Ismertető

Az országút kényelmes utazói az autósok. A mai világban viszont nem szokatlan, hogyha versenykerékpárokat csodálnak az emberek inkább. Ujjonganak, szurkolnak, és szívükbe zárják a pillanatot, mikor elhaladnak a fáradhatatlan harcosok, az országúti kerekesek. Hálát kell adni az égnek, hogy rengeteg versenyen keresztül követhetjük a pályafutásukat, és a média is segít ebben nekünk. Én, nem olyan régen kezdtem el a televízión keresztül figyelni őket, rögtön megszerettem a sportot, és a túlbuzgóságommal szeretnék egy értékes helyet adni azoknak, kiknek nem fér bele, hogy kövessék a mindennapi versenyeket. Remélem, hogy meg fogja érni, nektek, kedves látogatóimnak a munkálkodásom.

A Facebookon

2011.08.04. 21:13 velonso

Tour de Pologne - 5. szakasz összefoglaló

Bevallom őszintén, ha Zakopanéról van szó, akkor még véletlenül sem a kerékpársportra asszociálok, hanem sokkal inkább egy másik nagy kedvencre, a síugrásra és a fantasztikus hangulatra, amit a lengyel szurkolók tudnak teremteni. Nem hiába nevezik Lengyelország legmagasabban fekvő városát az ország téli fővárosának, amely persze ettől még nyáron is kedvelt célpontja a turistáknak, most pedig a Lengyel Körverseny 5. szakaszának házigazdája volt, még mielőtt túlságosan elkanyarodnánk a témától.

A szervezők egy 40,5 kilométeres körpályát jelöltek ki a város körül a mai napra, amelyet 5-ször kellett teljesíteni a kerekeseknek, így ennyiszer kellett megmászni azt a két emelkedőt (egy 1. és egy 2. kategóriás), amelyek az útvonalat nehezítették, és amelyektől azt várták többen, hogy majd egy kicsit megrostálják a mezőnyt és így majd lesznek változások is az összetettben, nos így utólag inkább úgy néz ki, hogy ez holnapra marad, de haladjunk csak szép sorban.

A szakasz elején szokás szerint kialakult egy szükevénycsoport Ruslan Pydgornyy (Vacansoleil-DCM), Albert Timmer (Skil – Shimano), Miguel Minguez Ayala (Euskaltel-Euskadi), Mateusz Taciak (CCC Polsat Polkowice) és Vasili Kiryienka (Movistar Team) tudott ellépni a mezőnytől, de nem sokáig voltak így együtt, ahogy mászták meg az emelkedőket Kiriyenka és Pydgornyy leszakították a többieket, majd nem sokkal később Kiriyenka is leszakadt az ukránról. Pydgornyynak sikerült 8 percre is elmennie, de ekkor a mezőnyben is gyorsította egy kicsit a tempón a versenyzők elsősorban a Lampre vezetésével és ez az előny hamar olvadni kezdett. Az utolsó kör kezdetéhez érkezve kb. 50 másodperce lehetett még az ukránnak, amikor hátulról a két lamprés Ulissi és Spilak, valamint Caruso a Katushából támadtak, majd fel is értek rá, a mezőny viszont a Liquigas és a Rabobank vezetésével nem engedte el őket túlságosan, nagyjából egy 30-40 másodpercen belül tartották mindig az aktuálisan támadó versenyzőket. Kb. 30 km-rel a vége előtt indult meg a mezőnyből Poels (Vacansoleil) aki ahogy utolérte az elöl lévő csoportot tovább is ment, amivel szét is szakította ezt a sort, nem is volt túl hosszú életű a próbálkozása, hamarosan utolérték őket. Ezzel együtt még mindig volt, akinek volt még ereje egy támadásra, mint a lengyel Rutkiewicznek, aki egész sokáig kitartott az élen, de Nibaliék őt sem engedték el. Így aztán végül együtt érkezett meg a főmezőny a hajrához, amelyet Sagannak készítettek elő a Liquigasosok, de jó helyen volt Romain Feillu is, illetve több sprinter is, mint pl. Haussler jól kivédte a mai emelkedőket, így köztük dőlt el a mai etap. Akár Feillunek is összejöhetett volna ma a győzelem, ő viszont elhamarkodta a támadást, pedig amilyen erővel megindult egy pillanatig még úgy nézett ki, hogy hazaér, azonban azonnal Sagan reagált az akcióra és még a cél előtt elhúzott mellette, ezzel a tegnapi győzelme után ismét nyert egy szakaszt, ezzel megerősítve az összetett elsőségét, a mai befutónál szerzett jóváírás, pedig majd nagyon jól jöhet még neki a végén. A 2. helyen a rabobankos Matthews, a 3. helyen Haussler futott be, Feillut a végén többen is kikerülték, csak 6-ként ért célba, de ezzel együtt őrzi a zöld trikót, de Sagan most már csak 2 pontra van tőle. Ami az összetettet illeti Sagant 15 másodpercre követi Marcato, 17-re Feillu a címvédő Daniel Martin pedig 20 másodperccel van lemaradva a 4. helyen. A mai szakaszon szerzett pontjaival Pydgornyy átvette Matysiaktól a hegyi trikót, de holnap még keményen meg kell küzdenie érte, ha meg akarja tartani. A részhajrákért járó trikót továbbra is Adrian Kurek viselheti.

 A szakasz végeredménye:

1 Peter Sagan (Svk) Liquigas-Cannondale 4:52:26  
2 Michael Matthews (Aus) Rabobank Cycling Team    
3 Heinrich Haussler (Aus) Team Garmin-Cervelo    
4 Marco Marcato (Ita) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team    
5 Peter Kennaugh (GBr) Sky Procycling    
6 Romain Feillu (Fra) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team    
7 David Tanner (Aus) Saxo Bank Sungard    
8 John Degenkolb (Ger) HTC-Highroad    
9 Luca Paolini (Ita) Katusha Team    
10 Rinaldo Nocentini (Ita) AG2R La Mondiale 0:00:03

 

Az összetett állása:

1 Peter Sagan (Svk) Liquigas-Cannondale 18:08:51  
2 Marco Marcato (Ita) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 0:00:15  
3 Romain Feillu (Fra) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 0:00:17  
4 Daniel Martin (Irl) Team Garmin-Cervelo 0:00:20  
5 Luca Paolini (Ita) Katusha Team 0:00:23  
6 Peter Kennaugh (GBr) Sky Procycling    
7 Tomasz Marczynski (Pol) CCC Polsat Polkowice 0:00:26  
8 Jan Bakelandts (Bel) Omega Pharma-Lotto    
9 Fabian Wegmann (Ger) Leopard Trek    
10 Sergey Lagutin (Uzb) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team

 

Holnap nem lesz könnyű napjuk a versenyzőknek, ugyanis maradnak a Tátrában, és nem kevesebb, mint 11 első kategóriás emelkedő lesz majd, amit meg kell mászniuk plusz még a hegyi befutó Bukowina Tatranskába, nagy harc várható az összetettért, Sagannak nem lesz egyszerű itt megtartani a sárga trikót Daiel Martinnal, vagy akár Scarponival szemben.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://velomania.blog.hu/api/trackback/id/tr213126443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása