkezett a Massif Centralba, ahol még holnap is vár majd rájuk egy etap a pihenőnap előtt, és ahogy általában lenni szokott, a sok kisebb emelkedőt tartogató szakaszokon, most is jó esély volt ez szökevénycsoport hazaérésére.

Ennek megfelelően ezúttal a szakasz eleje sem volt nyugodt, többen is megpróbáltak elmenni a mezőnytől végül aztán egy 9 fős csoport állt össze Christophe Riblon (AG2R), Rui Costa (Movistar), Xabier Zandio (Sky), Addy Engels (Quick Step), Van Garderen (HTC-Highroad), Romain Zingle (Cofidis), Gautier, Alexandr Kolobnev (Katusha) és Julien El Farès (Cofidis), akiket aztán el is engedett a mezőny, elég sokáig kb. 4-5 perc volt az élen állók és a peloton közötti különbség. Egy ideig úgy nézett ki, hogy ez így mindenkinek megfelel, hátul a BMC vitte a tempót, akik csak arra figyeltek, hogy nehogy túlságosan meglépjenek, hiszen ha Hushovd időhátrányt kap, akkor Cadel Evans vehette volna át a sárga trikót. A különbség csak akkor kezdett nagyobb ütemben fogyatkozni, amikor 40 km-rel a vége előtt a Lotto is előre jött, mivel Gilbert szeretett volna ma szakaszt nyerni, illetve a zöld trikót visszaszerezni.

Aztán ahogy a szökevények elérkeztek a nap utolsó előtti emelkedőjéhez a 2. kaegóriás Col de la Croix Saint-Roberthez az elöl lévők „összevesztek” van Garderen indult meg és a többiek közül csak Rui Costa, Riblon és Gautier tudtak vele menni (utóbbi nagyot küzdött egyszer-egyszer leszakadva, majd újra felérve.). A hegyi hajrát is a highroados amerikai nyerte, aki így az itt szerzett 5 pontjával a nap végén át is vehette a pöttyös trikót. Eközben hátul mintegy 25 kilométerrel a cél előtt Vinokourov támadott, vele tartott Flecha (Sky) valamint a kevéssel ezelőtt előre küldött Tiralongo (Astana), és ezzel elkezdődött a nagy üldözőverseny, a kazah versenyző a szakaszgyőzelemért és a sárga trikóért hajtott és a hegy tetején nagyjából fél perc választotta el az élen haladóktól és a főmezőnytől egyaránt, és bizony volt olyan pillanata a versenynek, amikor virtuálisan rajta volt a sárga trikó.

6 kilométerrel a vége előtt, amikor a szökevények az utolsó emelkedő lábához értek az elöl maradt négyesben is megbomlott az egység, többször is betámadták egymást, amiből végül Rui Costa jött ki a legjobban ő tudott elszakadni a többiektől, míg a többieket szép lassan utolérték, azonban a portugál még mindig nem nyugodhatott meg, ugyanis Vinokourov a második helyen egyre közeledett és már látótávolságon belül volt, azonban a végére nagyon elfáradt, így fel kellett adnia az üldözést, végül a mezőnnyel érkezett meg. Ezzel tehát a movistaros versenyzőé lett a győzelem, a 24 éves versenyző az első Tour de France szakaszát nyerte pályafutása során. A 2. helyre az utolsó kilométeren belüli támadással Gilbert érkezett meg, aki ezzel ismét felvehette a zöld trikót, a 3. Cadel Evans lett. Az esélyesek többsége megjött ezzel a csoporttal, a legnagyobb hiányzó talán a holland Robert Gesink, aki a vége előtt 10 km-rel leszakadt. És amire kevesen számítottak, Hushovd ismét meg tudott érezni az esélyesekkel, így egy újabb napot tölthet sárga trikóban, tőle ez azért nem kis bravúr, mint ahogy az sem lenne semmi, ha ezt a teljesítményt holnap is meg tudná ismételni.

Végeredmény:

1Rui Alberto Faria Da Costa (Por) Movistar Team4:36:46 
2Philippe Gilbert (Bel) Omega Pharma-Lotto0:00:12 
3Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team0:00:15 
4Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel-Euskadi  
5Peter Velits (Svk) HTC-Highroad  
6Dries Devenyns (Bel) Quickstep Cycling Team  
7Damiano Cunego (Ita) Lampre - ISD  
8Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank Sungard  
9Andy Schleck (Lux) Leopard Trek  
10Fränk Schleck (Lux) Leopard Trek 

 

Összetett:

1Thor Hushovd (Nor) Team Garmin-Cervelo33:06:28 
2Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team0:00:01 
3Fränk Schleck (Lux) Leopard Trek0:00:04 
4Andreas Klöden (Ger) Team RadioShack0:00:10 
5Jakob Fuglsang (Den) Leopard Trek0:00:12 
6Andy Schleck (Lux) Leopard Trek  
7Tony Martin (Ger) HTC-Highroad0:00:13 
8Peter Velits (Svk) HTC-Highroad  
9David Millar (GBr) Team Garmin-Cervelo0:00:19 
10Philippe Gilbert (Bel) Omega Pharma-Lotto0:00:30 

 

Holnap a maihoz nagyon hasonló szakasz vár a mezőnyre, ismét jó esély van arra, hogy hazaérjen egy szökés, ha nem így lesz, akkor az emelkedő az utlosó kilométeren még mindig hozhat izgalmakat, itt is várható esetleg akció a szakaszgyőzelemért, ki tudja talán végre rámosolyog a szerencse Thomas Voecklerre.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://velomania.blog.hu/api/trackback/id/tr913053942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása